Linkuri accesibilitate

Iranul acordă câte 150.000 USD pentru familiile victimelor avionului ucrainean doborât


Corpurile pasagerilor zborului ucrainean doborât pe 8 ianuarie „din greșeală” de forțele aeriene iraniene în apropiere de Teheran
Corpurile pasagerilor zborului ucrainean doborât pe 8 ianuarie „din greșeală” de forțele aeriene iraniene în apropiere de Teheran

Iranul spune că a alocat 150.000 de dolari pentru familiile fiecăreia dintre cele 176 de victime ale unui avion de pasageri ucrainean care a fost doborât în spațiul aerian iranian în urmă cu aproape un an.

Guvernul iranian a anunțat într-o declarație făcută pe 30 decembrie că a aprobat plata a „150.000 USD sau echivalentul în euro cât mai curând posibil pentru familiile și supraviețuitorii fiecărei victime” a accidentului.

Zborul 752 al Ukraine International Airlines s-a prăbușit la scurt timp după ce a decolat de pe aeroportul principal din Teheran pe 8 ianuarie, ucigându-i pe toți cei aflați la bord.

Iranul a recunoscut câteva zile mai târziu că forțele sale au doborât din greșeală avionul legat de Kiev după ce a lansat două rachete pe fondul tensiunilor sporite cu Statele Unite.

Ministrul iranian pentru Drumuri și Dezvoltare Urbană, Mohammad Eslami, a declarat reporterilor pe 30 decembrie că raportul final al Iranului cu privire la prăbușire a fost trimis țărilor implicate în investigație: Ucraina, Statele Unite, Franța, Canada, Suedia, Marea Britanie și Germania.

La începutul acestei luni, un raport canadian independent a acuzat Iranul că nu desfășoară investigația în mod corespunzător și a spus că multe întrebări rămân fără răspuns.

„Partea responsabilă de situație se investighează pe sine, în mare parte în secret. Acest lucru nu inspiră încredere", a spus într-un raport consilierul special al guvernului canadian.

Oficialii iranieni au declarat că țara lor nu a căutat niciodată să ascundă detaliile despre dezastrul aerian sau să încalce drepturile familiilor victimelor.

Zborul 752 a fost doborât în aceeași noapte în care Iranul a lansat un atac cu rachete balistice care a vizat soldații americani din Irak. Apărările aeriene ale Teheranului erau în alertă maximă în caz de represalii.

Atacul cu rachete al Iranului a fost un răspuns la o lovitură cu drone din SUA care l-a ucis pe puternicul comandant al Corpului Paznicilor Revoluționari Islamici, generalul maior Qasem Soleimani, la Bagdad cu cinci zile mai devreme.

Aflat în fața unor proteste intense, președintele iranian Hassan Rohani a cerut în ianuarie unei instanțe speciale care să investigheze doborârea avionului ucrainean de pasaferi de către apărarea antiaeriană a țării, soldată cu uciderea tututor celor 176 de persoane aflate la bord.

Toți cei responsabili pentru „eroarea de neiertat” trebuie să fie „pedepsiți”, a spus Rohani la vremea respectivă într-un discurs televizat susținut pe fondul manifestării furiei publice după prăbușirea avionului Boeing 737-800 aparținând Ukraine International Airlines (UIA).

Protestele au avut loc mai multe zile la rând, începând din 11 ianuarie, de când armata iraniană a recunoscut că a doborât avionul „neintenționat”, pe 8 ianuarie, la scurt timp de la decolarea sa de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini, din Teheran. Majoritatea celor uciși în dezastru erau cetățeni iranieni și canadieni.

Câteva persoane au fost arestate pentru rolul lor în prăbușirea unui avion ucrainean, despre care Teheran a spus că a fost lovit accidental de o rachetă iraniană.

Tragedia s-a produs pe fondul alertei ridicate a forțelor de apărare aeriană ale Iranului după atacul acestora, cu rachete balistice, produs cu doar câteva ore în urmă împotriva forțelor americane din Irak.

Anunțul făcut de Iran potrivit căruia își recunoaște vina pentru doborârea pe 8 ianuarie a avionului de pasageri ucraineni a provocat un val de furie și acuzații de neglijență și incompetență la adresa liderilor țării mai ales după ce zile la rând Iranul a negat informația.

Chiar și după ce și-a admis culpa, Iranul a încercat să atribuie o parte din vină Statelor Unite, ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif spunând că incidentul s-a produs „într-un moment de criză cauzat de comportamentul pripit american”.

Recunoașterea vinovăției Teheranului a subminat impresionanta demonstrație de unitate afișată la înmormântarea generalului Qasem Soleimani, care a fost ucis de Statele Unite pe 3 ianuarie și a cărui ucidere a atras replica iraniană a unui atac cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak

Unii iranieni s-au întrebat de ce avioanelor li s-a permis să zboare deasupra capitalei iraniene, după ce Iranul a lansat atacul asupra bazelor americane.

Avocatul Heshmatollah Falahatpisheh a spus atunci că autoritățile ar fi trebuit să suspende zborurile civile din cauza condițiilor „de război” cu care se confruntă țara.

XS
SM
MD
LG