Linkuri accesibilitate

Protestele continuă în Iran după doborârea avionului ucrainean


Iranienii au ieșit în stradă sâmbătă ca urmare a anunțului prin care Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean de pasageri din greșeală.
Iranienii au ieșit în stradă sâmbătă ca urmare a anunțului prin care Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean de pasageri din greșeală.

Studenții iranieni au protestat în fața câtora universități pentru a doua zi consecutiv pe fondul creșterii furiei după ce oficialii iranieni au recunoscut că o baterie antiaeriană a fost responsabilă de doborârea avionului ucrainean de pasageri.

Mai multe video-uri postate pe rețelele de socializare, duminică, arată cum protestatarii se adună la Universitatea Beheshti din Teheran, scandând că „studenții sunt vigilenți și s-au săturat de acel Ali”, făcând referire la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Noile proteste au avut loc la doar o zi după ce armata iraniană a spus că zborul companiei Ukraine International Airlines Flight a fost lovit de două rachete trase din greșeală de către unitatea de apărare antiaeriană comandată de Gardienii Revoluţiei (IRGC).

Avionul a fost doborât la câteva ore după ce Iranul a tras cu rachetele împotriva forțelor americane aflate în două baze militare din Irak.

Demonstranții au cerut ca cei responsabili de atacul aerian să fie judecați.

Protestatarii iranieni și ziarele pun presiune pe autoritățile statului, în timp ce forțele de ordine și-au sporit prezența în Teheran, duminică, după ce Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală avionul ucrainean de pasageri, potrivit Reuters.

Poliția, prezentă în fața Universității din Teheran
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:16 0:00

Potrivit Reuters, mulți dintre protestatari au strigat „Moarte dictatorului”, îndreptându-și furia către liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei.

„Cereți-vă scuze și demisionați”, a scris publicația moderată Etemad în ediția de duminică, precizând că „cererea poporului” este ca cei vinovați de doborârea avionului să își dea demisia.

Forțele de ordine ar fi tras cu gaze lacrimogene în miile de iranieni care au ieșit în stradă sâmbătă, potrivit Human Rights Activists News Agency (HRANA).

Mai mult, tot sâmbătă, poliția iraniană l-a reținut, în timpul protestelor, pentru câteva ore, pe ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, pentru că ar fi instigat la proteste.

Ulterior, Robert Macaire a explicat că nu a participat la nicio manifestație, el afirmând, într-o postare pe rețelele de socializare, că s-a deplasat la un eveniment anunțat ca o comemorare pentru victimele avionului ucrainean, doborât de o rachetă iraniană, la puțin timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii a spus că reținerea lui Robert Macaire contravine legilor internaționale.

La una dintre demonstrațiile de sâmbătă, potrivit agenție semioficiale Fars, unii protestatari au rupt poze cu generalul Qasem Soleimani, care a fost ucis într-un atac aerian cu dronă de Statele Unite, la începutul anului.

Armata iraniană a spus că a avionul ucrainean a fost doborât fiind considerat „o țintă ostilă” după ce s-a apropiat de „un centru militar sensibil” al IRGC.

Doborârea avionului, atacurile cu rachete și uciderea lui Qasem Soleimani au tensionat și mai mult relațiile dintre Teheran și Washington.

Și la București au avut loc sâmbătă proteste ale iranienilor din România.

Proteste ale iranienilor din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

În contextul demonstrațiilor din Iran, președintele american Donald Trump și-a exprimat susținerea față de protestatarii iranieni „curajoși” și a avertizat guvernul de la Teheran că „lumea se uită.

„Pentru oamenii din Iran curajoși și care au suferit vreme îndelungată: Am fost alături de voi de la începutul mandatului meu și administrația mea va continua să fie alături de voi. Urmărim protestele îndeaproape și suntem inspirați de curajul vostru”, a fost mesajul lui Donald Trump pe Twitter în limbile engleză și farsi.

Premierul Canadei a spus, la rândul său, că țara sa „nu va avea liniște până când nu se va face dreptate”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a transmis, sâmbătă dimineața, că țara sa așteaptă toate probele, o recunoaștere a vinei și compensații de la Iran după ce Teheranul a admis, după mai multe zile de negare, că a doborât accidental avionul de pasageri ucrainean, toate cele 176 de persoane aflate la bord fiind ucise.

Ulterior, în cursul zilei, președintele Zelensky a vorbit la telefon cu omologul său iranian Hassan Rohani. Potrivit administrației prezidențiale ucrainene Rohani și-ar fi cerut scuze pentru tragedie și a promis că cei responsabili vor fi trași la răspundere. Cei doi au vorbit, de asemenea, despre compensații pentru familiile victimelor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG