Linkuri accesibilitate

SUA | Autorizare definitivă pentru Pfizer. Vaccinare anti-Covid obligatorie pentru militari și alte categorii


Tot mai mulți americani se vor afla în situația de a alege între refuzul vaccinării și locul de muncă.
Tot mai mulți americani se vor afla în situația de a alege între refuzul vaccinării și locul de muncă.

Vaccinarea anti-Covid devine obligatorie în Statele Unite pentru militarii activi, dar și pentru alte categorii, după ce autoritățile sanitare au autorizat definitiv vaccinarea cu Pfizer- BioNTech a persoanelor peste 16 ani.

Anunțul Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) cu privire la autorizarea completă a vaccinului împotriva Covid-19 produs de Pfizer-BioNTech a fost urmat aproape imediat de cel al Pentagonului cu privire la vaccinarea obligatorie a celor 1,4 milioane de angajați activi din domeniul apărării.

Anunțul FDA deschide drumul spre o serie de decizii similare în universități sau școli, instituții și chiar companii private și e considerat de autorități un pas important înspre a convinge tot mai mulți americani să se vaccineze.

Administrația Biden a ratat țintele de vaccinare pe care și le-a propus iar răspândirea agresivă a variantei Delta a venit pe fondul reticenței față de imunizare.

Numărul de cazuri a crescut semnificativ în ultima perioadă în SUA și tot mai mulți medici au avertizat că refuzul vaccinării și renunțarea la restricții duc țara înapoi în perioada în care spitalele nu mai puteau face față numărului mare de îmbolnăviri. În plus, începerea școlii în SUA are loc pe fondul răspândirii cazurilor grave în rândul copiilor.

Până acum, vaccinul Pfizer-BioNTech fusese aprobat pentru utilizare în regim „de urgență” și rămâne astfel pentru categoria de vârstă 12 – 15 ani. Denumirea comercială a vaccinului va fi Comirnaty, a anunțat FDA, iar analiștii estimează că Pfizer va începe acum o campanie publicitară intensă.

Vaccinarea obligatorie

Principala consecință a autorizării definitive pentru vaccinul anti-Covid produs de Pfizer este deschiderea drumului pentru impunerea obligativității vaccinării. Numeroase instituții pregătiseră planuri pentru aceasta, dar așteptau aprobarea definitivă a vaccinului. Pentagonul nu a fost singurul care a dat undă verde, luni, măsurilor de vaccinare obligatorie a personalului.

Potrivit The New York Times, printre instituțiile și companii care vor trece acum la măsura vaccinării obligatorii pentru angajați se află:

  • sistemul de educație din New York;
  • compania aeriană United Airlines;
  • angajații din sistemul public al statului Oregon;

Președintele SUA, Joe Biden, a marcat momentul anunțului printr-o declarație de presă în care le-a cerut americanilor care nu s-au vaccinat pentru că serul nu avea aviz complet să o facă imediat. În plus, el a cerut ca atât sectorul public, cât și cel privat să impună cerințe de vaccinare. „Dacă iei decizii în sistemul privat, non-profit, sau în cel public și ai așteptat autorizarea completă pentru a cere vaccinarea obligatorie, fă-o acum. Fă ce am făcut eu luna trecută: cere angajaților tăi să se vaccineze dacă nu vor măsuri stricte cum ar fi testarea frecventă”, a spus președintele SUA.

Administrația Biden speră că anunțul FDA îi va convinge măcar pe unii dintre americanii care se opun vaccinării să se imunizeze.
Administrația Biden speră că anunțul FDA îi va convinge măcar pe unii dintre americanii care se opun vaccinării să se imunizeze.

Joe Biden a amintit că vaccinarea obligatorie este o realitate a ultimelor decenii și că studenții, angajații din sănătate sau militarii sunt obligați în mod obișnuit să se vaccineze împotriva afecțiunilor precum poliomielită, variolă, rujeolă, oreion și rubeolă.

Circa 85 de milioane de americani nu sunt încă vaccinați anti-Covid. Dintre cei care s-au vaccinat cu ambele doze, peste 92 de milioane (54% din totalul persoanelor imunizate complet) au fost vaccinați cu Pfizer.

Jurnaliștii de la The New York Times precizează că la doar două luni de când numărul cazurilor scăzuse semnificativ, SUA înregistrează acum circa 150.000 de noi cazuri pe zi și peste 90.000 de spitalizări cu Covid-19.

Și vaccinările au început însă să fie mai numeroase, cel mai probabil pe seama temerilor legate de varianta Delta, tot mai frecvente mai ales în statele americane cu un număr redus de persoane vaccinate. Potrivit specialiștilor, autorizarea definitivă ar putea convinge (fără obligativitate impusă de angajator), circa 5% din cei nevaccinați să o facă.

Următorul pas important în combaterea pandemiei este pentru FDA decizia cu privire la cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid. Administrația Biden dorește ca aceasta să fie oferită celor vaccinați cu Moderna sau Pfizer cu începere din 20 septembrie. A treia doză este acum aprobată doar pentru persoanele cu probleme imunitare grave.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG