Linkuri accesibilitate

Plângere în justiție pentru redeschiderea școlilor. „Ce alegem între sănătate și educație?"


România - Școală închisă
România - Școală închisă

Situația în care școlile se închid și se redeschid pe baza calculelor la 14 zile a incidenței dintr-o localitate a cazurilor de coronavirus va merge în instanță. Asociația Școlilor Particulare a înaintat o solicitare în justiție prin care dorește anularea tuturor ordinelor semnate de comitetele județene de situații de urgență și redeschiderea tuturor unităților de învățământ, de stat sau private.

În joc este însă o problemă mult mai greu de gestionat de către decidenți: cum găsești un echilibru între nevoia elevilor de a beneficia de un învățământ de cea mai bună calitate, când se cunosc lipsurile sistemului românesc mai ales din punct de vedere al infrastructurii, și nevoia de a asigura protecția elevilor și a cadrelor didactice în fața unui virusului care a infectat peste 250.000 de români și care este într-o răspândire accentuată în ultimele săptămâni.

Din punct de vedere strict al educație, este evident că nu putem vorbi de educație exclusiv online. Dacă vorbim din punct de vedere al sănătății, ne aflăm într-o întrebare căreia nu îi putem răspundem. Ce alegem, să rămânem sănătoși sau riscăm sănătatea pentru educație? Nu putem vorbi despre educație exclusiv online à la longue, nelimitat. Câteva luni poate ar fi posibil, în ideea că după aceea se mai recuperează, dar cam atât", explică Sorin Dragomir, director de dezvoltare al Centrului pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step, dificila situație în care se află autoritățile.

În solicitarea înaintată instanței, Asociația Școlilor Particulare, care reprezintă peste 250 unități școlare particulare din toată țara arată că deciziile luate la nivel județean încalcă Constituția pentru că exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Mai mult, deciziile de închidere sunt considerate „nelegale, lipsite de necesitate şi de proporţionalitate, discriminatorii şi nemotivate”.

Directorul de dezvoltare al Centrului Step by Step, care nu este membru al Asociației Școlilor Particulare, subliniază însă că metoda prin care se decide închiderea școlilor este una care aparține specialiștilor în epidemiologie și problema trebuie pusă dincolo de apariția focarelor în școli, ci în raport de aducerea virusului din comunitate în clasele unde învață copiii.

„Metoda care stă la baza închiderii școlilor este una care ține, totuși, de specialiști. Da, e adevărat, sunt puține focare în școli, poate, dar când închizi o școală nu o închizi neapărat pentru că a apărut un focar în școală ci pentru a preveni apariția unui focar. Trebuie să mergem pe ideea că epidemiologii știu mai bine", a subliniat Sorin Dragomir.

În schimb, reprezentanții școlilor particulare militează pentru o decizie care să se ia pentru fiecare școală în parte și separarea situației din școli de cea din fiecare comunitate în parte.

Sorin Dragomir arată însă că fiecare școală, indiferent că e de stat sau particulară, se supune aceluiași risc epidemiologic, pentru că funcționează într-o comunitate.

„În principiu, nu ar trebui să se facă o diferență între școlile private și cele de stat, în privința închiderii din cauza Covid, pentru că ambele sunt din aceeași comunitate. Închiderea trebuie să aibă legătură cu comunitatea în care se află școală și cu pericolul epidemiologic existent în aceea comunitate. Pentru că și părinte copilului de la școala privată și cel de la cea de stat se pot îmbolnăvi la fel, la locul de muncă sau în transportul în comun. Poate se îmbolnăvește și copilul, copilul merge la școală. Sunt niște chestii care țin de epidemiologi și nu le putem simplifica atât de multă - școală privată sau școală de stat", arată directorul de dezvoltare al Centrului Step by Step.

E pur și simplu o loterie. Îmbolnăvirea de Covid e pur și simplu o loterie", mai arată Sorin Dragomir situația din prezent în care se află învățământul ca urmare a contextului epidemiologic.

El arată însă că, în situația școlilor private, statul trebuie să vină cu o formă de ajutor pentru că unitățile respective funcționează pe baza taxelor plătite de părinți, ori nu se poate întrerupe plata salariului unui profesor care este mutat în online.

Dacă și școlile private ar putea fi susținute, pentru că avem niște profesori care în continuare trebuie plătiți și teoretic când tu ai suspendat cursurile nu mai încasezi aceeași taxă de la părinți, dar cheltuielile rămân aceleași. Profesorii predau online, salariul trebuie plătit integral. Trebuie sprijinit și învățământul privat, pentru că în Constituție e garantat dreptul la educație pentru fiecare copil, nu avem dreptul la educație pentru fiecare copil din învățământul de stat", arată Sorin Dragomir.

Plângerea prealabilă a reprezentanților Asociației Școlilor Particulare a fost depusă vineri, 30 octombrie 2020, în Municipiul Cluj-Napoca și în Municipiul Brașov, urmând ca la începutul săptămânii viitoare să fie depusă în toate județele și localitățile în care comitetele pentru situații de urgență au hotărât suspendarea cursurilor față în față din unitățile de învățământ de stat și particulare.

Cum se iau deciziile

Actuala procedură legislativă prevede o descentralizare la nivel local a deciziilor privind închiderea școlilor. Astfel, consiliul de administrație al fiecărei școli decide scenariul în care recomandă desfășurarea orelor (în clasă, mixt jumătate de elevi în clasă și restul online sau complet online), iar decizia finală este aprobată în comitetele județene de situații speciale de urgență.

O diferențe apare atunci când o localitate trece în așa-numitul scenariu roșu – incidență cumulativă la 14 zile de peste 3 cazuri la mia de locuitori – moment în care orele de curs trebuie să treacă în modul online. Cu toate acestea, avem exemplul de la Bistrița Năsăud unde școlile și grădinițele din municipiu au rămas deschise, deși numărul total de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori a depășit limita de 3.

Întrebat de Edupedu.ro de ce Comitetul pe care l-a convocat în ședință a luat decizia ca școlile să rămână deschise, prefectul Stelian Dolha a răspuns că a existat „o doleanță din partea lor” și că s-a decis realizarea unui raport de către Direcția de Sănătate Publică și Inspectoratul Școlar Județean până la finalul săptămânii.

Focare puține în școli

În România, potrivit celor mai recente date de la Ministerul Educației, din totalul de peste 17.600 de școli și grădinițe doar 385 sunt închise din cauza că au fost înregistrate cazuri de Covid-19. Cu alte cuvinte, potrivit calculelor Europei Libere, doar 0,02% din totalul unităților de învățământ sunt în scenariul roșu pentru că au focare de Covid-19.

Majoritatea covârșitoare a instituțiilor de învățământ care și-au închis porțile și au trecut exclusiv în sistem online, adică 3.008 din 3.393, sunt în această situație din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Studiile internaționale arată că, de la debutul pandemiei, foarte puține școli au devenit focare de Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția într-un raport din 21 octombrie, că majoritatea infecțiilor sau cazurilor de Covid-19 raportate la copii, infectarea s-a produs acasă. Este adevărat, punctează OMS, că studiile au fost limitate în perioada în care școlile au fost închise, inclusiv în perioada stării de urgență.

Pe de altă parte și un studiu recent al Institutului Național de Sănătate Publică din Norvegia a arătat că transmiterea virusului Sars-Cov-2 este mai rară între copii, iar cea mai frecventă cale de transmitere către copii este de la adulții din gospodărie. De asemenea, un raport al Institutului pentru Economia Muncii din Germania, din luna octombrie, a arătat că redeschiderea școlilor în Germania după vacanța de vară, în condiții stricte de igienă și combinate cu măsuri de carantină, nu a dus la o creștere a cazurilor de Covid-19.

România a înregistrat vineri un nou record al cazurilor de infectare zilnice, cu 6.546 de noi îmbolnăviri, în timp ce numărul persoanelor pe secțiile de terapie intensivă a trecut de 900.

Bucureștiul și alte 9 județe din țară se află în scenariul roșu (peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile) care duce la trecerea școlilor în mediul online.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG