Linkuri accesibilitate

Agitatori pro-ruși la un protest AUR de la București? Poliția R. Moldova: sute de oameni au fost opriți la granița cu România


Liderului partidului naționalist AUR, George Simion, care poartă o șapcă cu numele „Trump”, participă la un protest organizat în apropiere de locul în care s-a desfășurat Congresul Partidului Popular European, în București, pe 6 martie 2024.
Liderului partidului naționalist AUR, George Simion, care poartă o șapcă cu numele „Trump”, participă la un protest organizat în apropiere de locul în care s-a desfășurat Congresul Partidului Popular European, în București, pe 6 martie 2024.

Câteva sute de oameni din Chișinău ar fi trebuit să ajungă la București la un protest al partidului AUR, spune șeful poliției din Republica Moldova. Aceștia ar avea legătură cu „o grupare criminală” legată de oligarhul fugar Ilan Șor, aflat în prezent în Rusia.

O anchetă a procurorilor și polițiștilor din Republica Moldova din ultimele zile a dus la confiscarea unor sume importante de bani – aproximativ 277.000 de euro – de la un grup de persoane acuzate de finanțarea ilegală, din Rusia, a unor partide și politicieni de la Chișinău.

Este vorba despre „o grupare criminală care se extinde asupra mai multor partide politice”, a precizat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova, într-o conferință de presă. Nu e vorba doar de un singur partid, a insistat el.

Anchetatorii de la Chișinău au în lucru mai multe dosare în care verifică inclusiv o infracțiune de spălare de bani.

Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova.
Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova.

Fondurile la care se referă poliția ar fi fost folosite pentru a destabiliza situația politică și pentru a deturna parcursul pro-european al republicii de peste Prut.

Șeful poliției din Republica Moldova a declarat în conferința de presă de joi (7 martie) că oligarhul fugar Ilan Șor ar fi vrut să trimită peste 200 de persoane la București.

Acestea urmau să participe la un protest organizat de partidul Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR).

Fiecare dintre aceste persoane – „care vorbesc limba rusă și nu cunoșteau unde se deplasează și cu ce scop” – ar fi urmat să primească 450-500 de euro pe zi, a dezvăluit șeful poliției din R. Moldova.

Aceste detalii au fost aflate după reținerea în flagrant, pe 1 martie, la Chișinău, a doi suspecți care aveau la ei peste 600.000 de lei moldovenești (aproape 31.000 euro), potrivit unui comunicat al Poliției din Republica Moldova.

Anchetatorii de la Chișinău au găsit ulterior, în urma perchezițiilor în mai multe case, o sumă mult mai mare de bani, inclusiv plicuri și documente care arată repartizarea acestora.

Pe 6 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a participat la Congresul PPE de la Romexpo, București.
Pe 6 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a participat la Congresul PPE de la Romexpo, București.

Un protest cu circa 100 de oameni a avut loc pe 6 martie la Romexpo, în nordul Bucureștiului, acolo unde se desfăsura Congresul Partidului Popular European (PPE), la care a participat și președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Partidul AUR a respins vineri orice legătură cu formațiunea politică a lui Ilan Șor și a spus că Viorel Cernăuțeanu, șeful poliției moldovene, pune „în circulație intoxicări”.

Ce legătură există între partidele AUR și Șor?

„Scopul era de a se consolida în comun”, afirmă Cernăuțeanu, făcând referire la cele două sute de persoane care se pregăteau să meargă de la Chișinău la București și să participe la protestul AUR din 6 martie.

Totuși, adaugă polițistul, nu se poate spune ferm că există o coordonare între aceste persoane și partidul AUR.

Cele câteva sute de persoane „aveau orientarea de a acționa cumva în același fel în care acționau și la Chișinău, de a face acțiuni și nu cu intenții pozitive”, a subliniat șeful poliției naționale din R. Moldova.

„Cel mai regretabil este că această intenție [...] venea și din partea unui alt partid de la București, care cumva se consolida cu așa-numiții protestatari de la Chișinău și urmau să se consolideze în comun acolo. Partidul AUR planifica aceste acțiuni la București”, a spus chestorul Cernăuțeanu.

Circa o sută de persoane au participat la protestul AUR de la Romexpo, în ziua în care avea loc Congresul PPE la București, 6 martie 2024.
Circa o sută de persoane au participat la protestul AUR de la Romexpo, în ziua în care avea loc Congresul PPE la București, 6 martie 2024.

El a menționat că acțiunea grupului de la Chișinău ar fi fost finanțată prin „bani care vin tenebru prin diferite căi, știind unde este un personaj astăzi, ne dăm foarte bine seama că vin și din Federația Rusă”.

Viorel Cernăuțeanu a făcut referire la oligarhul fugar Ilan Șor, care s-ar afla din luna februarie în Rusia, după ce a fugit în Israel.

Cine este Ilan Șor

Ilan Mironovici Șor, în vârstă de 37, s-a născut la Tel Aviv în Israel și a devenit milionar și politician în Republica Moldova.

Ilan Șor în 2019.
Ilan Șor în 2019.

A fondat partidul „Șor”, cu care a intrat în Parlamentul Republicii Moldova, și a fost primar al orașului Orhei.

În aprilie 2023 a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, în care a fost dovedită devalizarea mai multor bănci din R. Moldova. El se declară nevinovat în acest caz.

El a fugit în Israel în 2019, iar la începutul lunii februarie 2024 a călătorit în Rusia, potrivit poliției din R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să obțină extrădarea lui Ilan Șor. Autoritățile ruse refuză extrădarea acestuia.

„Pentru a compromite cumva evenimentul, sumele ajungeau pe zi la c#teva sute de euro. La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10.000 de euro”, a detaliat el.

„În conlucrare cu organele de drept de la București s-a reușit la stârpirea acestor acțiuni [...] S-a reușit documentarea acestora”, a adăugat el.

Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la Inspectoratul General al Poliției Române. Îl vom adăuga de îndată ce îl vom primi.

Șeful poliției din R. Moldova a precizat însă că „o parte dintre ei au reușit să ajungă la București” și ar exista o confirmare vizuală în baza imaginilor de pe rețelele sociale.

„Apar în anumite surse unele imagini cu unii cetățeni care au ajuns acolo și, de fapt, au încercat să manifesteze. Nici măcar nu sunt vorbitori de limba română, sunt persoane care vorbesc limba rusă și nu cunoșteau unde se deplasează și cu ce scop”, a adăugat chestorul Cernăuțeanu.

Europa Liberă nu a reușit să confirme participarea unor vorbitori de limbă rusă la manifestația AUR din fața centrului Romexpo, unde avea loc Congresul PPE.

Cum se apără AUR?

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis vineri un comunicat prin care „dezminte ferm” că există o legătură cu „formațiunea politică a lui Ilan Șor”, scoasă în afara legii de autoritățile din R. Moldova din cauza finanțărilor ilegale.

AUR „califică drept extrem de periculoase intoxicările puse în circulație de chestorul Viorel Cernăuțeanu” cu privire la „pretinsul putinism” al partidului.

„Devine tot mai evident că AUR provoacă frisoane regimului Ciucă-Ciolacu-Iohannis. Un întreg aparat de propagandă ticăloasă face eforturi tot mai disperate să compromită imaginea și să diminueze încrederea românilor în partidului nostru pe măsură ce se apropie alegerile, care vor fi un duș foarte rece pentru puterea din România de azi”, declară senatorul Claudiu Târziu.

El mai spune că acuzațiile sunt „niște aberații care nu se bazează pe absolut nici o dovadă, ci numai pe halucinațiile unor scenariști minicinoși care bântuie contra cost prin cotloanele întunecate ale unui stat polițienesc ce seamănă tot mai mult cu Rusia lui Putin”.

Claudiu Târziu mai acuză că „această intoxicare foarte periculoasă” ar avea ca scop „misiunea să construiască o narațiune care să ducă la scoaterea AUR în afara legii după «modelul Șor»”.

Casier și curier prinși în flagrant. Sute de mii de euro în case conspirative

Procurorii și polițiștii din Republica Moldova spun că au deschis o anchetă în urma reținerii, pe 1 martie, a două persoane care aveau rolul de casier și curier al unei rețele. La cei doi, poliția a găsit 600.000 de lei moldovenești (aproape 31.000 de euro), pe care aceștia urmau să-i folosească pentru a plăti lunar unii membri de partid „cu sume care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor”.

În urma mai multor percheziții la locuințele celor două persoane reținute și în apartamente conspirative, anchetatorii au găsit aproximativ 5.350.000 de lei moldovenești (aproape 277.000 euro).

Suspecții „aveau câteva apartamente conspirative în același bloc. Aici, banii erau puși în plicuri, preluați apoi de curieri, care, cu respectarea unor reguli de confidențialitate, le transmiteau destinatarilor”, menționează anchetatorii.

Destinatarii ar fi membrii unor partide din R. Moldova, plătiți, spune poliția din Republica Moldova, „pentru activitățile prestate, inclusiv pentru participarea la mitinguri și acțiuni de protest”.

O parte din bani erau pentru „compensarea pentru unele acțiuni realizate în septembrie și octombrie în contextul campaniei electorale. Acest lucru s-a făcut abia acum, ca să nu poată fi demonstrată finanțarea campaniei ilegale”, a declarat șeful poliției din R. Moldova, Viorel Cernăuțeanu.

Oficialul moldovean a menționat că o altă parte din suma confiscată era destinată „viitoarelor acțiuni de protest cu tentă de destabilizare la Chișinău”.

Șefa Procuraturii Anticorupție din R. Moldova, Veronica Dragalin, a declarat în aceeași conferință de presă că „Ilan Șor finanțează ilegal activitatea partidelor politice și a candidaților la alegeri”.

„Au fost pornite mai multe dosare penale pe acest fenomen”, a menționat ea.

Potrivit acesteia, mai mulți membri ai grupării „zburau în Rusia pentru o perioadă de 24 de ore și veneau înapoi cu 8.000 de dolari fiecare”. „Dacă e mai puțin de 10.000 nu trebuie declarați. Este documentată această schemă de finanțare”, a menționat ea.

Printre membrii grupării fac parte, potrivit anchetei, foști angajați ai structurilor de forță din Republica Moldova, colonei în rezervă.

Cele două persoane arestate preventiv ar fi, de altfel, foști membri ai „structurilor de forță” ale Moldovei.

Săptămâna aceasta, șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a avertizat că Rusia va organiza în următorii doi ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.

Găgăuzia, o regiune semiautonomă, este populată în principal de găgăuzi de etnie turcă, care vorbesc limba rusă și au adoptat creștinismul ortodox rusesc.

Transnistria, susținută de Moscova, și-a declarat independența față de Republica Moldova în 1990 și a purtat un război cu Chișinăul, care a fost înclinat în favoarea separatiștilor de trupele rusești, care continuă să fie staționate în regiune.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG