Linkuri accesibilitate

Poșta Română a pierdut poziția de lider al pieței. Economist: Nu este de mirare, probabil că va mai continua să scadă


Românii au trimis anul trecut circa 582 de milioane de scrisori, arată cel mai recent raport al ANCOM
Românii au trimis anul trecut circa 582 de milioane de scrisori, arată cel mai recent raport al ANCOM

Pentru prima dată de la liberalizarea pieței serviciilor poștale, compania de stat Poșta Română a pierdut poziția de lider, fiind devansată de o companie privată. Economistul Aurelian Dochia a explicat că Poșta, cu servicile ei greoaie, ar putea să piardă chiar și mai mult teren în fața privaților.

„Eu spun că nu e o mirare că Poșta Română a pierdut poziția de lider de piață. Probabil că lucrurile vor continua în această direcție, deocamdată este doar o societate care a depășit volumul de activitate al Poștei, dar probabil că va veni și a doua, poate și a treia. Va mai pierde poziții în viitor”, a atras atenția analistul economic Aurelian Dochia.

După veniturile realizate anul trecut, lider este compania românească Fan Courier, care a „mușcat” o felie de 21% din piața de servicii poștale, urmată la mică distanță de operatorul de stat Poșta Română, cu 21%, și de Urgent Cargus, cu 13%., potrivit unui raport al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Poșta a rămas cumva un serviciu obligatoriu care trebuie să deserveasca zone rurale sau zone de care mulți operatori nu sunt interesați sau pentru care au costuri mari
Aurelian Dochia


Piața serviciilor poștale din România a avut, anul trecut, o valoare totală a serviciilor de 3,2 miliarde de lei (680 de milioane de euro), cu aproape 13% mai mult decât în anul precedent. Numărul angajaților din în acest domeniu este de circa 35.000 de persoane, cele mai multe fiind angajații Poștei Române – peste 24.000 de persoane.

Aurelian Dochia ne-a explicat că poșta, în majoritatea țărilor, a fost monopol de stat. Această poziție preferențială s-a pierdut însă o dată cu liberalizarea din ultimele decenii, iar în cazul României, din 2013. Drept consecință, operatorii naționali din toate țările au început să fie concurați tocmai pe segmentele cele mai profitabile, care produceau venituri mai mari.

„Poșta a rămas cumva un serviciu obligatoriu care trebuie să deserveasca zone rurale sau zone de care mulți operatori nu sunt interesați sau pentru care au costuri mari. Si atunci poșta a fost într-un proces de peirdere de viteză de poziție și de influență de câteva zeci de ani. În plus, Poșta Română nu a făcut nici eforturile necesare pentru a investi în modernizarea sistemului. Și acum dacă te duci la un oficiu poștal vezi cozi nesfârșite pentru prelucrări destul de simple și cu formulare care se completează pe hârtie, în timp ce operatorii noi, care au pornit de la zero, au introdus de la început sisteme automate, iar lucrurile merg foarte repede și cu multumiri de ambele părți. În schimb, Poșta Română a rămas greoaie”, a argumentat analistul economic.

Compania Națională Poșta Română, deținută de statul român prin Ministerul Comunicațiilor (75%) și de Fondul Proprietatea (25%), a avut anul trecut venituri de 1,1 miliarde de lei (234 de milioane de euro), un profit de 38 de milioane de lei, adică puțin peste 8 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice. Profitul mic este însă dublat de datorii foarte mari. În 2018, datoriile Poștei au ajuns la aproape 110 milioane de euro.

„Modelul de business al Poștei e în mare pericol și nu prea văd cum ar avea cineva anvergura să preia compania și să o modernizeze. Ar presupune investiții foarte, dar presupune și niște schimbări în structura servicilor și a modului său de operare a postei, iar povara pe care o duce cu aceste servicii obligatorii publice nu îi vor da o libertate de mișcare. Ar trebui să părăsească aceste servicii publice pentru că nu îi oferă niciun câștig. Poșta ar trebui să se reinventeze”, este de părere Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, el atrage atenția că și structura cererii s-a schimbat, căci dacă serviciile poștale de trimiteri de scrisori reprezentau „pâinea” serviciilor poștale în trecut, acum ele s-au diminuat foarte mult. Totodată, Poșta este folosită pentru unele servicii publice, cum ar fi distribuirea pensiilor, distribuirea ajutoarelor sociale, mai ales că mai sunt anumite zone rurale în România unde populația încă așteptă pensia „în mână” și nu se poate descurca cu gestionarea unui cont la bancă sau cu folosirea unui ATM.

„Pentru aceste servicii câștigurile pentru Poștă sunt foarte mici”, mai punctează Aurelian Dochia. Cu toate acestea, Poșta Română va continua să supraviețuiască tocmai în virtutea faptului că face un serviciu public. Acest lucru este însă o sabie cu două tăișuri pentru că, în același timp, va fi dificilă găsirea unui investitor care să modernizeze operatorul național în aceste condiții.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG