Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul de decorare a Grupului pentru Dialog Social (GDS), la împlinirea a 30 de ani de la înființare și de la apariția primului număr al Revistei 22, editată de GDS.
„Astfel, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru contribuția semnificativă adusă, în cei 30 de ani de activitate, la procesul de tranziție și consolidare democratică, pentru promovarea valorilor și principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și pentru demersurile susținute în direcția cultivării spiritului civic în rândul tinerei generații și pentru derularea unor activități de prezervare și promovare a istoriei recente și a patrimoniului cultural în societatea românească, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler , Categoria F – „Promovarea culturii”, Grupului pentru Dialog Social (GDS)”, anunță Administrația Prezidențială.
GDS s-a constituit la 31 decembrie 1989 și este prima organizație a societății civile constituită legal după căderea comunismului. Membrii săi sunt personalități ale vieții culturale și publice din România, mulți dintre ei disidenți ai regimului comunist. Grupul și-a propus să fie un laborator în care economiști, politologi, istorici, juriști, sociologi, filosofi, urbaniști, scriitori, teologi să caute și să găsească împreună strategiile și soluțiile de care societatea românească are nevoie în prezent și în viitor, se spune pe pagina GDS.
În actul său de de constituire se afirmă că „Grupul pentru Dialog Social este un grup independent, strict informal, care nu se subordonează nici unei grupări politice și care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim. Declarăm explicit: nu vrem să fim un centru de putere, ci un centru de influență. Pe cont propriu, fiecare membru al Grupului are dreptul la propriile sale opțiuni și orientări politice, care nu afectează însă în nici un fel statutul și orientarea Grupului.”
Grupul pentru Dialog Social intervine activ în viața publică și culturală prin intermediul publicației sale, Revista 22, care organizează întâlniri, mese rotunde, simpozioane cu o tematică axată pe conflictele sociale, inițiative legislative, libertatea presei și a televiziunii, minorități, alegeri locale și generale.
Începând cu anul 1994. GDS acordă un premiu pentru promovarea valorilor societății civile și a statului de drept.
Primul număr al Revistei 22 a apărut pe 20 ianuarie 1990, anul acesta publicația ajungând, pe 20 ianuarie, la numărul 1513.