Linkuri accesibilitate

Premierul Orban se consultă cu președintele Iohannis pe rectificarea „bugetului făcut praf” de PSD


Ludovic Orban spune că rectificarea bugetului este dificilă. Va fi adoptată după consultarea lui Klaus Iohannis
Ludovic Orban spune că rectificarea bugetului este dificilă. Va fi adoptată după consultarea lui Klaus Iohannis

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunțat că se va consulta cu președintele Klaus Iohannis în zilele următoare pentru forma finală a ordonanței de urgență privind rectificarea bugetului.

Rectificarea bugetului a fost amânată de PSD până la căderea, din octombrie, a Cabinetului Dăncilă. „Ne-au lăsat ăștia un buget făcut praf, găurit, cu un nivel de colectare a veniturilor mult sub nivelul care fusese prognozat în Legea bugetului de stat. Este extrem de dificil de făcut această rectificare”, a spus Orban, referindu-se la PSD.

Ludovic Orban a afirmat că vor trebui majorate sumele de bani care reprezintă transferul de la bugetul de stat către fondul de pensii pentru a asigura plata acestor drepturi, „pentru că vechiul guvern nu a avut grijă să aloce suficienţi bani în bugetul statului ca transferuri către bugetul de pensii”. „Şi, ca atare, şi acolo va trebui să suplimentăm suma de la bugetul de stat către bugetul fondului de pensii”, a adăugat Orban.

Orban nu a dat detalii, ci doar indicii despre cum va arăta rectificarea

  • vor exista tăieri „din cheltuielile nenecesare, cheltuielile care nu pot fi efectuate.”
  • nu se poate spune dacă vor fi tăiați bani de la investiții
  • nu vor fi reduse fondurile pentru Educație
  • nu se taie din fondurile destinate Transporturilor
  • se finanțează în continuare proiectele cu fonduri europene

Întrebat dacă Guvernul va micşora alocările de fonduri la Educaţie sau Transporturi, premierul a dezminţit aceste zvonuri, „fitile băgate de oameni rău intenţionaţi, cel mai probabil din zona PSD şi care n-au nicio legătură cu realitatea”.

„Vom aloca resursele financiare pentru cofinanţarea oricărui program care va aduce beneficii pentru români. (…) Forma proiectului de Ordonanţă de Urgenţă va fi făcută publică şi o vom adopta până la finalul acestei săptămâni”, a mai spus Orban.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG