Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis, ședință cu decidenții din sănătate privind secțiile ATI


Romania - Klaus Iohannis
Romania - Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a programat marți o ședință de evaluare a măsurilor luate pentru gestionarea pandemiei de coronavirus, alături de mai mulți oficiali cu putere de decizie în sistemul de sănătate.

La ședința programată la ora 17 la Palatul Cotroceni vor lua parte Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Prof. Dr. Dorel Săndesc, și Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București, Col. Dr. Dan Corneci.

Este de remarcat prezența ultimelor doi oficiali, o premieră pentru ședințele de lucru conduse de președinte. Ea vine pe fondul creșterii numărului de pacienți în stare gravă care au nevoie de asistență medicală pe secții de terapie intensivă, situație care pune la încercare capacitatea României pe secțiile de terapie intensivă, atât ca număr de paturi cât și ca personal medical calificat.

Ministrul Tătaru spunea, într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă, că în secțiile ATI, se vor aplica și „terapii intermediare”

Dintre cei 750 de pacienți Covid în Terapie Intensivă (nr. între timp numărul lor a crescut la 824), 250 sunt intubați invaziv. Au existat discuții și re-evalurări legate reorganizare a acestor secții și pentru o terapie intermediară. Încât acele paturi complet dotate, cum avem, cu ventilatoare, cu capacitate invazivă de ventilație, sunt cele care vor fi păstrate doar pentru cei care au nevoie de asistență pentru insuficiență respiratorie. Iar celelalte persoane care se află în Terapie Intensivă vor merge pe o terapie intermediară unde vor beneficia de un aport de oxigen neinvaziv", spunea Nelu Tătaru.

Ministrul Tătaru: Reorganizarea Secțiilor ATI presupune și ”terapii intermediare”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00

Medicul Laura Zarafin care lucrează la ATI în spitalul Colentina spunea, pentru Europa Liberă, că pe secții de terapie intensivă este mai puțin personal medical decât ar trebui.

„Nu suntem destui și nu am fost niciodată. Ca să înțelegeți: suntem mult mai puțini decât scrie în ordinul de funcționare a secțiilor ATI, deci mult mai puțini decât acel număr minim prevăzut în legislație”, spune la Europa Liberă Laura Zarafin.

Conform ordinului respectiv, într-un spital trebuie să existe cel puțin un medic ATI la fiecare sală de operație plus un medic ATI în post-operator.

În iunie, vicepreședintele Societății Române de ATI, profesorul Dorel Săndesc, avertiza că în toată țara există circa 1.000 de medici de specialitate și aproximativ 800 de rezidenți.

Luni, 19 octombrie, Ministerul Sănătății a organizat examenul de specialitate pentru medici, inclusiv pentru specialitatea ATI. Dacă iau examenul toți cei înscriși, specialitatea ATI ar primi o infuzie de 153 de medici.

Ședința de evaluare de la Palatul Cotroceni va fi urmată de o declarație de presă susținută de președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG