Linkuri accesibilitate

Prețul petrolului, la minimul ultimilor 18 ani pe fondul pandemiei


Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia la întâlnire OPEC+ din 6 martie
Miniștrii Energiei din Arabia Saudită și Rusia la întâlnire OPEC+ din 6 martie

O criză paralelă a petrolului este în plină desfășurare pe fondul pandemiei de coronavirus care a redus cererea și a conflictului intern dintre cei mai mari producători la nivel mondial, Arabia Saudită și Rusia.

Cotaţiile petrolului au atins minimul ultimilor 18 ani, în contextul în care traderii se aşteaptă ca mai multe capacităţi de producţie să se închidă, pe fondul unei cereri scăzute, scrie Financial Times.

Cotaţia internaţională pentru petrol Brent a înregistrat o scădere de 6%, la 23,02 dolari per baril, cel mai redus nivel înregistrat din 2002 până azi.

În acelaşi timp, cotaţia pentru petrol în SUA, WTI, a scăzut la sub 20 dolari per baril, după un declin de 6%.

Preţurile petrolului s-au înjumătăţit în ultima lună, întrucât carantina impusă în mai multe state din Europa şi din America de Nord au afectat puternic cererea din piaţă, analiştii estimând că la nivel global consumul a scăzut cu circa 25%.

În tot acest timp, rezervele cresc pe fondul tensiunile din interiorul OPEC dintre Arabia Saudită și Rusia. Mai exact, Arabia Saudită a intrat într-un războr al preţurilor după ce nu a reuşit să se înţeleagă cu Rusia referitor la modul în care producătorii ar trebui să răspundă la efectul coronavirusului asupra cererii.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei.

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei. Ulterior, Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a decis să scadă preţurile pentru exporturile sale de ţiţei.

În urmă cu două săptămâni, Arabia Saudită a luat decizia ca, începând din luna aprilie, să inunde piaţa cu petrol la preţuri pornind de la minime de 25 de dolari pe baril, având ca ţintă în mod special rafinăriile din Europa şi Asia care folosesc petrol rusesc.

Rusia a anunţat că nu intenţionează să revină la masa negocierilor, chiar dacă resimte presiunea măsurilor extraordinarea luate de Arabai Saudită.

XS
SM
MD
LG