Linkuri accesibilitate

Cât vor plăti românii la electricitate și gaze din aprilie


După ce piața electricității și a gazelor naturale a fost liberalizară, iar mulți români au primit facturi uriașe, guvernul anunță că va plafona prețurile timp de un an de zile.
După ce piața electricității și a gazelor naturale a fost liberalizară, iar mulți români au primit facturi uriașe, guvernul anunță că va plafona prețurile timp de un an de zile.

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023.

Ordonanța prevede că pentru consumatorii casnici, care consumă până în 100 de kW, prețul va fi de 0,68 lei. De această măsură vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.

Pentru românii care consumă între 100 și 300 de kW, prețul va fi de 0,80 lei.

Datele oficiale arată că de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.

Pentru întreprinderile mici și mijlocii sau întreprinderi din industria alimentară prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt.

Guvernul a stabilit că pentru companiile „energointensive” se va aplica o schemă de ajutor de stat.

În privința prețului gazelor naturale, ordonanța prevede că, pentru consumatorii casnici, prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kW iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kW.

Însă, pentru întreprinderile care au avut un consum în anul 2021 de până la 50.000 de kW pe oră, rămâne același preț.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că la Ministerul Energiei se caută soluții pentru identificarea de surse noi de energie şi de aprovizionare cu gaze naturale.

Premierul Ciucă spune că ordonanța pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale a fost adoptată „pentru protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă, a economiei”.

„Pentru consumatorii casnici, preţul de 0,31 lei per kwh, iar pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de până la 0,37 lei per kwh. Pentru întreprinderile care au avut un consum în 2021 de până la 50 de mii de kwh per oră se menţine acelaşi preţ”, a transmis premierul.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG