Ordonanța prevede că pentru consumatorii casnici, care consumă până în 100 de kW, prețul va fi de 0,68 lei. De această măsură vor beneficia aproximativ 3,5 milioane de gospodării.
Pentru românii care consumă între 100 și 300 de kW, prețul va fi de 0,80 lei.
Datele oficiale arată că de această măsură vor beneficia aproximativ 4,5 milioane de gospodării.
Pentru întreprinderile mici și mijlocii sau întreprinderi din industria alimentară prețul va fi de aproximativ 1 leu pe kilowatt.
Guvernul a stabilit că pentru companiile „energointensive” se va aplica o schemă de ajutor de stat.
În privința prețului gazelor naturale, ordonanța prevede că, pentru consumatorii casnici, prețul va fi de maxim 0,31 lei pe kW iar pentru consumatorii non-casnici prețul va fi de până la 0,37 lei pe kW.
Însă, pentru întreprinderile care au avut un consum în anul 2021 de până la 50.000 de kW pe oră, rămâne același preț.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că la Ministerul Energiei se caută soluții pentru identificarea de surse noi de energie şi de aprovizionare cu gaze naturale.
Premierul Ciucă spune că ordonanța pentru plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale a fost adoptată „pentru protejarea cetăţenilor, a locurilor de muncă, a economiei”.
„Pentru consumatorii casnici, preţul de 0,31 lei per kwh, iar pentru consumatorii non-casnici preţul va fi de până la 0,37 lei per kwh. Pentru întreprinderile care au avut un consum în 2021 de până la 50 de mii de kwh per oră se menţine acelaşi preţ”, a transmis premierul.