Linkuri accesibilitate

Ce consecințe are victoria lui Robert Fico, candidatul pro-rus la alegerile parlamentare din Slovacia?


Robert Fico se opune susținerii militare a Ucrainei și are o agendă populistă, asemănătoare cu cea a premierului maghiar Viktor Orban.
Robert Fico se opune susținerii militare a Ucrainei și are o agendă populistă, asemănătoare cu cea a premierului maghiar Viktor Orban.

În urma alegerilor anticipate din Slovacia, care au înregistrat un record al prezenței la vot din ultimii 20 de ani (68,5%), partidul de stânga Smer-SD a lui Robert Fico a ieșit în frunte cu 23,3% din voturi. 

Robert Fico a fost prim-ministru între 2006 și 2018. După mai multe scandaluri de corupție și moartea jurnalistului Jan Kuciak, care a descoperit legături dintre guvernul Slovaciei și mafia italiană, Robert Fico a fost constrâns să își dea demisia.

Fostul prim-ministru a reușit acum să se întoarcă la putere, folosind retorici populiste. Pe lângă pozițiile sale anti imigrație și împotriva minorităților, Robert Fico se opune vehement susținerii Ucrainei în războiul împotriva invaziei ruse.

Ucraina pierde un susținător

De-a lungul campaniei sale, Robert Fico a declarat că Slovacia nu va mai trimite nici măcar „un singur glonț”. Această atitudine reprezintă o schimbare radicală pentru o țară la granița cu războiul, a doua țară NATO care a oferit avioane Ucrainei.

Criza economică generează egoisme.
Ștefan Popescu, politolog

„Ne arată că proximitatea cu războiul din Ucraina nu conduce neapărat la un reflex de solidaritate,” spune politologul Ștefan Popescu pentru Europa Liberă.

Prelungirea războiului a dus la banalizarea lui chiar și în țările de la granițele Ucrainei, iar asta oferă o oportunitate politică populiștilor, explică Popescu.

Politologul adaugă: „Criza economică generează egoisme. Este din păcate, o lecție pe care nu o învățăm în Europa. Războiul s-a prelungit foarte mult. Problemele cotidiene, economice, toate aceste au putut fi exploatate de partidul lui Robert Fico pentru a obține acest scor important. E un climat, din păcate, de criză, care favorizează astfel de fenomene.”

Prezența record la vot demonstrează că Fico „a avut o strategie de radicalizare a electoratului care, din păcate, s-a dovedit de succes,” conform lui Ștefan Popescu.

Un nou aliat al populiștilor europeni

Atitudinea lui Robert Fico față de războiul din Ucraina se aliniază cu cea a prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban.

Acesta l-a felicitat pe Robert Fico într-o postare pe rețeaua de socializare X.

”Uite cine s-a întors! Îl felicit pe Robert Fico pentru victoria sa incontestabilă în alegerile parlamentare slovace. Este mereu bine să lucrezi cu un patriot. Abia aștept!”

Rezultatele alegerilor sunt promițătoare pentru formare unei noi coaliții. Partidul Național Slovac (SNS) de extremă dreaptă a trecut pragul electoral și este un potențial aliat.

Un alt posibil partener este formațiunea Hlas (Vocea) care a obținut 15% din voturi.

Aceasta s-a separat de Smer în 2020 și este condusă de Peter Pellegrini, fost prim ministru, apropiat de Fico.

Hlas susține ajutorul militar oferit Ucrainei, ceea ce ar putea echilibra poziția lui Fico într-o viitoare coaliție.

Trebuie să fie un semnal pentru toate statele europene.
Ștefan Popescu, politolog

Chiar dacă Fico reușește să își găsească aliații, politologul Ștefan Popescu este de părere că efectul victoriei sale nu va fi resimțit puternic la nivel european. Însă retorica sa populistă ar putea oferi un imbold altor forțe extremiste din regiune.

”Nu trebuie nici să dramatizăm lucrurile. Slovacia nu este nici Germania, nici Franța, nici Italia, nici Spania. Cred că Ungaria capătă un aliat.

Dar influența Ungariei și a Slovaciei este o influență relativă în echilibrele de putere europene. Sunt țări care au nevoie de fonduri europene, deci există mijloace de presiune la adresa lor, dar sigur, pot întârzia anumite lucruri și, bineînțeles, dau o apă la moară și altor forțe, în alte țării care se pregătesc de alegeri. Cred că trebuie să fie un semnal pentru toate statele europene”, conchide politologul Ștefan Popescu.

  • 16x9 Image

    Sorana Horșia

    Este intern la Europa Liberă. 

    Ea studiază jurnalism și drepturile omului la Sciences Po în Paris. A terminat licența în științe politice la campusul Sciences Po din Dijon, axat pe Centrul și Estul Europei.

XS
SM
MD
LG