Linkuri accesibilitate

Prima din cele 23 de companii înființate de Firea va fi desființată


Romania- Gabriela Firea candidate for Mayor of Bucharest
Romania- Gabriela Firea candidate for Mayor of Bucharest

Compania Municipală Turistică, una din cele 23 de companii înființate de fostul primar general al Capitalei, va fi desființată, a decis vineri Consiliul General al Municipiului București.

„Această companie nu a emis nicio factură pe parcursul unui an întreg! Mai mult decât atât, aceasta și-a cheltuit în întregime capitalul social! Dizolvarea ei este o obligație asumată de consilierii liberali pe care o respectăm. Vom continua dizolvarea companiilor înființate ilegal și cer susținerea tuturor colegilor din Consiliul General în acest demers de a opri risipa din Capitală”, a spus Andrei Badiu, consilier general PNL, președinte al Comisiei de Monitorizare a Companiilor Municipale.

Obiectul de activitate al societății este acela de a „ pune în valoare potențialul Bucureștiului ca destinație turistică atât pe plan național cât și internațional”.

La trei ani de la înființare, societatea nu are un site functional.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, în primul semestru din 2019, Compania Municipală Turistică București SA a înregistrat pierderi de 350.000 de euro, iar în 2018, de 480.000 de euro. În februarie anul trecut, compania avea 40 de angajați. Ultimul director al companiei era Mihai Bogdan Tudose.

Nu a fost făcut un studiu transparent dacă aceste companii sunt sau nu benefice pentru cetățeni.

Roxana Wring, fost consilier general al Capitalei din partea USR și cea care a atacat în instanță deciziile de înființare a celor 23 de companii municipale susține că desființarea acestora este un proces de durată și că acestea au fost copiate, fără niciun studiu de impact, după modelul vienez.

Companiile municipale din Viena au fost constituite în anii 1970 și au fost gândite să atragă finanțare privată, erau gândite ca un parteneriat public privat. Nu au fost înființate toate dintr-o data, ci au început cu două companii și au studiat dacă funcționează modelul. Nu a fost făcut un studiu transparent dacă aceste companii sunt sau nu benefice pentru cetățeni. De la modelul vienez, la noi s-a ajuns la modelul Voluntari. A fost o metodă simplă de a sifona bani publici. Aceste companii nu au atras niciodată finanțare privată”, a declarat pentru Europa Liberă Roxana Wring.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG