Linkuri accesibilitate

Procurorul general al SUA acuză Hollywood și marile firme de tehnologie de colaborare cu China


Procurorul general William Barr

Procurorul general al SUA, William Barr, a acuzat industria de film de la Hollywood și marile firme de tehnologie companii precum Google, Microsoft, Yahoo și Apple de colaborare cu guvernul din China, transmit Reuters și BBC.

Disney și alte case de producție au fost criticate pentru că au acceptat să cenzureze mai multe filme, iar companiilor din domeniul tehnologiei li s-a reproșat că au fost „prea dornice” să coloboreze cu autoritățile de la Beijing, „pentru a mulţumi Partidul Comunist chinez" pentru a-și putea derula afacerile în China. „Și-au permis să devină pioni de influență chineză”, a spus William Barr, într-un discurs rostit la Muzeul prezidenţial Gerald Ford din Michigan.

„Suspectez că Walt Disney ar fi dezamăgit să vadă cum compania pe care a înfiinţat-o colaborează cu dictaturile din zilele noastre", a spus Barr.

Procurorul general american a explicat că firmele din SUA sunt foarte dispuse să ia o serie de măsuri pentru a li se permite accesul pe piaţa chineză și le-a acuzat că, prin colaborarea cu China, pun în pericol lumea liberă care le-a adus prosperitate. Barr a dat exemplul telefoanele vândute de Apple în China, despre care spune că nu sunt protejate de intervenția autorităților.

„Partidul Comunist chinez gândeşte în termeni de decenii şi secole, în timp ce noi ne concentrăm pe următorul raport trimestrial al veniturilor. Şi marile companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale au acceptat să devină pioni ai influenţei chineze", a insistat William Barr, sugerând că dispozitivele iPhone, produse de Apple, „nu s-ar vinde în China dacă ar fi impermeabile la accesarea de către autorităţile chineze". Companiile din sectorul tehnologiei informaţionale utilizează „standarde duble", a subliniat William Barr.

Declaraţiile reprezintă cel mai recent atac al Administraţiei Donald Trump la adresa Chinei, în perspectiva scrutinului prezidenţial din noiembrie şi în contextul tensiunilor cu Beijingul din cauza relaţiilor comerciale, gestionării coronavirusului, crizei din Hong Kong şi activităţilor militare din Marea Chinei de Sud.

Ambasada Chinei la Washington şi companiile americane criticate nu au reacţionat deocamdată.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG