Linkuri accesibilitate

Legea Chinei privind securitatea în Hong-Kong își demonstrează nocivitatea, comunitatea internațională reacționează


Intervenție în forță a poliției, arestări în masă în Hong Kong
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:02 0:00

Intervenții în forță ale poliției, arestări în masă în Hong Kong

ONU reclamă prevederile „vagi” ale noii legi privind securitatea, în timp ce Congresul american adoptă legea pentru protejarea autonomiei Hong Kong

ONU: Semnale de alarmă din partea Înaltului Comisar pentru drepturile omului

Comisariatul ONU pentru drepturile omului și-a exprimat îngrijorarea că dispozițiile „vagi și prea largi” din noua lege a securității naționale a Chinei cu privire la Hong Kong vor duce la urmărirea penală a activiștilor și la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului privind libertatea de exprimare și dreptul de asociere în vederea organizării protestelor .

Legea, care pedepsește infracțiunile de secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu forțe străine pentru care prevede sancțiuni pe viață în închisoare, a fost supusă unor critici grele din partea guvernelor occidentale și a fost factorul declanșator al protestelor din oraș.

„Suntem alarmați că arestările făcute în condițiile legii au efect imediat", a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, într-o conferință de presă, la Geneva, pe 3 iulie.

După ce legea a intrat în vigoare la 1 iulie, poliția din Hong Kong a folosit tunuri de apă împotriva a mii de protestatari, care erau prezenți la protestele tradiționale care marchează sfârșitul conducerii britanice a Hong-Kong-ului.

Poliția a declarat că peste 70 de persoane au fost arestate pentru diverse acuzații, de la adunarea ilegală, până la încălcarea noii legi.

Dar Colville a spus că sute de persoane au fost arestate și cel puțin 10 au fost acuzate acuzate de la intrarea în vigoare a noii legi.

„Suntem preocupați de faptul că definiția unora dintre infracțiunile prevăzute de această lege este vagă și prea largă. Acest lucru poate duce la interpretări discriminatorii sau arbitrare ale legii, ceea ce ar putea submina protecția drepturilor omului", a adăugat Colville.

Între timp, un bărbat, care purta o pancartă pe care scria „Eliberați Hong Kong, revoluția vremurilor noastre”, a intrat cu o motocicletă în cordonul de polițiști, în timpul unui protest din această săptămână, a devenit prima persoană acuzată de incitare la separatism și terorism în conformitate cu noua lege.

Poliția a declarat că Tong Ying-Kit, în vârstă de 23 de ani, a „lovit” mai mulți ofițeri la protestul neautorizat de la 1 iulie, rănindu-i pe unii dintre aceștia. Conform presei, inițial a fost arestat pentru conducere periculoasă.

Beijingul a introdus noua lege ca răspuns la protestele pro-democrație de anul trecut, spunînd că stabilitatea Hong-Kong-ului este amenințată, după ce unele proteste au devenit violente.

Criticii spun însă că legea are drept scop anihilarea disidenței și sfârșitul campaniei pentru democrație din Hong-Kong.

Congresul american adoptă legea pentru protejarea autonomiei Hong Kong

Este o reacție la adoptarea de către Beijing a noii legi a securității naționale pentru Hong Kong, considerată cea mai gravă încercare a de submina principiul de bază „o țară, două sisteme” care guvernează relația dintre Hong Kong și China continentală.

Legea, adoptată de Senat joi, după Camera Reprezentanților, a fost trimisă acum președintelui Donald Trump pentru promulgare.

Legea prevede penalizarea băncilor care fac afaceri cu oficialități chineze implicate eventual în aplicarea noii legi a securității. Sunt vizați și membri ai conducerii Partidului Comunist din China, responsabili pentru adoptarea noii legi a securității precum și unitățile de poliție care au suprimat protestele din Hong Kong.

Legea Securității Naționale privind Hong Kong adoptată de China marchează sfârșitul sistemului de guvernare „O țară, două sisteme”, pe care guvernul Chinei s-a angajat să-l respecte până în 2047, atunci când a preluat Hong-Kong, la 01 iulie 1997, după 150 de ani de guvernare britanică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG