Linkuri accesibilitate

Protest față de clasarea dosarului 10 august


Protest în fața DIICOT al mai multor organizații civice, față de recenta clasare a dosarului 10 august
Protest în fața DIICOT al mai multor organizații civice, față de recenta clasare a dosarului 10 august

Clasarea dosarului 10 august este reclamată de asociații civice și este contestată la Parchetul General

Mai multe grupuri civice au organizat un protest în fața DIICOT, în semn de protest față de clasarea recentă a dosarului deschis după ce autoritățile române au înăbușit violent mitingul din august 2018 împotriva guvernării PSD.

Manifestanții au purtat viziere pe care erau lipite chipurile lui Carmen Dan, senatoarea PSD care era ministru de interne la 10 august 2018, cel al colonelului de Jandarmerie Paraschiv, despre care se crede că a coordonat în teren diversiunile scăldate în violență la manifestațiile de protest din urmă cu doi ani. Și chipul actualului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), precum și cel al șefei DIICOT, Georgiana Hosu, au fost purtate la protestul de miercuri.

Protestatarii au afișat și litere pe care au înscris cuvântul “Mulţumim”, un mesaj ironic la adresa procurorilor care au luat decizia de clasare a dosarului 10 august.

Clasarea dosarului 10 august a fost contestată în Justiție de Marian Rădună, un cunoscut membru al mișcării Rezist. El a depus o plângere în acest sens la Parchetul General, care, conform procedurii, ar trebui să fie cercetată de către procurori.

De asemenea, este posibil ca și oricare dintre cei peste 500 de cetățeni care au depus în vara lui 2018 plângeri la Parchetul General după ce au suferit traume sau au fost intoxicați cu gaze lacrimogene, să conteste clasarea de către DIICOT a dosrului 10 august.

Dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT după doi ani de investigații, decizia procurorilor lăsând nerezolvate acuzațiile la adresa Jandarmeriei, care, la vremea respectivă, a intervenit cu gaze lacrimogene în exces și tunuri cu apă asupra a peste 100.000 de protestatari adunați în Piața Victoriei, care solicitau pașnic demisia Cabinetului Dăncilă. Sute de oameni au reclamat atunci intoxicații care au durat mai multe zile, leziuni și traumatisme suferite de pe urma intervențiilor fără avertisment ale jandarmilor.

Procurorii DIICOT au arătat că nu se susține acuzația formulată în dosar de jandarmi și de lideri ai PSD potrivit cărora protestul diasporei de la 10 august 2018 ar fi fost o încercare de lovitură de stat.

Au rămas nesoluționate și promisiunile ministrului actual de interne, Marcel Vela, care spunea, la preluarea funcției, că va face lumină în privința responsabilității jandarmilor la 10 august, precum și în lămurirea controversei legate de acțiunile forțelor de ordine sub comandă politică.

XS
SM
MD
LG