Linkuri accesibilitate

Proteste ale medicilor din Ploiești după suspendarea internărilor și operațiilor care nu sunt urgențe


Secțiile Covid din întreaga țară sunt supraaglomerate. Ordinul prin care se suspendă internările pentru probleme medicale care nu sunt urgente ar avea ca scop limitarea presiunii de pe secțiile care tratează bolnavi Covid.
Secțiile Covid din întreaga țară sunt supraaglomerate. Ordinul prin care se suspendă internările pentru probleme medicale care nu sunt urgente ar avea ca scop limitarea presiunii de pe secțiile care tratează bolnavi Covid.

Ordinul de suspendare a operațiilor și a internărilor care nu sunt urgențe a dus la nemulțumiri în rândul medicilor care nu se ocupă de tratarea bolnavilor de Covid, dar și printre pacienți.

Personalul Spitalului Județean Ploiești a protestat, joi, față de decizia de suspendare a internărilor din spitalele de stat dacă nu sunt urgențe, cazuri oncologice, pentru dializă sau pentru îngrijirea femeilor însărcinate.

Zeci de medici, asistente și infirmiere s-au strâns în curtea spitalului, nemulțumiți de intenția de comasare a unor secții în vederea creșterii numărului de paturi disponibile cu un număr de 20 pentru pacienții cu Covid.

Câteva ore, activitatea în unele dintre saloane a fost întreruptă. Directorul Spitalului Județean din Ploiești, dr.Bogdan Nica, a declarat pentru Europa Liberă că, în final, conflictul s-a stins, personalul a înțeles gravitatea situației și s-a întors pe secții, după găsirea unei rezolvări care ar fi mulțumit pe toată lumea.

La Institutul Marius Nasta din București pacienții erau tratați, duminică, pe holuri.
La Institutul Marius Nasta din București pacienții erau tratați, duminică, pe holuri.

„Se fac internări și în secțiile non-Covid. Le-am explicat și lor, la neurologie, accidentele vasculare, urgențele se internează. Dacă vine însă pacientul cu o hernie de disc sau o ruptură de menisc poate să fie amânată internarea. Dar nu eu decid pe cine internează, ei decid, medicii. Eu le-am spus doar că e omenește să creăm loc și pentru bolnavii Covid în spital”, a declarat Bogdan Nica pentru Europa Liberă.

La bunăvoința medicilor din secțiile non-Covid vor apela și pentru tratarea pacienților noi. Mai întâi, spune directorul spitalului, va face apel la medicii care vor voi să lucreze voluntar.

Dacă nu va găsi disponibilitate, va trebui să facă transferuri. Spune că spitalul este la limita superioară a încărcării cu oxigen și are deja probleme cu înghesuiala.

„Am 225 de paturi, ne apropiem de cifra de la Matei Balș și avem de două ori mai multe paturi decât spitalul Colentina. Încercăm să păstrăm loc pentru toată lumea. La terapia intensivă, aveam 10 locuri, am ajuns la 12, 14, 16 în prezent. Pentru cei pe care nu reușim să îi ducem în terapie, medicii anesteziști se duc și le fac scheme de tratament la Interne 2 și la UPU. Avem și intubați la UPU”, a mai precizat managerul spitalului din Ploiești pentru Europa Liberă.

Bolnavii cronici - statul va plăti mai mult închiderea spitalelor de acum

„Mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

Coaliția cere redeschidere de urgență a spitalelor și spune că, potrivit unui studiu realizat anul trecut la nivelul organizației, 25% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic în perioada pandemiei.

O problemă urgent politizată

La puțină vreme după ce a fost publicat ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență, PSD a cerut convocarea unei şedinţe a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului la care să participe ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi preşedinţii comisiilor parlamentare de sănătate.

Scopul este găsirea unor soluții alternative în privinţa limitării accesului pacienţilor cu boli cronice la tratamente spitalicești. Anunțul a fost făcut de vicepreşedintele social-democrat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

PSD a cerut de urgență găsirea unei alte soluții, fără însă a preciza care este aceasta.
PSD a cerut de urgență găsirea unei alte soluții, fără însă a preciza care este aceasta.

„Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare, dacă va fi nevoie, de natură legislativă în Parlamentul României, împreună cu cei care sunt mandataţi din punct de vedere legal să gestioneze această problemă, respectiv ministrul Sănătăţii şi şeful DSU, încât pacienţii care au boli cronice să nu se mai simtă discriminaţi, să nu mai fie discriminaţi şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, respectiv această mortalitate în exces care a afectat zeci de mii de persoane, să nu se mai producă şi în acest an”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă.

Și Avocatul Poporului, s-a sesizat din oficiu în această chestiune se arată într-un comunicat făcut public în cursul zilei de miercuri. Renate Weber spune că există o problemă de constituționalitate în privința actelor prin care a fost dispusă suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale.

Astfel, aceasta este dispusă printr-un act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), sau prin ordin al ministrului Sănătăţii. Weber susține că acesta este un lucru este neconstituţional şi nelegal pentru că legea fundamentală a României prevede că restrângerea unor drepturi poate fi făcută numai prin lege.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG