Linkuri accesibilitate

Proteste în Serbia față de proiectul exploatării litiului. Poliția sârbă a eliberat două gări ocupate de manifestanți


Protestatari în Gara centrală din Belgrad (Prokop) pe 10 august.
Protestatari în Gara centrală din Belgrad (Prokop) pe 10 august.

Poliția sârbă a îndepărtat, duminică dimineață, protestatarii care se opun exploatării litiului din două gări din capitala Belgrad, unde blocau traficul feroviar.

Poliția antirevoltă a folosit scuturi pentru a dispersa protestatarii din gările Prokop și Novi Beograd în jurul orei 5:30, pe 11 august, a raportat agenția de știri Beta, citând unul dintre manifestanți.

Ministerul Afacerilor Interne a declarat că traficul feroviar perturbat de proteste a fost restabilit.

Ministerul a avertizat că vor fi formulate plângeri penale împotriva celor care au provocat perturbarea traficului și au pus în pericol siguranța publică.

Pe 10 august, zeci de mii de protestatari s-au adunat în centrul orașului Belgrad și apoi s-au împărțit în două grupuri care s-au îndreptat spre cele două gări.

Oamenii blochează Gara Centrală din Belgrad, Serbia, 10 august 2024.
Oamenii blochează Gara Centrală din Belgrad, Serbia, 10 august 2024.

Unii dintre protestatari au forțat trenurile să oprească, culcându-se sau stând pe șine.

Protestatarii au cerut oprirea proiectului de exploatare a litiului, demarat de gigantul anglo-australian Rio Tinto în Jadar, în vestul Serbiei, din cauza temerilor că acesta ar putea polua terenurile și apele din apropiere.

Zlatko Kokanović, un activist și unul dintre organizatorii protestului, a declarat sâmbătă că vor avea loc mai multe mitinguri în alte orașe din Serbia.

În 2022, guvernul sârb a respins proiectul în urma unor proteste publice masive, din cauza îngrijorărilor legate de impactul acestuia asupra mediului.

Însă, pe 16 iulie anul acesta, guvernul a restabilit planul, la câteva zile după ce Curtea Constituțională din Serbia a declarat că guvernul a acționat neconstituțional atunci când a retras autorizațiile pentru Rio Tinto.

La trei zile după hotărârea judecătorească, la Belgrad a avut loc un summit privind materiile prime critice, unde a fost semnat un memorandum de înțelegere între Uniunea Europeană și guvernul sârb privind un „parteneriat strategic” referitor la materiile prime durabile, lanțurile de aprovizionare cu baterii și vehiculele electrice.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că extracția litiului, o componentă cheie a bateriilor pentru vehicule electrice și dispozitive mobile, este necesară pentru ca Europa „să rămână suverană într-o lume în schimbare și să nu fie dependentă de alții”.

Scholz a promis că mineritul va fi efectuat „în conformitate cu cele mai înalte standarde de protecție a mediului, iar Germania va ajuta în acest sens”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG