Linkuri accesibilitate

AUR a început campania electorală mai devreme. Expert Forum: Microbuzele școlare nu pot fi donate. Acțiunea are rol de promovare


Microbuz școlar cumpărat de AUR din subvenția acordată de stat. Partidul spune că a lansat o petiție prin care să poată dona școlilor aceste microbuze.
Microbuz școlar cumpărat de AUR din subvenția acordată de stat. Partidul spune că a lansat o petiție prin care să poată dona școlilor aceste microbuze.

O analiză a organizației nonguvernamentale Expert Forum cu privire la modul în care partidele au cheltuit banii publici în prima jumătate a anului 2023 arată că unele au început campania electorală mai devreme.

Cele șase partide care pot primi finanțare din fonduri publice au primit în prima jumătate a anului 125 din cele 258 de milioane de lei din subvenții.

Partidele au cheltuit 118 milioane de lei în primele șase luni ale anului, mai arată analiza Expert Forum (EFOR), în baza datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Clasamentul sumelor transferate de către AEP celor șase partide este următorul:

  • PSD - 48,2 de milioane de lei
  • PNL - 40,8 de milioane lei
  • USR - 22 de milioane de lei
  • AUR - 9,7 milioane de lei.
  • PMP (partid neparlamentar) - 2,5 milioane lei
  • Pro România (partid neparlamentar) - 1,8 milioane lei

PSD a cheltuit 85% din suma primită, PNL - 81%, USR - 104%, PMP - 132%, AUR - 131%, iar Pro România - 243%. Expert Forum explică diferența: partidele care au cheltuit mai mult decât au primit au apelat la economiile făcute anii trecuți.

Cheltuielile partidelor cu presa și propaganda

Cele șase partide au cheltuit cei mai mulți bani pe presă și propagandă (49%), bunuri mobile și imobile (10%), personal (9%), consultanță politică (7%) și activități cu caracter politic (5%).

În total, suma cheltuită pentru presă și propagandă este de aproape 58 de milioane de lei, dar în ciuda acestei sume „transparența cheltuielilor pentru presă rămâne defectuoasă, iar proiectul propus în parlament de PSD, care ar fi definit publicitatea politică, nu a fost aprobat în Senat”.

Acesta urmează să revină pe agenda Comisiei Juridice din Senat în septembrie, însă ONG-ul afirmă că are „mici șanse să fie dezbătut transparent și riguros”.

Potrivit analizei, AUR și Pro România nu au cheltuit bani pe această categorie. PSD și PNL au cheltuit aproape două treimi din bani pentru propagandă și se observă o creștere semnificativă și la USR. Partidul de opoziție a cheltuie aproximativ o treime din bani în cele șase luni ale anului.

Clasamentul este condus de PSD (27,4 milioane lei), PNL (22,4 milioane), USR (7,1 milioane lei) și PMP (971.000).

AUR și caravana microbuzelor

Analiza mai scoate în evidență că USR rămâne partidul care cheltuie cel mai mult pentru personal: 4,9 milioane de lei, comparativ cu 3,2 la PSD și 1,5 la PNL.

De asemenea, AUR a început să consume bani din subvenții, iar cea mai mare cheltuială a fost achiziționarea de autovehicule pentru o caravană medicală, în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Concluzia EFOR este că „unele partide politice au început campania electorală devreme, iar anumite activități din ultimele luni au fost finanțate din bani publici”.

Pe lângă o caravană medicală, AUR a anunțat că a achiziționat 20 de microbuze pentru elevi, pentru a fi donate în unele comune.

ONG-ul Expert Forum atrage însă atenția că, dacă acestea sunt achiziționate din fonduri publice, asta înseamnă că microbuzele nu pot fi donate, deoarece ar fi contrar legislației în vigoare.

Legea 334/2006 stabilește că partidele pot folosi subvențiile pentru „investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective.”

Inclusiv achiziționarea acestor mașini cu scopul de a fi donate, chiar și declarativ, este discutabilă, mai spune organizația nonguvernamentală.

„Așadar, la acest moment, microbuzele sunt folosite mai degrabă ca instrumente de campanie electorală și nu pot fi utilizate pentru scopul declarat public”, subliniază Expert Forum.

În trecut, și Partidul Social Democrat a desfășurat acțiuni prin care oferă anumite servicii și care pot fi considerate campanie electorală sub acoperire, mai spune EFOR, amintind de meditații pentru elevi sau consultații oftalmologice, care au loc în sedii de partid sau în spații marcate cu sigla partidului. Conform datelor publice, acestea nu sunt finanțate din subvenții.

„Considerăm că scopul unui partid nu este acela de a presta servicii medicale sau sociale, ci de a realiza politici publice care să îmbunătățească situația curentă, mai ales dacă are grup parlamentar. Așadar, aceste acțiuni sunt mai degrabă populiste, au caracter electoral și au rolul de a promova partidele într-un mod care nu încurajează competiția politică onestă”, conchide Expert Forum.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG