Linkuri accesibilitate

3 minute | PSD la guvernare, Irlanda de Nord și bomba cu ceas de la granița poloneză


Mai mult de 660 de persoane au murit în acest week-end de Covid-19. Vaccinarea pare să stagneze, maximul săptămânii trecute abia a depășit 82.000. Impactul certificatului verde pare să se fi diminuat inclusiv din cauza frânelor politice contra restricțiilor.

Bună dimineața, dragi prieteni,

S-au împlinit două luni de la demisia miniștrilor USR și ruperea coaliției create prin alegeri, o lună de la căderea guvernului Cîțu în Parlament, patru săptămâni de eșecuri în alcătuirea unui nou cabinet.

Știrile mari sunt următoarele:

  • PNL urmează să decidă diseară cu cine se împacă: cu PSD la care a jurat că nu se întoarce sau cu cei din USR pe care nu poate să îi sufere.
  • Uniunea Europeană avertizează Londra că invocarea articolului 16 din protocolul Brexit pentru Irlanda de Nord va provoca probleme uriașe.
  • Regimul din Belarus alimentează o situație explozivă la granița estică a Poloniei, folosindu-se de tragedia refugiaților din Siria.

Europa Liberă continuă seria „Libertatea de a fi sincer”. Cea mai recentă, povestea Roxanei Șunică este foarte personală, dar despre curaj & leadership. Citiți-o și dacă aveți un minut de sinceritate, scrieți-ne la treiminute@rferl.org

Între timp, pe scena politică...

Cum să îl faci premier pe Marcel Ciolacu

Aceasta este întrebarea. În toiul scenariilor de săptămâna trecută, una dintre soluțiile apărute în discuțiile PNL-PSD a fost aceea că România ar urma să aibă un guvern prin rotație.

În cei trei ani cât au mai rămas până la alegeri sau în următorii patru ani sau în următorii șapte ani, țara să fie condusă pe rând de un premier PNL și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Dacă vi se pare că marja de timp prea extinsă, nu acuzați mesagerul. Taberele sunt interșanjabile, iar timpul relativ. Confuzia îneacă politica de la București în aceste săptămâni.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și liderul AUR, George Simion, strângându-și mâinile înaintea votului moțiunii de cenzură contra caninetului Cîțu, 5 octombrie 2021.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și liderul AUR, George Simion, strângându-și mâinile înaintea votului moțiunii de cenzură contra caninetului Cîțu, 5 octombrie 2021.

Nu știm dacă „președintele Iohannis este sursa unui FSN de rit nou”, cum scrie PressOne. Liderul original al FSN, Ion Iliescu era politician de mare calibru, a trecut neatins de la perestroika la NATO, știa să păstreze puterea, nu să o piardă.

Este cert însă că PNL se află la o răspântie. Dar nu numai între USR și PSD, ci între a redresa acum guvernarea și o înfrângere definitivă la alegerile următoare.

Londra să respecte protocolul Brexit privind Irlanda de Nord

BBC publică avertismentul ministrului irlandez de externe Simon Coveney care susține că întregul tratat dintre UE și Marea Britanie ar putea sări în aer.

Dl. Coveney spune că dacă Marea Britanie insistă să invoce articolul 16 din protocol, adică să suspende acele prevederi care crează „dificultăți pe termen lung”, Uniunea Europeană ar putea denunța tratatul comercial dintre Bruxelles și Londra.

Cum s-a ajuns aici? După cum se știe, Londra a obținut de la Comisia Europeană tratament preferențial pentru Irlanda de Nord. Un protocol a stabilit libera circulație a produselor cu Republica Irlanda astfel încât să nu fie nevoie de instalarea puncte de frontieră între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, cu un impact politic imprevizibil.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney susține că insistența Londrei de a rediscuta protocolul Brexit în privința Irlandei ar putea bloca întregul acord cu Uniunea Europeană. Aici, la 24 ianuarie 2020, la o întrunire electorală, la Dublin.
Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney susține că insistența Londrei de a rediscuta protocolul Brexit în privința Irlandei ar putea bloca întregul acord cu Uniunea Europeană. Aici, la 24 ianuarie 2020, la o întrunire electorală, la Dublin.

În schimb, produsele britanice sunt supuse controlului în Republica Irlanda, pentru Marea Britanie un efect pervers. Irlanda de Nord și Republica Irlanda fac schimb într-un spațiu comun, dar produsele britanice sunt controlate ca venind dintr-o țară străină. Londra vrea să pună punct acestei evoluții, UE nu pare dispusă la noi concesii.

Nici COP26, conferința Națiunilor Unite pentru reducerea emisiilor de gaze nu pare pe cale să obțină mari progrese. Potrivit organizației Global Witness, marile companii axate pe combustibili fosili au 503 delegați, mai mult decât orice stat prezent. Adică 503 oameni de lobby, protestează ecologiștii.

Pe de parte, the Guardian publică un foarte interesant sondaj, despre cât de mult suntem dispuși să ne schimbăm viața ca să salvăm planeta. Se pare că destul de puțin.

Din păcate, în România se pare că cel puțin în București, calitatea aerului a rămas pe mâna clanurilor interlope.

După cel puțin doi ani în care autoritățile au dat vina pe lipsa vântului pentru concentrația imensă de noxe din București, mandatul lui Octavian Berceanu, numit la Garda de Mediu a dovedit că vântul nu are nicio vină și că desciderile cu jandarmii și poliția la topitoriile ilegale de cabluri fac diferența. După un an cu aer curat, Capitala a devenit din nou irespirabilă.

Regimul Lukașenko și bomba cu ceas de la granița poloneză

Bazându-se pe complicitatea autorităților din Belarus, traficanții de persoane aduc până la granița cu Polonia zeci și sute de refugiați din Siria și îi părăsesc în zona tampon dintre cele două state. Aceștia rătăcesc prin păduri zile întregi căutând să intre pe teritoriul polonez.

Imagine dintr-o pădure de la granița Poloniei cu Belarus, din apropierea orașului polonez Hajnowka, 14 octombrie 2021.
Imagine dintr-o pădure de la granița Poloniei cu Belarus, din apropierea orașului polonez Hajnowka, 14 octombrie 2021.

Deseori sunt prinși de grănicerii polonezi și aduși înapoi în Belarus, unde sunt bătuți și/sau readuși în circuit. În cazurile mai fericite, intră în legătură cu rudele care au izbutit să ajungă deja în Occident sau măcar sunt ajutați de voluntarii polonezi din zonă cu alimente și încărcarea telefoanelor mobile.

Polonia, frământată deja de mișcări extremiste, a ridicat un gard de sârmă ghimpată la frontieră. Se pare însă că regimul Lukașenko a făcut școală de rang înalt în materie de bombe cu ceas.

Apropo... The Guardian semnalează lucrarea „Îngerii întunecați ai naturii umane”, apelează la o serie de istorici și demontează teoria naivă a psihologului Steven Pinker expusă „Îngerii luminoși ai naturii noastre” care a susținut că violența tinde să scadă.

Între multe alte argumente, conducerea Washington Post publică un editorial în care cere autorităților de la Beijing eliberarea și salvarea jurnalistei Zhang Zhan.

Blogerița Zhang Zhan într-o fotografie din mai 2020. A fost arestată în decembrie sub acuzația că ar fi stârnit scandal.
Blogerița Zhang Zhan într-o fotografie din mai 2020. A fost arestată în decembrie sub acuzația că ar fi stârnit scandal.

Zhang Zhan este femeia care a dat publicității informații vitale despre izbucnirea pandemiei la Wuhan. Ea se află de un nouă luni în închisoare, în China. Pe moarte.

Alte subiecte:

  • Times scrie că premierul Johnson se afundă în disputa privind redecorarea apartamentului din Downing Street,
  • În timp ce BBC scrie că premierul conservator se află sub tirul criticilor pentru că i-a luat apărarea unui coleg parlamentar care a încălcat legea lobby-ului.
  • Washington Post și nu numai notează că Elon Musk a apelat la un sondaj pe Twitter să decidă dacă vinde 10% din acțiunile Tesla. Fanii au spus „da”. Din cele 1,3 milioane de voturi, 58 procente au sprijinit vânzarea.

Dacă aveți întrebări și comentarii în privința subiectelor de mai sus și nu numai, ne puteți scrie la treiminute@rferl.org

Pe mâine, toate cele bune,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

    TanaseE@rferl.org

XS
SM
MD
LG