Linkuri accesibilitate

Șeful marinei germane a demisionat după declarațiile admirative făcute despre Putin


Șeful marinei germane a spus în India, în fața unei asistențe formate din specialiști în studii geostrategice că președintele rus, Vladimir Putin, trebuie respectat și că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea anexată de Rusia în 2014.
Șeful marinei germane a spus în India, în fața unei asistențe formate din specialiști în studii geostrategice că președintele rus, Vladimir Putin, trebuie respectat și că Ucraina nu va recupera niciodată Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Viceamirarul Kay-Achim Schönbach, șeful marinei germane, a demisionat sâmbătă după declarațiile admirative făcute despre Putin și confiscarea Peninsulei Crimeea.

Ministerul german al Apărării a făcut anunțul într-o întâlnire cu reprezentanții Bundestagului, relatează Der Spiegel.

Șeful Marinei Germane, Kay-Achim Schoenbach, și-a cerut scuze pentru comentariile publicate pe YouTube și difuzate de toată presa germană, numindu-le o greșeală, informează Reuters.

Guvernul german s-a delimitat sâmbătă de comentariile făcute de șeful marinei, după ce au apărut înregistrări video cu viceamiralul Kay-Achim Schoenbach spunând că președintele rus Vladimir Putin merită respect și că Kievul nu va recâștiga niciodată Crimeea anexată de Moscova.

Într-o postare pe Twitter, Schoenbach a spus că remarcile sale au fost făcute în India, la discuțiile dintr-un grup de reflecție și că nu au exprimat poziția oficială a ministerului Apărării, ci o opinie personală.

Comentariile sale vin într-un moment sensibil, când Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la granițele Ucrainei iar lumea occidentală face eforturi diplomatice disperate pentru a preveni escaladarea situației în război.

Rusia neagă că plănuiește să invadeze Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin a declarat că remarcile nu reflectă poziția Germaniei nici în conținut, nici în formulare.

„Amiralul Schoenbach va avea ocazia să-și exprime părerile ministrului apărării”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

În videoclip, Schoenbach, vorbind în engleză, spune că Putin nu caută decât să fie tratat de pe poziții de egalitate de Occident.

„Ceea ce el (Putin) își dorește cu adevărat este respect”, spune Schoenbach.

„Și, Doamne, să-i acorzi cuiva respect e atât de ieftin, nu costă nimic. Este ușor să-i acorzi respectul pe care îl cere cu adevărat și, probabil, îl merită”, a spus Schoenbach, numind Rusia o țară veche și importantă.

Schoenbach admite că acțiunile Rusiei în Ucraina trebuiau descurajate, dar adaugă că „peninsula Crimeea a dispărut, nu se va mai întoarce niciodată, acesta este un fapt”, contrazicând astfel poziția comună occidentală conform căreia anexarea peninsulei de către Moscova de la Ucraina în 2014 nu poate fi acceptată.

Ministerul de Externe ucrainean a cerut Germaniei să respingă public comentariile șefului marinei.

Comentariile lui Schoenbach conform cărora Crimeea nu se va întoarce niciodată la Ucraina și că președintele Rusiei merită respect ar putea afecta eforturile occidentale de a detensiona situația, se arată într-un comunicat.

„Ucraina este recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul pe care l-a oferit deja din 2014, precum și pentru eforturile diplomatice de soluționare a conflictului armat ruso-ucrainean. Însă declarațiile actuale ale Germaniei sunt dezamăgitoare și contravin acestui sprijin și efort”, a scris ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, pe Twitter.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG