Linkuri accesibilitate

Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka
Kievul, în beznă după atacul cu rachete rusești. Foto: AP/Evgheni Maloletka

Război în Ucraina | Atac devastator asupra infrastructurii ucrainene. Kievul și Liovul, în beznă. Șapte persoane ucise, 36 răniți

Ziua 273 a invaziei: Parlamentul European a declarat Rusia stat sponsor al terorismului. La scurt timp, Rusia a declanșat un atac devastator asupra infrastructurii ucrainene și a lăsat mai multe regiuni în beznă. Rusia a naționalizat locuințele din regiunile anexate ilegal.

Principalele informații ale zilei

00:00 24.11.2022

Kremlinul are încredere în „succesul” ofensivei sale din Ucraina 

„Viitorul și succesul operațiunii speciale sunt dincolo de orice dubiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o vizită în Armenia, folosind termenul oficial folosit de Moscova pentru a descrie invadarea Ucrainei, transmite France-Presse.

El a vorbit cu reporterii, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urma să se adreseze Consiliului de securitate al ONU și după ce Parlamentul European a recunoscut Rusia drept „sponsor de stat al terorismului”.

23:59 23.11.2022

Genocidul la care a fost supus poporul ucrainean de sovietici, condamnat în Parlamentul României

Deputații și senatorii români au votat miercuri, în ședință comună, Declaraţia Parlamentului României care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932 - 1933.

Parlamentul României a votat cu 248 de voturi pentru și o abținere adoptarea declarației care comemorează genocidul ucrainean, soldat cu 10 milioane de victime, prin încălcarea celor mai elementare drepturi și libertăți cetățenești.

Declaraţia a fost citită în plen de deputatul din grupul minorităţilor naţionale, Nicolae Miroslav Petreţchi, și recunoaşte Holodomorul drept crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii, transmite Agerpres.

Documentul exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean și aduce un omagiu victimelor înfometării deliberate la care ucrainenii au fost supuși între anii 1932 - 1933 de ocupația sovietică.

Declaraţia mai condamnă și modul criminal în care românii din Basarabia au fost supuşi foametei deliberate, colectivizării forțate din 1946 -1947 .

Integrarea europeană, se spune în document, are la bază reconcilierea și asumarea momentelor tragice din istoria secolului al XX-lea, pentru construcţia unui viitor comun, bazat pe valori şi principii împărtăşite împreună iar comemorarea unor tragedii de acest fel ajută la prevenirea unor evenimente similare în viitor.

23:58 23.11.2022

Detenția politicianului rus de opoziție Ilia Iașin, care a criticat invadarea Ucrainei, prelungită cu șase luni

Un tribunal rus a prelungit miercuri cu șase luni detenția politicianului de opoziție Ilia Iașin, care riscă să fie condamnat la 10 ani de închisoare pentru că a criticat invadarea Ucrainei din ordinul președintelui rus Vladimir Putin.

Consilierul orășenesc al Moscovei, în vârstă de 39 de ani, se află pe banca acuzaților ca parte a unei represiuni fără precedent împotriva disidenței din Rusia, majoritatea activiștilor din opoziție fiind în închisoare sau în exil.

El riscă până la 10 ani după gratii, dacă va fi condamnat.

Iașin a refuzat să plece după ce Putin a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie și a accesat regulat canalul său de YouTube, care are 1,3 milioane de abonați, pentru a condamna ofensiva țării sale.

El a insistat în instanță că nu va fugi din țară, dar judecătorul i-a prelungit detenția cu șase luni. „Îmi iubesc țara și, pentru a trăi aici, sunt gata să plătesc cu libertatea mea. Sunt un patriot rus”, a spus el, transmite Agence France-Presse.

Procurorii au susținut că Iașin ar trebui ținut în detenție pentru că „a provocat daune considerabile Rusiei” și „a crescut tensiunile politice în timpul operațiunii militare speciale” - termenul folosit de Rusia pentru a defini invadarea Ucrainei.

Unul dintre avocații activistului de opoziție, Vadim Prohorov, a spus că prelungirea detenției lui Iașin până pe 10 mai este ilegală.

Următoarea audiere va avea loc pe 29 noiembrie.

Iașin este un aliat al liderului opoziției, aflat în închisoare, Alexei Navalnîi, și a fost un apropiat al lui Boris Nemțov, un politician de opoziție asasinat lângă Kremlin în 2015.

23:43 23.11.2022

Schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

Șeful ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a declarat miercuri Consiliului de Securitate al ONU că un schimb de 35 de prizonieri ruși și 36 de prizonieri ucraineni reprezintă o evoluție pozitivă pe fondul „știrilor negre” ale atacurilor rusești asupra Ucrainei.

DiCarlo, adresându-se unei ședințe a consiliului solicitată de Ucraina, a încurajat părțile să continue eliberarea prizonierilor și să respecte dreptul internațional umanitar în legătură cu prizonierii de război, relatează Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG