Linkuri accesibilitate

Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.
Transportoare blindate distruse de armata ucraineană lângă Kiev.

Războiul lui Putin în Ucraina | Mercenari sirieni vor lupta de partea Moscovei. Forțele ruse au bombardat spitalul de oncologie din Cernigău

Invazia rusă în Ucraina a ajuns în cea de-a 37-a zi, luptele continuă în special în zona Donbas și în sud. Putin amenință cu închiderea robinetului de gaze și cere „țărilor neprietene” să plătească în ruble.

Germania aprobă livrarea de tancuri în Ucraina.

UE și China au convenit, la primul lor summit din decembrie 2020 încoace, că războiul Rusiei în Ucraina amenință securitatea globală și economia mondială.

Șeful agenției atomice a ONU va conduce misiunea de asistență a centralei de la Cernobîl.

Un convoi de autobuze cu 500 de persoane pleacă din Melitopol către Zaporojie. Alte 1000 de persoane s-au adunat la un punct de trecere pentru a fi evacuați.

La Kiev se duc bătății „uriașe”, în nordul și estul orașului. Guvernatorul regional al Kievului a declarat că forțele ruse se retrag în unele zone din jurul capitalei, dar își întăresc pozițiile în altele.

Autoritățile locale din Rusia afirmă că elicopterele ucrainene au atacat un depozit de petrol din Belgorod, un oraș rusesc situat la nord de Ucraina. Kievul nu a revendicat responsabilitatea atacului.

Primarul din Cernigău acuză Rusia că a bombardat o secție de oncologie.

O nouă rundă de negocieri are loc astăzi, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că presupusele atacuri ucrainene nu creează „condiții confortabile” pentru de pace.

Autoritățile ucrainene și ruse la cel mai înalt nivel au aprobat un plan pentru noi evacuări din Mariupol, anunță Crucea Roșie.

Organizația umanitară ar urma să conducă vineri un convoi de 54 de autobuze ucrainene și mașini private ca să scoată civili din orașul bombardat săptămâni întregi.

NATO spune că forțele ruse „încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să consolideze” pentru a dubla atacurile lor din estul Ucrainei.

Aflat în India, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, încearcă să consolideze legăturile cu Delhi.

Începând de vineri au intrat în vigoare noile reguli impuse de Rusia privind obligația plăților în ruble pentru gazul rusesc cumpărat de țările „neprietene”, adică cele care au impus sancțiuni.

Mai multe stat europene au respins ultimatumul lui Putin, printre care Germania, Franța și Marea Britanie. Guvernul german chiar a amenințat cu naționalizarea Gazprom și Rosneft.

Președintele american Joe Biden a ordonat o eliberare majoră de petrol din rezervele Americii - până la 180 de milioane de barili în șase luni - într-un efort de a stopa creșterea prețurilor la carburanți.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a concediat doi membri de rang înalt ai serviciului de securitate națională ucraineană pe motiv că sunt „trădători”.

Liderii UE și cei ai Chinei se întâlnesc vineri pentru un prim summit în ultimii doi ani, iar Bruxelles-ul dorește asigurări de la Beijing că nu va furniza arme Rusiei și nici nu va ajuta Moscova să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei Ucrainei.

10:04 1.4.2022

Opt rezervoare de combustibil distruse în Belgorod

Noi detalii despre incendiul din Belgorod. Potrivit presei de stat din Rusia, citată de BBC, opt rezervoare de combustibil au luat foc și există pericolul ca focul să se extindă la alte opt rezervoare.

Locuitorii de pe străzile din apropiere sunt evacuați. Guvernatorul regional a declarat anterior că incendiul a fost rezultatul unei lovituri efectuate de două elicoptere militare ucrainene. Ucraina nu a revendicat atacul.

Dacă se confirmă informația, acesta ar fi primul atac ucrainean pe teritoriul Rusiei de la începutul invaziei, scrie Reuters.

10:36 1.4.2022

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Marii Britanii sunt în India

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a călătorit vineri la New Delhi pentru în speranța că va consolida comerțul cu India, în timp ce Rusia este afectată de sancțiuni internaționale, scrie NYT.

India, un aliat de lungă durată al Rusiei, s-a abținut să o critice în mod explicit pentru invazia sa în Ucraina.

Și ministrul britanic de externe Liz Truss se află în vizită în India, în încercarea de a consolida legăturile cu New Delhi.

Lizz Truss îndeamnă guvernul indian să vină alături de alte țările democratice pentru a contracara invazia Rusiei în Ucraina și pentru a-și reduce dependența de Moscova.

Joi, Daleep Singh, un oficial american aflat în vizită la New Delhi, a avertizat că vor exista „consecințe” pentru țările care ajută Rusia să se sustragă sancțiunilor.

11:19 1.4.2022

Un convoi al Crucii Roșii se îndreaptă spre Mariupol

Câțiva localnici din Mariupol trec pe lângă un bloc distrus de bombardamentele rusești, 31 martie 2022.
Câțiva localnici din Mariupol trec pe lângă un bloc distrus de bombardamentele rusești, 31 martie 2022.

Micul convoi al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), format din doar trei vehicule, a plecat din Zaporojie și se îndreaptă spre Mariupol, cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din orașul asediat, după ce a primit garanții de securitate din partea ambelor tabere, scrie BBC.

Scopul principal al convoiului Crucii Roșii va fi de a facilita și de a însoți evacuarea civililor din Mariupol cu autobuze puse la dispoziție de guvernul ucrainean.

Zeci de mii de persoane sunt încă blocate în orașul bombardat de trupele rusești. Încercările anterioare de a stabili coridoare umanitare nu au funcționat, deoarece încetarea focului convenită provizoriu nu a rezistat.

Ucraina și Rusia vor relua vineri discuțiile de pace prin internet, după unele progrese înregistrate la Istanbul la începutul acestei săptămâni.

12:00 1.4.2022

Opt paturi din zece sunt ocupate în centrele IGI

O fetiță din Ucraina, cu jucării în mână, la frontiera româno-ucraineană Isaccea-Orlivka, 24 martie 2022.
O fetiță din Ucraina, cu jucării în mână, la frontiera româno-ucraineană Isaccea-Orlivka, 24 martie 2022.

Gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General de Imigrări este de 79,8%, a transmis Ministerul Afacerilor Interne în actualizarea zilnică.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 17.981 de mijloace de transport și 59.973 de persoane, dintre care 8.277 de cetățeni ucraineni.

MAI precizează că în ultimele 24 de ore, niciun cetățean ucrainean nu a depus solicitare pentru azil în România. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.328 de cetățeni ucraineni au solicitat azil.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG