Putin și-a cerut scuze pentru comentariile lui Lavrov
Președintele rus, Vladimir Putin, și-a cerut scuze pentru comentariile ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care a spus că Adolf Hitler are origini evreiești, potrivit biroului premierului israelian, Naftali Bennett.
Remarcile au declanșat o dispută diplomatică cu Israelul, una dintre puținele țări occidentale care nu a impus încă sancțiuni Rusiei din cauza invaziei sale și nu a oferit ajutor militar Ucrainei.
Bennett a spus că a acceptat scuzele și i-a mulțumit lui Putin pentru clarificarea poziției sale, a spus el.
Premierul israelian a spus că i-a cerut lui Putin să ia în considerare posibilitatea de a permite evacuarea civililor captivi la Azovstal, asediați de forțele ruse.
Bennett a spus că Putin i-a promis că va înființa un coridor pentru evacuarea civililor din fabrică.
„Prim-ministrul a acceptat scuzele președintelui Putin pentru cuvintele lui Lavrov și i-a mulțumit pentru clarificarea atitudinii președintelui față de poporul evreu și a memoriei Holocaustului”, se arată în comunicat.
Nu există informații pe site-ul Kremlinului despre scuzele președintelui rus, ci doar că Putin l-a felicitat pe Bennett de Ziua Independenței Israelului și a discutat cu el despre războiul din Ucraina, în special despre evacuarea oamenilor din Azovstal.
De asemenea, Kremlinul spune că liderii celor două țări au discutat despre viitoarea Zi a Victoriei din 9 mai.
Președintele Rusiei „a amintit că din cele șase milioane de evrei torturați în ghetouri și lagăre de concentrare, uciși de naziști în timpul operațiunilor punitive, 40% erau cetățeni ai URSS și au cerut să transmită veteranilor urări de sănătate și bunăstare. trăind în Israel”, spune Kremlinul, citat de Radio Svoboda.
Pe 1 mai, ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a comparat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu Fuhrer-ul Germaniei naziste, Adolf Hitler. El a sugerat că Hitler, sub a cărui conducere au fost exterminați 6 milioane de evrei, avea „sânge evreiesc”.
„Poporul evreu înțelept spune că cei mai înflăcărați antisemiți sunt de obicei evrei”, a spus Lavrov.
Cuvintele ministrului rus au provocat indignarea conducerii israeliene. Autoritățile țării l-au acuzat pe Lavrov de minciună și rasism și l-au chemat pe ambasadorul rus, Anatoli Viktorov, pentru lămuriri.
Pe 3 mai, Ministerul rus de Externe a publicat un articol „Despre antisemitism”, acuzând Israelul că sprijină „regimul neo-nazist de la Kiev”. A doua zi, reprezentanta oficială a departamentului, Maria Zakharova , a spus că mercenarii israelieni luptau în Ucraina „umăr la umăr cu militanții Azov”.
ONU a trimis un nou convoi de evacuare a civililor de la Azovstal
Un nou convoi al Națiunilor Unite se îndreaptă către combinatul siderurgic Azovstal din orașul ucrainean Mariupol, pentru a încerca să evacueze civili, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths.
Convoiul vine după ce ONU și Crucea Roșie au declarat marți că 156 de civili au fost evacuați din tunelurile uzinei Azovstal, unde oficialii ucraineni spun că luptele „sângeroase” continuă.
Civilii, evacuați după două luni de asediu, au ajuns în orașul Zaporojie, controlat de ucraineni. A fost prima evacuare civilă finalizată din Azovstal, unde soldații și civilii ucraineni sunt sub asediul forțelor rusești de câteva săptămâni.
„Astăzi, în timp ce vorbim, un convoi încearcă să ajungă la Azovstal până mâine dimineață, sperăm să-i poată lua pe acei civili care rămân în acel iad sumbru... și să-i ducă înapoi în siguranță”, a spus Griffiths la o conferință a donatorilor, la Varșovia.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock va vizita Ucraina
Ministrul german de externe Annalena Baerbock va vizita Ucraina în scurt timp , după ce cele două țări au remediat o ruptură diplomatică din cauza refuzului Kievului de a-l primi pe președintele german Frank-Walter Steinmeier, a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează Reuters.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele Frank-Walter Steinmeier (foto) să-l viziteze la Kiev, a anunțat biroul de presă al președintelui german, citat de AFP.
Zelenski a făcut invitația în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier mai devreme, în care „s-au clarificat iritările din trecut”, iar președintele german și-a exprimat „solidaritatea, respectul și sprijinul” pentru Ucraina, a declarat o sursă din biroul președintelui.
Invitația vine la trei săptămâni după ce Steinmeier, un fost ministru de externe german, a fost respins de Kiev pe fondul criticilor pentru politica sa de ani de zile față de Rusia. El a recunoscut luna trecută că s-a oferit să viziteze Ucraina cu alți lideri ai UE, dar a spus că acest lucru „nu a fost dorit la Kiev”.
Procurorii generali ai SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia, Canada și Ucraina, uniți pentru investigarea crimelor de război
Procurorii generali din SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Australia și Canada au purtat discuții cu omologul lor ucrainean, Irina Venediktova, cu privire la investigarea crimelor de război, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.
Cei șase oficiali din justiție „au discutat despre eforturile lor coordonate de a trage la răspundere persoanele ale căror acțiuni criminale permit crime de război în Ucraina”, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într-un comunicat.
„Angajamentul nostru de a colabora cu partenerii noștri internaționali, inclusiv cu procurorul general al Ucrainei, pentru a investiga și a urmări penal pe cei responsabili de atrocitățile din Ucraina rămâne ferm. Vom fi necruțători în eforturile noastre de a-i aduce în fața justiției pe cei care facilitează moartea și distrugerea la care asistăm în Ucraina”, a spus procurorul general al SUA, Merrick Garland.