Kremlinul, după ce Biden l-a numit pe Putin „criminal de război”: O insultă personală
Kremlinul a reacționat vineri după ce președintele președintelui american, Joe Biden, a spus despre Vladimir Putin că este „criminal de război”.
Potrivit Moscovei, caracterizările zilnice ale lui Vladimir Putin de către Joe Biden echivalează cu „insulte personale”.
De asemenea, Kremlinul a anunțat că președintele Rusiei a discutat la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz.
În cadrul conversației, Vladimir Putin ar fi susținut că Ucraina încearcă să blocheze negocierile de pace cu Rusia, dar că Moscova este în continuare dornică să continue negocierile.
„S-a remarcat faptul că regimul de la Kiev încearcă în toate modurile posibile să întârzie procesul de negociere, prezentând propuneri din ce în ce mai nerealiste. Cu toate acestea, partea rusă este pregătită să continue căutarea unei soluții în conformitate cu abordările sale de principiu bine cunoscute”, se arată într-un comunicat citat de Reuters.
La rândul său, Berlinul a anunțat că Olaf Scholz a făcut apel la încetarea focului în Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de aproape o oră cu președintele rus.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a precizat că Olaf Scholz a atras atenția cu privire la situația umanitară, care trebuie să fie îmbunătățită și că trebuie făcute progrese în găsirea unei soluții diplomatice cât mai curând posibil.
Vladimir Putin ar urma să aibă vineri o nouă convorbire telefonică cu Emmanuel Macron, președintele Franței.
În plus, Kremlinul a calificat ca pe o „nebunie” decizia Marii Britanii de a revoca licența de emisie a postului de televiziune RT, susținut de statul rus.
Nicolae Ciucă: Rusia a comis în Ucraina „adevărate crime împotriva umanității”
Premierul român, Nicolae Ciucă, acuzat vineri Rusia că a comis „adevărate crime împotriva umanității, crime de război” în Ucraina.
El a mai spus că Rusia trebuie să plătească pentru „agresiunea inacceptabilă” dusă împotriva țării vecine, un război „absolut neprovocat, nejustificat și ilegal”.
Prim-ministrul a mai spus că România a acordat sprijin tuturor refugiaților ucraineni care au intrat în țară.
„A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit. Pornind de la acest moment, cred că este nevoie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim”, a spus Ciucă.
El a adăugat că ajutorul umanitar acordat refugiaților a fost de 3,4 milioane de euro.
Licența Russia Today, televiziune controlată de Kremlin, suspendată în Marea Britanie
Ofcom a anunțat suspendarea cu efect imediat a licenței de emisie în Marea Britanie a postului de televiziune Russia Today, susținut de Kremlin.
„Am făcut acest lucru pe baza faptului că nu considerăm că titularul licenței RT, ANO TV Novosti, este apt și adecvat pentru a deține o licență de emisie în Marea Britanie”, a precizat autoritatea britanică, potrivit BBC.
Ofcom a precizat că decizia a fost luată urma lansării unei investigații în care sunt analizate 29 de cazuri privind imparțialitatea RT despre invaziei Rusiei în Ucraina.
„Considerăm că volumul și natura potențial serioasă a problemelor ridicate într-o perioadă atât de scurtă sunt foarte îngrijorătoare - mai ales având în vedere istoricul de conformitate al RT, care a văzut canalul amendat cu 200.000 de lire sterline pentru încălcări anterioare ale imparțialității datorate”, precizează instituția britanică.
Canalul rusesc RT a reacționat și a spus că a fost „judecat pe nedrept” de Ofcom, transmite Reuters.
Armata ucraineană: 2 dintre cele 6 rachete trase spre Liov au fost interceptate
Rusia a lansat vineri dimineață șase rachete spre orașul Lviv din vestul țării, potrivit forțelor armate ucrainene.
Proiectilele au fost cel mai probabil rachete de croazieră lansate din avioane de război deasupra Mării Negre, mai spune armata ucraineană.
Două dintre rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană, se mai arată în comunicat.
De ce e important Liovul în apărarea Ucrainei
Cel puțin o rachetă neinterceptată a lovit o uzină de reparații a avioanelor din apropierea aeroportului, în care nu mai erau angajați.
Până în prezent, orașul din vestul Ucrainei a fost în mare parte scutit de bombardamentele forțelor rusești.
Aflat la circa 70 de kilometri de granița cu Polonia, Liov este cel mai important și cel mai apropiat de o țară NATO. Orice atac aici ar putea avea repercusiuni internaționale, relatează CNN.
Cu o populație de aproximativ 700.000 de oameni, Liovul era considerat până astăzi un oraș relativ sigur și a devenit punctul central din care ucrainenii strămutați pleacă în țările vestice, în principal Polonia.
Orașul este important și din perspectiva ajutorului militar oferit de țările occidentale, fiind o rută crucială prin care se realizează transporturile.
Liovul este și un important oraș cultural, centrul istoric al acestuia fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, iar Muzeul Național găzduiește cea mai completă colecție de artă medievală sacră și manuscrise religioase rare din țară.
De asemenea, orașul a devenit sediul temporar pentru multe redacții și ambasade, care au fost forțate să se mute din Kiev.