Linkuri accesibilitate

Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk
Consecinte ale atacului cu rachetă de joi asupra localității Bahmut, din Donețk

Războiul din Ucraina | 115 membri ai gărzii lui Putin, concediați: au refuzat să lupte în Ucraina. Primul raport care acuză Rusia de genocid

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 93-a zi. Trupele ruse au intensificat bombardamentele în Harkov, unde nouă persoane au fost ucise. Președintele Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas.

Cele importante evenimente ale zilei

09:20 27.5.2022

ONU: 8.691 de victime civile în Ucraina din cauza războiului

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului anunță că de la începutul războiului din Ucraina și până la data de 25 mai, cel puțin 3.998 de civili au fost uciși și 4.693, răniți, relatează Kyiv Independent:

10:23 27.5.2022

Primarul din Severodonețk: Este extrem de periculoasă ieșirea oamenilor din oraș

Primarul din orașul Severodonețk spune că orașul se află sub bombardament aproape continuu - 60% din fondul de locuințe este complet distrus și până la 90% din clădiri sunt deteriorate și vor avea nevoie de reparații majore, spune Oleksandr Stryuk.

Edilul spune că traseul de ieșire din oraș este extrem de periculos din cauza bombardamentelor care îngreunează plecarea oamenilor, dar armata ucraineană face „tot ce este necesar pentru a face ruta sigură”.

Aproximativ 12.000-13.000 de oameni au rămas în oraș, dar cel puțin 1.500 au fost uciși acolo până acum, potrivit oficialilor ucraineni.

Copiii Ucrainei în războiul ordonat de Vladimir Putin
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00

10:49 27.5.2022

Ministerul britanic al Apărării: Rusia folosește tancuri vechi de 50 de ani

Ministerul britanic al Apărării arată, în ultima actualizare, că Rusia folosește tancuri vechi de 50 de ani în eforturile sale de a ocupa teritoriul din sudul Ucrainei, potrivit BBC. Este vorba de vehicule T-62, considerate a fi „deosebit de vulnerabile la armele antitanc”.

Btitanii spun că folosirea acestor tancuri semnalează o lipsă de „echipament modern, pregătit pentru luptă”.

Ministerul Apărării mai spune că forțele ruse continuă eforturile de a înconjura Severodonețk și Lîsîchansk.

12:50 27.5.2022

Separatiştii proruşi din Doneţk spun că au cucerit localitatea Lîman

Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Lîman, în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, informează AFP.

Pe contul său de Telegran, statul-major al apărării teritoriale separatiste din Doneţk a anunţat că a „preluat controlul complet" asupra „Krasnîi Liman" (numele vechi al Lîman), cu sprijinul unităţilor militare ale regiunii separatiste Lugansk şi „sprijinul cu foc" din partea forţelor armate ruse.

Deocamdată, armata rusă nu a făcut niciun anunţ în acest sens, iar AFP nu a putut verifica aceste revendicări teritoriale din sursă independentă.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG