Linkuri accesibilitate

O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)
O școală pusă la pământ de rachetele rusești în apropiere de Nicolaev (Foto Reuters)

Războiul din Ucraina | Atac rusesc cu rachete în apropiere de Nicolaev, în sudul țării. SUA: Peste 75.000 de ruși, uciși sau răniți

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 155-a zi. Surse militare occidentale afirmă că armata ucraineană este pe cale să reia controlul asupra regiunii Herson, capturată de ruși încă de la începutul războiului.

14:46 28.7.2022

Vicepreşedintele rus Medvedev a publicat o hartă a Europei în care Ucraina e doar în regiunea Kiev

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a publicat pe contul său din Telegram o hartă a Europei, unde cea mai mare parte a Ucrainei aparţine altor state, relatează joi publicaţia rusă Vedomosti.

În postarea sa, Medvedev susţine că ar exista analişti occidentali - fără a-i nominaliza - care ar vedea în acest fel viitorul stat ucrainean, notează cotidianul citat.

Pe una din hărţile publicate de fostul preşedinte rus, şapte regiuni ucrainene sunt trecute la Polonia, una la Ungaria, două la România şi 13 regiuni plus Peninsula Crimeea la Rusia.

Astfel, Ucraina ar rămâne doar cu regiunea Kiev, conform hărţii publicate de Medvedev în ziua în care Ucraina sărbătoreşte, pentru prima oară, Ziua statalităţii.

„Unii analişti occidentali consideră că aşa va fi în realitate", scrie sub această hartă Dmitri Medvedev.

Imagini din dronă cu amploarea pagubelor provocate unor obiective civile din regiunea Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00

16:56 28.7.2022

Primarul din Harkov: Nicio zonă din oraș nu este ferită de atacurile rusești

Primarul celui de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov , a spus că nicio zonă din oraș nu este „sigură”.

„Agresorii ruși încearcă să transforme Harkovul într-un oraș jalnic, precum cel din Rusia”, a declarat ​Igor Terehov.

„Dar nu vor reuși. Și, după cum vedeți, oamenii din Harkov își apără orașul, cu armele în mână”, a adăugat el.

„Avem nouă cartiere în oraș și toate sunt bombardate cu intensitate diferită și în momente diferite. Deci nu poți spune că undeva în Harkov ești în siguranță. Da, este sigur în adăposturi și este sigur în metrou. Dar nu există niciun cartier, niciun loc în oraș, unde să poți spune că ești în siguranță”, a spus el.

Până la sfârșitul lunii martie, aproape o treime dintre locuitorii Harkovului au părăsit orașul asediat, fugind în vestul țării.

Săptămâna trecută, bombardamentele au ucis trei persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, care s-au adăugat la un bilant de mai multe sute de victime, potrivit primarului Terehov.

21:39 28.7.2022

Atac rusesc în apropiere de Nicolaev. Cinci morți și 25 de răniți

Cinci persoane au murit și cel puțin 25 au fost rănite, în atacul rusesc asupra hangarurilor unei întreprinderi aviatice din Kropivnițki, la nord de Nicolaev, transmite The Guardian, care-l citează pe șeful administrației regionale din Kirovohrad, Andrei Raikovici. Printre răniți se numără și militari.

„Cinci persoane au fost ucise în urma loviturii cu rachete care a avut loc în Kropivnițki, la ora 12.22. Alte 25 de persoane au fost rănite, dintre care 12 sunt militari și 13 civili”, a declarat Raikovici într-o conferință de presă, transmite Ukrinform.

21:52 28.7.2022

 Estonia nu le va mai acorda cetățenilor ruși permise de ședere temporare sau vize de studiu

Estonia a anunțat joi că va bloca acordarea de permise de ședere sau de vize de studiu pentru cetățenii ruși, restricție care se adaugă unei liste tot mai mari de limitări pentru cetățenii ruși.

„Continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei este esențială pentru asigurarea unei presiuni necruțătoare asupra țării. Dacă sancțiunile ajută la oprirea agresiunii ruse, va avea un efect pozitiv asupra propriei noastre securități”, a declarat ministrul de externe estonian, Urmas Reinsalu într-un comunicat.

Estonia a mai spus că nu va mai fi permisă angajarea pe termen scurt a cetățenilor ruși și belarusi cu un permis de ședere legal eliberat de un alt stat membru al UE, relatează Agence France-Presse.

Reinsalu a spus că această măsură suplimentară are ca scop să se asigure că cetățenii ruși și belarusi nu pot ocoli sancțiunile prin obținerea unei vize pe termen scurt pentru o altă țară.

Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, a facilitat invadarea Ucrainei, permițând trupelor ruse să atace de pe teritoriul său.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG