Linkuri accesibilitate

Omicron în România - trei scenarii. Rafila: „Timpul nu este în favoarea noastră”


Ministerul Sănătății vrea să construiască „un centru de coordonare” care să se ocupe de resurse de asistență medicală pentru pacienții Covid, dar și pentru cei cu alte boli
Ministerul Sănătății vrea să construiască „un centru de coordonare” care să se ocupe de resurse de asistență medicală pentru pacienții Covid, dar și pentru cei cu alte boli

În timp ce alte țări din Uniunea Europeană întăresc restricțiile după ce tulpina Omicron a început să se răspândească cu repeziciune, Ministerul Sănătății din România propune o serie de măsuri pentru a nu mai ajunge în situația din toamnă cu sute de morți pe zi.

În lipsa unui certificat verde și cu jumătate din populație care nu este vaccinată, oficialii de la Sănătate se pregătesc de ce e mai rău. Institutul de Sănătate Publică ia în calcul trei scenarii pentru valul Omicron, dintre care cel de-al treilea cel mai pesimist.

Adriana Pistol, directoarea Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, a spus că cel mai „negru" scenariu pentru valul 5 este de 25.000 de internări, dintre care 1.500 la Terapie Intensivă.

Cele trei scenarii sunt:

  • Scenariul 1 - rată de creştere a numărului de cazuri de 10% zilnic care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a Omicron faţă de Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, de 5%
  • Scenariul 2 - rata de creştere a numărului de cazuri de 6% zilnic cu necesar de spitalizare de 20% dintre cazuri, iar 10% în ATI.​
  • Scenariul 3 - rata de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, cu necesar de spitalizare de peste 20% dintre cazuri, iar 10-12,5% la ATI.

„Previziunile noastre arată că este posibil ca maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 zile faţă de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, pot fi mai multe”, a declarat Adrian Pistol, director la INSP.

Pistol a mai spus că e posibil ca tulpina Omicron să fie dominantă în România la jumătatea lunii ianuarie, în timp ce, către finalul lunii ianuarie, este posibil ca ea să aibă transmitere comunitară.

Rafila: Am fi vrut certificatul verde să gestionăm mai bine valul V. Decizia e politică

Ministrul Alexandra Rafila spune că, în lipsa unui certificat electronic Covid, vrea să evite totuși un nou lockdown, închiderea școlilor și numărul mare de decese.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat Covid, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a declarat Alexandru Rafila.

Spitalele trebuie să aloce 20% din paturi pentru Covid, noi medicamente pot veni

Ministrul Sănătății spune că face demersuri pentru a aduce la timp medicamente pentru valul 5, și aici include și antiviralul Paxlovid, produs de Pfizer și aprobat recent în Statele Unite.

În plus, Alexandru Rafila a amintit de testarea pacienților suspecți de Covid de către medicii de familie, parteneriatul cu societățile profesionale ale medicilor și o evaluare cât mai rapidă a pacienților.

În vederea pregătirii pentru valul 5, spitalele trebuie să aloce 20% din paturile pe care le au pacienților Covid.

Ministrul Rafila a spus că Inspecția Sanitară de Stat a început să verifice spitalele pentru buna funcționare inclusiv a instațiilor electrice și a instalațiilor de oxigen din cauza cărora au avut loc mai multe incendii în acest an. Până acum au fost verificate 300 de spitale, dar „multe sunt foarte, foarte vechi”.

„Eu nu am o baghetă magică, nu sunt eu magicianul la acest minister. Facem tot ce e omenește posibil lucrăm în fiecare zi până la 10-11 seara încât să facem funcțional sistemul de sănătate din această țară și să punem la dispoziție toate resursele pe care avem și le putem avea în această perioadă. Timpul nu este în favoarea noastră”, a spus ministrul Sănătății întrebat când vor fi verificate toate spitalele.

Revitalizarea campaniei de vaccinare, dar încă nu se știe cum

Cum vaccinarea a scăzut mult în ultima lună, și în plus numai 25% dintre cei vaccinați complet și-au făcut și boosterul, Rafila susține că o prioritate o constituie și „revitalizarea campaniei de vaccinare, care este esenţială”.

„Trebuie să creştem ponderea informării, pentru că noi, până acum, am avut o campanie de promovare a vaccinării, în absenţa informării, şi acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus ministrul care a adăugat că o campanie privind vaccinarea trebuie făcute de profesioniștii din sănătate sau de persoane credibilitate, iar campania „să nu fie în niciun fel politizată”.

Cum văd medicii măsurile pentru evitarea dezastrului în valul 5

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, susține că valul 5 dat de tulpina Omicron este inevitabil.

„Nu ne putem salva sub nicio formă de valul 5 declanșat de Omicron. Însă, prin măsuri ferme putem să reducem impactul ca număr de cazuri și vieți pierdute. Aici este cheia cred eu: să reducem cât mai mult numărul de persoane care ajung în spital, să reducem numărul de persoane care vor muri. E importantă și comunicarea către populație și modalitatea prin care populația va înțelege nevoia de reașezare într-o zonă de disconfort: să porți mască, să nu te duci în aglomerație”, comentează Beatrice Mahler.

În același timp, managerul spune că sistemul de sănătate este încă mult sufocat de birocrație, ceea ce duce la îngreunarea actului medical.

„Spitalele au aceeași infrastructură veche, cu revizii în măsura în care se pot face pe o infrastructură veche. Dar avem aceeași birocrație a documentele de modificare a structurii spitalelor pentru că trebuie să depui trei dosare la DSP și DSP-ul trebuie să vină de trei ori cu toate că știe structura spitalului”, punctează Mahler.

În privința măsurilor luate de Ministerul Sănătății, medicul spune că e nevoie de o coordonare care să fie făcută pentru managerii de spitale.

„Această coordonare trebuie să fie extrem de intensă înainte ca valul 5 să ia avânt. Până acum aceste lucruri au fost făcute în momentele când infecțiile erau intense. Trebuie să câștigăm timp. N-o să avem medicamente săptămâna viitoare, sunt de acord. Dar măcar să avem un orizont când vom avea aceste medicamente, să avem aprobate schemele de tratament pentru aceste medicamente noi”, a mai spus Beatrice Mahler.

Reprezentantul medicilor de familie, Gindrovel Dumitra, arată că nu e posibil ca toți medicii de familie să testeze pacienții suspecți de Covid.

„Cei care deja testăm vom testa în continuare. Dar cei care sunt în dispensare, unde pe un hol sunt 10 cabinete medicale, e imposibil pentru că nu poți să aduci pacientul suspect de Covid unde alți pacienți așteaptă”, a spus Dumitra.

Pe de altă parte, medicul spune că testarea este importantă pentru că astfel pacientul poate fi diagnosticat rapid și poate primi tratamentul salvator.

„Mie mi se pare esențial să încercăm să realizăm un lanț care să plece de la momentul testării, adică persoana cu simptome să înțeleagă că trebuie să se adrese cât mai repede sectorului medical, astfel încât să punem un diagnostic rapid și așa să reușim să ajungem la evaluare cu pacientul și să ne încadrăm în primele 5 zile când pacientul poate avea acces la tratament. După aceste etape, pacienții să poată primi tratament la domiciliu astfel încât să evităm evoluția nedorită a bolii care se întâmplă de obicei în săptămâna a doua”, a mai spus Gindrovel Dumitra.

OMS: Omicron ar putea copleşi sistemele de sănătate

Numărul de infectări a început să crească și în România. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat peste 1.200 de cazuri noi de Covid şi au fost raportate 35 de decese, 2 fiind anterioare. În ziua precedentă au fost 1.144 de cazuri noi. 15 judeţe înregistrează o creştere a incidenţei îmbolnăvirilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că tulpina Omicron a coronavirusului ar putea copleşi sistemele de sănătate, chiar dacă studiile sugerează că declanşează o boală mai uşoară, după cum a scris The Guardian.

„O creştere rapidă a Omicron... chiar dacă este combinată cu o boală uşoară, va duce în continuare la un număr mare de spitalizări, în special în rândul grupurilor nevaccinate, şi va provoca perturbări pe scară largă a sistemelor de sănătate şi a altor servicii critice”, a spus Catherine Smallwood, managerul OMS Europa pentru Covid

Datele din Marea Britanie, Africa de Sud şi Danemarca - care în prezent are cea mai mare rată de infecţie per persoană din lume - sugerează că există un risc redus de spitalizare pentru Omicron în comparaţie cu Delta.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG