Linkuri accesibilitate

Raiduri ale poliției portugheze într-un caz de trafic de persoane. Victimele, exploatate la munci agricole, provin și din România


Poliția maritimă portugheză la unul dintre cele două locuri unde sute de victime ale traficului de persoane, majoritatea migranți din Asia de Sud-Est, au fost găsite lângă capitala Portugaliei. 21 iunie 2023
Poliția maritimă portugheză la unul dintre cele două locuri unde sute de victime ale traficului de persoane, majoritatea migranți din Asia de Sud-Est, au fost găsite lângă capitala Portugaliei. 21 iunie 2023

Polițiștii portughezi au arestat 28 de persoane suspectate de trafic de persoane și exploatarea forței de muncă, cu victime provenind din România și Republica Moldova.

Sute de poliţişti au făcut pe 21 noiembrie raiduri în ferme din regiunea Alentejo, din sudul Portugaliei, a anunţat poliţia portugheză, potrivit Reuters.

Poliţia a anunțat un total 78 de percheziţii, care au dus la confiscarea de probe şi la „identificarea a zeci de victime”.

Suspecţii ar face parte dintr-o reţea infracţională care exploatează migranţi din ţări precum România, Moldova, Ucraina, India, Senegal şi Pakistan. Aceștia erau ademeniți în Portugalia cu promisiunea unui loc de muncă ca muncitori agricoli.

Procurorii portughezi spun că odată ajunși în țară, migranții erau duși la să lucreze pe câmpurile agricole din Alentejo, unde trăiau într-un regim de „semi-sclavie”.

Persoanele reţinute, atât cetăţeni portughezi, cât şi străini, sunt suspectate, printre altele, de trafic de persoane, asociere penală, facilitarea imigraţiei ilegale, recrutare ilegală de forţă de muncă, extorcare, spălare de bani şi vătămări corporale.

Aceştia vor fi prezentaţi în faţa unui judecător pentru a fi audiaţi.

Cazurile de exploatare a forţei de muncă, atunci când migranţii săraci sunt puşi să facă munci neplătite, şi de trafic de persoane au crescut în Portugalia, în special în sectorul agricol.

Odată ce victimele sunt puse la muncă, documentele le sunt adesea confiscate şi salariile sunt reţinute, iar multe dintre ele sunt înghesuite în locuinţe primitive cu puţine facilităţi sau chiar deloc.

Potrivit presei portugheze, un inspector al Unitatății Naționale de Luptă împotriva Terorismului din Lisabona, a spus că descoperirea rețelei de trafic de persoane s-a făcut în urma unor reclamații venite de la cetățeni care locuiau aproape de proprietățile agricole și nu de la victime.

Potrivit inspectorului, muncitorii câștigau între 100 și 250 de euro pe lună, față de sume între 800 și 1000 de euro, cât li se promitea.

Datele Consiliul Europei arată că autoritățile portugheze au identificat 1.152 de victime ale traficului de persoane în perioada 2016-2020. Consiliul remarcă, scrie Reuters, că numărul anchetelor, urmăririlor penale și condamnărilor a fost scăzut în raport cu un număr atât de mare de victime.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG