Linkuri accesibilitate

Un graffiti a artistului Banksy este văzută pe zidul unei clădiri distruse din orașul ucrainean Borodianka, care a fost ocupat de Rusia până în aprilie, Imagine din 12 noiembrie 2022. REUTERS/Gleb Garanich
Un graffiti a artistului Banksy este văzută pe zidul unei clădiri distruse din orașul ucrainean Borodianka, care a fost ocupat de Rusia până în aprilie, Imagine din 12 noiembrie 2022. REUTERS/Gleb Garanich

Război în Ucraina | Forțele ucrainene au preluat controlul în peste 60 de localități din regiunea Herson

Ziua 263 de război. Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru. Forțele ucrainene spun că rușii au distrus infrastructura critică în teritoriile eliberate.

07:40 13.11.2022

Volodimir Zelenski: Înainte de a fugi din Herson, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, înainte de a fugi din Herson, ocupanţii ruşi au distrus toată infrastructura critică. De asemenea, el a avertizat locuitorii în legătură cu dispozitive explozibile lăsate de forţele ruse, cerându-le să anunţe poliţia în legătură cu orice obiect suspect.

„Înainte de a fugi din Herson, ocupanţii au distrus toată infrastructura critică – comunicaţii, alimentare cu apă, căldură, electricitate... Rusciştii de pretutindeni au acelaşi scop – batjocorirea pe cât posibil a oamenilor. Dar vom restabili totul. Credeţi-mă. Deşi este nevoie de timp pentru asta, este deja clar pentru toată lumea că rezultatul va fi în favoarea noastră”, as spus el, într-un discurs video rostit sâmbătă seară.

El a precizat că este foarte important acum să li se spună tuturor locuitorilor din Herson să fie atenţi şi să nu încerce să verifice în mod independent orice clădiri şi obiecte lăsate de ocupanţi.

„Există zece grupuri de experţi în eliminarea bombelor care lucrează în Herson, poliţia lucrează şi există diferite unităţi ale forţelor de apărare. Astăzi, din păcate, unul dintre oamenii noştri a fost rănit în timpul deminării clădirii administrative. Prin urmare, vă rugăm, dragi cetăţeni ai Hersonului, să fiţi atenţi şi să informaţi poliţia sau salvatorii despre orice obiecte suspecte pe care le vedeţi”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a precizat că peste tot în teritoriul eliberat, experţii în eliminarea bombelor au mult de lucru, afirmând că aproape 2.000 de obiecte explozive au fost deja îndepărtate - mine, şi muniţie neexplodată.

„Vă rugăm să rămâneţi vigilenţi cu propria siguranţă. Este foarte important”, a fost mesajul liderului de la Kiev pentru locuitorii altor aşezări din teritoriul eliberat.

07:47 13.11.2022

Ucraina susține că Rusia și Iranul se pregătesc să încheie un acord privind rachetele balistice

Serviciul de Informații Militare al Ucrainei a declarat pe 12 noiembrie că Moscova și Teheranul pregătesc proiectul de acord privind furnizarea de rachete balistice iraniene către Rusia, relatează Kyiv Independent.

În contextul în care Rusia duce lipsă de arme moderne din cauza sancțiunilor occidentale, Moscova este împinsă să cumpere arme de la ceilalți proscriși ai lumii, potrivit lui Vadym Skibitskyi, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării, a mai scris Kyiv Independent.

07:51 13.11.2022

Rusia spune că a retras 30.000 de soldați pe malul estic al Niprului

Rusia a declarat că peste 30.000 de militari au fost retrași pe malul estic al râului Nipru, potrivit The Guardian.

Ministerul Apărării a declarat că evacuarea a fost finalizată vineri la ora 5 dimineața, ora Moscovei. Ministerul a precizat că pe malul vestic al râului nu a mai rămas niciun echipament militar sau soldați.

Cu toate acestea, au apărut rapoarte potrivit cărora unii soldați ruși au fost lăsați în Ucraina și s-au schimbat în haine civile sau s-au înecat încercând să scape. Unitatea de informații a Ministerului ucrainean al Apărării a îndemnat soldații ruși să se predea.

Un oraș din regiunea Harkov de lângă granița cu Rusia este nepopulat, dar continuă să fie bombardat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00

09:37 13.11.2022

Oligarhi ruşi şi companii sancţionate se numără printre lobbyştii de la COP27

Oligarhi ruşi şi directori din mai multe companii aflate sub sancţiuni internaţionale se numără printre lobbyştii care participă în prezent la COP27, la Sharm el-Sheikh, relatează The Guardian.

Printre cei care participă la discuţiile esenţiale privind schimbările climatice se numără miliardarul şi fostul magnat al aluminiului Oleg Deripaska, care se află sub sancţiunile Marii Britanii, şi miliardarul Andrei Melnicenko, fostul şef al companiei ruse de îngrăşăminte EuroChem, care a fost vizat de sancţiuni individuale de către Uniunea Europeană pe care le-a contestat, numindu-le „absurde şi fără sens”.

Gazprom a trimis şase delegaţi la discuţii, alături de directorul general al Sberbank. Ambele companii sunt sub sancţiuni ale SUA şi ale UE. De asemenea, sunt prezenţi reprezentanţi ai companiei petroliere Lukoil, companiei miniere Severstal şi Magnitogorsk Iron and Steel Works, toate fiind vizate de sancţiunile SUA.

Compania de petrol şi gaze Tatneft, sancţionată în prezent de UE, a trimis trei lobbyşti la discuţiile climatice, potrivit datelor compilate de organizaţiile Corporate Accountability, Global Witness şi Corporate Europe Observatory. Delegaţia rusă include companiile metalurgice Severstal şi NLMK Group, parte a unei industrii care s-a confruntat cu sancţiuni din partea UE.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG