Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Cameră de tortură la Herson. Zeci de ucraineni bătuți, electrocutați sau uciși. Șeful CIA, în Polonia

Ziua 266 de război. Forțele rusești au lansat 100 de rachete asupra Kievului, Liovului și Harkovului, afectând două blocuri de locuințe și infrastructura energetică. Oficialii polonezi spun că o rachetă a ucis doi oameni dintr-un sat de la granița cu Ucraina.

12:35 16.11.2022

Suedia dă un nou ajutor militar Ucrainei

Suedia va livra Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 3 miliarde de coroane suedeze (287 milioane de dolari), cel mai mare pachet de armament defensiv de până acum, ce va include un sistem de apărare aeriană, a anunţat prim-ministrul Ulf Kristersson, transmite Reuters.

Precedentele contribuţii militare ale Suediei, care a cerut să fie primită în NATO împreună cu Finlanda vecină, au cuprins de la echipamente simple, precum căşti şi veste antiglonţ, până la lansatoare de grenade şi rachete.

„Acesta este un pachet de sprijin militar mai mare decât toate celelalte opt anterioare la un loc”, a declarat Kristersson într-o conferinţă de presă.

„Este cel mai mare de până acum şi urmăm exact lista de priorităţi ucraineană a ceea ce ei înşişi cred că le trebuie în acest moment”, a explicat el.

Ministrul apărării, Pal Jonson, a precizat că în noul pachet sunt incluse un sistem de apărare aeriană şi muniţii din stocurile armatei suedeze, echipamente foarte necesare pentru apărarea Ucrainei împotriva bombardamentului intens cu rachete declanşat de Rusia în ultimele săptămâni.

12:34 16.11.2022

Dmitri Medvedev: Incidentul cu racheta din Polonia arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că presupusul atac cu rachetă asupra teritoriului polonez arată că Occidentul creşte probabilitatea începerii unui nou război mondial, relatează RIA Novosti.

„Povestea ucraineană a 'atacului cu rachete' asupra unei ferme poloneze dovedeşte un singur lucru: prin războiul său hibrid pe care îl poartă împotriva Rusiei, Occidentul creşte probabilitatea începerii unui război mondial", scrie Medvedev într-o postare pe Twitter.

12:22 16.11.2022

Bogdan Aurescu: Incidentul din Polonia arată cât de sensibilă este situaţia de securitate

Incidentul din Polonia arată cât de dificilă este situaţia de securitate, dar este nevoie de „claritate" în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz "nu e loc de speculaţii", a subliniat, miercuri,ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a avut o intervenţie la conferinţa internaţională „Gândirea Militară Românească - Dinamica arhitecturii de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept strategic NATO".

„Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil", a spus Bogdan Aurescu.

El a amintit că miercuri se întruneşte Consiliul Nord-Atlantic.

„Ambasadorii tuturor statelor NATO discută despre circumstanţele acestui incident. Aşa cum a spus preşedintele Klaus Iohannis, România este pe deplin solidară cu Polonia şi transmitem condoleanţe apropiaţilor celor două victime ale exploziei de seara trecută. Nu e loc de speculaţii. Trebuie să avem claritate în ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc incidentul", a arătat Aurescu.

„Am luat la cunoştinţă declaraţiile preşedintelui Biden şi ale preşedintelui Duda, dar faptul că s-a întâmplat aşa ceva arată că maniera în care Rusia ţinteşte infrastructura civilă din Ucraina, în încercarea de a slăbi rezilienţa societăţii şi voinţa Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii, este profund inadmisibilă. Dar sunt încrezător şi cred că toată lumea din această încăpere ar trebui să aibă încredere în faptul că Ucraina va continua lupta în mod eficient", a punctat ministrul de Externe.

12:04 16.11.2022

Imagini cu locul unde rachetele au lovit satul polonez marți seara

Rachetă rusească în Polonia. 2 morți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG