Linkuri accesibilitate

O localnică din Harkov merge printre clădirile în ruină ale orașului distrus de ocupația rusească. Foro: Anatolii Stepanov/AFP

Război în Ucraina | Alerte de raid aerian în toată Ucraina. Rusia pregătește noi atacuri

Ziua 279 a invaziei. Orașul Dnipro a fost lovit luni noapte de rachetele rusești. Ucrainenii spun că au lovit un grup de rachete Grad MLRS al rușilor, în satul Velyki Kopani, din regiunea Herson.

16:59 29.11.2022

Alerte de raid aerian în toată Ucraina. Rusia pregătește noi lovituri

Alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina, inclusiv în capitala Kiev, după avertismentele oficialilor că Rusia pregătește un nou val de atacuri cu rachete.

Nu au existat rapoarte imediate despre noi lovituri, iar Kievul a dat 10 minute de avertismente de raid aerian.

Christopher Miller de la Financial Times a distribuit o captură de ecran a aplicației de raid aerian din Kiev:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în discursul său de duminică seara că forțele ruse vor lansa noi lovituri cu rachete asupra țării.

„Înțelegem că teroriștii plănuiesc noi lovituri. Știm asta cu adevărat. Și atâta timp cât au rachete, ei, din păcate, nu se vor liniști.”

Liderul ucrainean a spus că săptămâna aceasta ar putea fi mai dificilă decât săptămâna anterioară și că forțele de apărare și cetățenii ar trebui să „se pregătească” să facă față unor noi atacuri.

14:36 29.11.2022

Blinken: „NATO e mai puternică acum ca niciodată”

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la București că nu exista un moment mai bun și un loc mai bun pentru reuniunea NATO, decât România,

„NATO e mai puternică acum ca niciodată și mult mai unită decât a fost vreodată. Și asta e și meritul secretarului general Stoltenberg”, a spus Blinken.

„Vom reafirma susținerea noastră pentru Ucraina, și sprijinul pentru a întări alianța noastră, așa cum am stabilit la Madrid și cum vom face anul viitor la Vilnius”.

„Vom avea doi noi membri curând - Suedia și Finlanda – care vor fi cu noi astăzi, dar principiul fundamental pe care îl avem de când a început războiul în Ucraina este că suntem uniți. Acesta este cel mai mare atu al NATO”, a spus Antony Blinken.

12:57 29.11.2022

Stoltenberg: „Aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina”

Înainte de începerea Reuniunii NATO de la Palatul Parlamentului, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut noi declarații de presă și a spus că aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina la un nivel fără precedent, inclusiv pentru reconstruirea infrastructurii distruse. „Sunt efecte uriașe ale atacurilor, ucrainenii reușesc să distrugă o parte din dronele și rachetele care îi atacă, dar nu pe toate. E dureros să vedem distrugerile provocate de ruși și tocmai din acest motiv trebuie să facem mai mut”, a spus Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a spus că se așteaptă ca mesajul miniștrilor de Externe care se întâlnesc la București să fie acela de a face mai mult pentru Ucraina, „inclusiv prin a livra mai multe sisteme aeriene, muniție și piese de schimb”

„Nu e vorba doar de a trimite mai multe arme Ucrainei, trebuie să ne asigurăm că ele pot fi foloste pentru a distruge rachetele Rusiei”, a spus Stoltenberg.

Șeful Alianței Nord-Atlantice a vorbit și despre faptul că Vladimir Putin „folosește iarna ca pe o armă de război”, lovind infrastrutura de electricitate și gaze a Ucrainei.

„Aliații NATO au ajutat și vor ajuta Ucraina, inclusiv să-și reconstruiască infrastructura electrică și de gaz. Vom continua să livrăm sisteme de apărare aeriană”, a dat asigurări șeful NATO.

12:02 29.11.2022

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken.

„Este momentul perfect în care aţi ales să faceţi o vizită în România în contextul în care ne confruntăm cu un război violent în Ucraina, dar şi pentru că avem de luat decizii dificile şi importante în cadrul NATO", a spus şeful statului în debutul întâlnirii, arătând că vor fi discutate şi chestiuni bilaterale.

„Momentul nu putea fi mai bun în contextul în care s-au împlinit 25 de ani de la Parteneriatul strategic care s-a dezvoltat în moduri pe care nici preşedinţii Clinton şi Constantinescu, la acel moment, nu puteau să le imagineze, dar şi pentru că avem de discutat chestiuni urgente şi importante în plan bilateral, regional şi chiar global şi în acest context suntem recunoscători pentru că România este un aliat atât de puternic şi partener", a afirmat, al rândul său, Antony Blinken.

Oficialul american se află în România până miercuri pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG