Linkuri accesibilitate

O localnică din Harkov merge printre clădirile în ruină ale orașului distrus de ocupația rusească. Foro: Anatolii Stepanov/AFP
O localnică din Harkov merge printre clădirile în ruină ale orașului distrus de ocupația rusească. Foro: Anatolii Stepanov/AFP

Război în Ucraina | Alerte de raid aerian în toată Ucraina. Rusia pregătește noi atacuri

Ziua 279 a invaziei. Orașul Dnipro a fost lovit luni noapte de rachetele rusești. Ucrainenii spun că au lovit un grup de rachete Grad MLRS al rușilor, în satul Velyki Kopani, din regiunea Herson.

11:32 29.11.2022

Stoltenberg, la București: NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

Alianţa Nord-Atlantică este aici, este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, a declarat, marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o intervenţie la Aspen - GMF Bucharest Forum, care are loc la Bucureşti.

Înaltul oficial se află în România pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, care are loc marţi şi miercuri la Palatul Parlamentului.

„Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli. Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat", a afirmat Stoltenberg.

El a vorbit despre creşterea prezenţei militare după începutul războiului din Ucraina, respectiv dublarea grupurilor de luptă aliate de la două la patru, unul dintre ele fiind în România.

„NATO şi aliaţii nu fac parte din conflictul din Ucraina, dar punem la dispoziţie, într-o manieră fără precedent, sprijin Ucrainei, deoarece Ucraina este o naţiune care are dreptul de a se apăra, drept înscris în Carta ONU", a transmis Jens Stoltenberg.

Potrivit secretarului general al NATO, „războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec". „Iar el răspunde cu mai multe acte brutale - vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate", a completat Stoltenberg.

El a adăugat că sunt momente complicate pentru toată lumea, dar pentru Ucraina este "groaznic" ceea ce se întâmplă.

„Este un lucru groaznic pentru Ucraina. Dar sunt momente complicate şi pentru noi, în Europa şi pentru alte ţări din lume (...) Este adevărat, cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, cu toţii vom plăti un preţ mult mai mare, în anii ce vor veni, deoarece domnul Putin şi alţi lideri autoritari vor învăţa atunci că pot să îşi atingă scopurile folosind forţă brută. Aşa că vor fi încurajaţi să folosească şi mai multă forţă, în alte dăţi. Asta va face lumea noastră mai periculoasă şi ne va face pe noi toţi mai vulnerabili", a subliniat oficialul NATO.

10:44 29.11.2022

ONU: Cel puțin 17.023 de victime civile în Ucraina, din cauza războiului

De la începutul războiului în Ucraina, cel puțin 6.655 de civili au fost uciși și 10.368, răniți, potrivit datelor ONU, citate de The Kyiv Independent.

Agenția ONU pentru drepturile omului precizează însă că cifrele reale sunt probabil considerabil mai mari, pentru că informațiile din unele locuri sunt primite cu întârziere și multe rapoarte privind victimele civile încă trebuie confirmate.

08:03 29.11.2022

Preşedintele Volodimir Zelenski: Lucrăm la crearea unui tribunal special care să judece Rusia

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seara că Ucraina lucrează, la diferite niveluri, la crearea unui tribunal special care să judece Rusia pentru crima de agresiune împotriva ţării sale, iar Olanda oferă asistenţă Kievului în acest sens.

„Am discutat astăzi (luni, 28 noiembrie - n.r.) despre acest lucru cu miniştrii de externe ai ţărilor partenere. Şeful Biroului prezidenţial, Andrii Iermak, a participat la conferinţa desfăşurată în Franţa. Acolo lucrează membrii grupului de lucru pe tema creării unui tribunal. Procurorul general Andrii Kostin şi prima doamnă a Ucrainei au reprezentat ţara noastră în Marea Britanie astăzi - acolo a avut loc o conferinţă privind combaterea violenţei sexuale în timp de război. Domnul Kostin se pregăteşte să se întâlnească mâine (marţi - n.r.) la Berlin cu miniştrii de justiţie din G7. Subiectul principal al tuturor acestor evenimente este responsabilitatea Rusiei pentru război şi teroare", a spus Volodimir Zelenski.

„Am vorbit cu prim-ministrul olandez, Mark Rutte. Apropo, Ţările de Jos oferă asistenţă substanţială Ucrainei în pregătirea tribunalului pentru agresiune şi în stabilirea adevărului despre toţi criminalii şi torţionarii ruşi. Ucraina este recunoscătoare pentru acest lucru. Am auzit un semnal foarte important din partea domnului prim-ministru Rutte - un semnal despre anul viitor. Sprijinul pentru statul nostru nu va face decât să crească”, i-a asigurat preşedintele Zelenski pe conaţionalii săi în mesajul zilnic transmis luni seara.

07:37 29.11.2022

SUA vor debloca un ajutor de urgenţă pentru infrastructura energetică a Ucrainei

Statele Unite ar urma să anunţe marţi un ajutor financiar „substanţial" acordat Ucrainei pentru a o sprijini să facă faţă daunelor pe care Rusia le-a provocat infrastructurii sale energetice, în marja reuniunii NATO din România, au indicat luni înalţi responsabili americani, scrie AFP, preluat de Agerpres.

Acest ajutor, care va fi detaliat de secretarul de stat american Antony Blinken, sosit luni seară la Bucureşti, „va fi substanţial şi nu s-a terminat", le-a spus jurnaliştilor unul dintre responsabili, sub acoperirea anonimatului, refuzând să ofere detalii suplimentare sau suma exactă. Totuşi, el a amintit că administraţia Biden a bugetat 1,1 miliarde de dolari pentru energie în Ucraina şi Republica Moldova.

Acesta se înscrie în perspectiva unei conferinţe internaţionale a donatorilor în „sprijinirea rezistenţei civile ucrainene", care va avea loc pe 13 decembrie în Franţa, a subliniat el.

.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG