Ucrainenii spun că au lovit un grup de rachete ruseşti în regiunea Herson
În satul Velyki Kopani, capturat temporar în regiunea Herson, invadatorii sunt în panică după ce grupul lor de rachete Grad MLRS a fost lovit, transmite Ukrinform.
„Ocupanţii sunt în mare panică în Velyki Kopani... A fost lovit un întreg cluster al lor Grad MLRS pe teritoriul pieţei neterminate. A fost lovit şi personalul", a postat pe Facebook Serhii Khlan, membru al Consiliului Regional Herson.
Potrivit informaţiilor sale, unităţile de militanţi din Daghestan au fost atacate. Este încă imposibil de calculat numărul pierderilor, deoarece nimeni nu are voie acolo, a precizat Khlan.
Oraşul Dnipro, lovit de rachete ruseşti în noaptea de luni spre marţi
Oraşul ucrainean Dnipro a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti în noaptea de luni spre marţi, potrivit lui Valentynn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk, citat de CNN.
„Mai multe rachete au fost lansate asupra oraşului în această seară. Acestea vizau o întreprindere privată. Au fost distruse instalaţii de producţie. A izbucnit un incendiu", a postat Reznichenko pe Telegram.
Dnipro este frecvent ţinta rachetelor ruseşti şi a altor arme cu rază lungă de acţiune. Sâmbătă, Reznichenko a declarat că cel puţin 13 persoane au fost rănite într-un atac cu rachete ruseşti.
Miniştrii de externe din NATO se întâlnesc la București
Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, vin la Bucureşti ca să discute, marţi şi miercuri, despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii.
Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008.
Pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la reuniune vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.
Prezenţa miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia-Herţegovina va oferi ocazia evaluării stadiului implementării deciziilor Summitului de la Madrid privind asistenţa practică şi adaptată faţă de aceşti parteneri vulnerabili.
Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova
Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.
Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.
În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina.
Cu toate acestea, Gazprom a acuzat Moldova de „încălcări regulate” ale obligaţiilor de plată şi a adăugat: „Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a suspenda complet livrările în caz de nerespectare a plăţii”.
Preţurile gazelor europene au crescut săptămâna trecută din cauza ameninţării Gazprom de a reduce fluxurile către Republica Moldova, deoarece ruta de aprovizionare prin Ucraina este ultimul coridor de gaze ruseşti funcţional către Europa.
Luni, contractul de referinţă olandez pe termen de o lună a scăzut cu 3,2%, la 121,15 euro/MWh.