Sirenele răsună în tot Kievul
Locuitorii capitalei ucrainene Kiev au fost sfătuiţi să se îndrepte spre adăposturile anti-aeriene vineri dimineaţă, în timp ce sirenele răsună în tot oraşul, la o zi după ce Rusia a desfăşurat cel mai mare atac aerian de când a început războiul, în februarie, relatează Reuters.
La puţin timp după ora 2.00, autorităţile oraşului Kiev au emis o alertă pe canalul de Telegram privind sirenele de alarmă aeriană şi au cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.
Oleksei Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a afirmat pe Telegram că este în desfăşurare un „atac cu drone”.
Un martor aflat la 20 de kilometri sud de Kiev a declarat pentru Reuters că a auzit mai multe explozii şi sunetul tirului anti-aerian.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.
Zelenski: Majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat, în mesajul video de joi seară, că în cursul zilei comandamentele aeriene din centrul, sudul, estul şi vestul Ucrainei au respins 54 de rachete ruseşti şi 11 drone.
Zelenski a recunoscut că majoritatea regiunilor se confruntă cu pene de electricitate. Zonele unde lipsa electricităţii era „deosebit de dificilă” includeau capitala Kiev, Odesa şi Herson în sud şi regiunile înconjurătoare, dar şi regiunea din jurul Liovului, în apropiere de graniţa vestică spre Polonia, a spus Zelenski.
„Dar aceasta nu este nimic faţă de ce ar fi putut să se întâmple dacă nu erau trupele noastre anti-aeriene eroice şi apărarea anti-aeriană”, a afirmat el.
Imagini filmate joi de Reuters arată cum angajaţii serviciilor de urgenţă caută printre rămăşiţele care ard înăbuşit ale unor clădiri rezidenţiale din Kiev distruse de o explozie şi dâre de fum ale rachetelor pe cer. Oficialii au declarat anterior că peste 120 de rachete au fost trase în atacul de joi.
Peste 18 clădiri rezidenţiale şi 10 instalaţii de infrastructură critică au fost distruse în cele mai recente atacuri, a declarat Ministerul Apărării.
Forțele ruse sunt concentrate în direcţia Bakhmut
Armata ucraineană afirmă că forţele ruse au redirecţionat resurse spre bătălia pentru pentru oraşul-cheie Bakhmut din estul regiunii Doneţk, dar că nu au avansat, potrivit CNN.
Generalul de brigadă Oleksei Hromov, adjunctul principalului directorat operaţional al Statului Major General, a afirmat, joi, la un briefing, că situaţia din est rămâne dificilă pentru forţele ucrainene, în timp ce ruşii conduc ofensive pe mai multe fronturi, între care Bakhmut, Avdiivka şi spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie.
„Principalele eforturi ale duşmanului (sunt) concentrate în direcţia Bakhmut”, a spus Hromov.
„În jurul oraşului Bakhmut, apărătorii Ucrainei rezistă la până la 20 de atacuri ale duşmanului zilnic, care atacă insistent poziţiile trupelor noastre, sub acoperirea focului de artilerie”, a arătat el.
„Pentru a concentra focul de artilerie în jurul Bakhmutului, duşmanul a redus intenţionat numărul atacurilor asupra trupelor noastre din direcţiile Herson şi Zaporojie în ultimele săptămâni, muniţia fiind livrată în direcţiile Bakhmut şi Lîman”, a spus Hromov.
Ucrainenii spun că racheta căzută în Belarus ar fi o provocare
Ministerul ucrainean al Apărării nu exclude posibilitatea ca racheta S-300 care a ajuns joi pe teritoriul Belarusului să fi fost trimisă deliberat de Rusia, în încercarea de a provoca Minskul, astfel încât să-l determine pe Aleksandr Lukaşenko să accepte să se implice alături de Moscova în războiul din Ucraina, relatează agenţia ucraineană UNIAN.
Ministerul Apărării din Ucraina şi-a declarat disponibilitatea de a participa la investigarea incidentului din Belarus, care s-a petrecut în timp ce teritoriul Ucrainei era vizat de un atac masiv cu rachete ruseşti.
Partea ucraineană este conştientă de eforturile disperate şi persistente ale Kremlinului de a implica Belarusul în războiul său agresiv împotriva Ucrainei.
„În acest sens, partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată din partea statului terorist Rusia, care a stabilit o astfel de traiectorie pentru rachetele sale de croazieră, încât să provoace interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarusului", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Kiev.
„Partea ucraineană, care îşi rezervă dreptul necondiţionat la apărare şi la protecţia propriului cer, este, în acelaşi timp, gata să efectueze o anchetă internă obiectivă cu privire la incidentul care a avut loc la 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarusului, ca urmare a respingerii unui atac masiv cu rachete din partea Federaţiei Ruse. Ucraina este gata să invite la o astfel de investigaţie experţi cu autoritate din rândul statelor care nu au nicio legătură cu susţinerea statului terorist rus", se arată în comentariul ministerului ucrainean.
Ministerul Afacerilor Externe din Belarus l-a convocat joi pe ambasadorul Ucrainei, Ihor Kîzîm, căruia i-a transmis un protest ferm în legătură cu presupusa "lansare a unei rachete ghidate antiaeriene S-300 de pe teritoriul Ucrainei în direcţia teritoriului Belarusului".