O echipă ONU pleacă spre centrala nucleară din Zaporojie
O misiune a organismului de supraveghere nucleară al ONU se îndreaptă spre centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a declarat șeful AIEA, potrivit BBC.
Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că echipa este așteptată să ajungă la centrală în cursul acestei săptămâni.
„Trebuie să protejăm siguranța și securitatea celei mai mari instalații nucleare din Ucraina și din Europa”, a scris el pe Twitter.
Centrala nucleară este ocupată de trupele rusești invadatoare din luna martie.
Luptele din jurul instalației din sud-estul Ucrainei au dus la creșterea îngrijorării globale cu privire la siguranța și securitatea sitului. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea zonei.
Rusia vrea să mobilizeze aproximativ 90.000 de soldați
Rusia intenționează să-și mărească rezervele de mobilizare cu aproximativ 90.000 de soldați, potrivit serviciilor secrete ucrainene, citate de The Guardian.
„Sunt folosite diferite abordări: așa-numitele batalioane de voluntari și batalioane de rezervă, batalioane ale așa-numitei "rezerve militare de luptă a țării" (BARS), pe care le recrutează acum în fiecare district militar pentru a reface pierderile, pentru a-și spori eforturile și pentru a crește numărul exact al grupului care poate fi folosit împotriva statului nostru”, a declarat reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Vadim Skibițki, duminică, într-un comunicat.
Potrivit acestuia, Rusia are probleme semnificative în ceea ce privește echiparea forțelor sale armate.
„Timpul se scurge, ei nu au primit un blitzkrieg. Va fi de ajutor mobilizarea mai multor oameni din Federația Rusă? Probabil că nu, până la urmă. Pentru că moralul militarilor, în timp ce desfășoară operațiuni de luptă, scade, în primul rând. În al doilea rând, sunt din ce în ce mai puțini cei care doresc să intre în rândurile Uniunii Sovietice pe bază de voluntariat. În plus, a început panica în rândul populației din marile orașe, pentru că nimeni nu vrea pur și simplu să meargă să servească în forțele armate, cu atât mai puțin să meargă la război”, a completat Vadim Skibițki.
SUA: Tratatul de neproliferare are o bază solidă, în ciuda „obstrucționismului cinic” al Rusiei
Statele Unite au declarat că Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) rămâne puternic, în ciuda „obstrucționismului cinic” al Rusiei, după ce Moscova a blocat adoptarea documentului final, reclamând că acesta are „o natură politică flagrantă”, relatează RFE/RL.
„După săptămâni de negocieri intense, dar productive, Federația Rusă a decis de uan singură să blocheze consensul asupra unui document final la încheierea celei de-a zecea conferințe de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară”, a declarat duminică Departamentul de Stat.
„Rusia a făcut acest lucru pentru a bloca recunoașterea unui riscul radiologic grav la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, exact genul de provocare pe care conferința este chemată să o abordeze”, se mai arată în comunicat.
Occidentul și Ucraina au cerut ca autoritățile ruse să permită inspectorilor ONU să intre în sit. Rusia a declarat că va permite inspecțiile, dar nu a stabilit încă un termen.
AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a declarat că o echipă se îndreaptă spre centrala nucleară și că așteaptă autorizația pentru a o vizita.
Documentul TNP blocat de Moscova includea critici la adresa ocupării de către Rusia a centralei Zaporojie.
Cei 191 de semnatari ai tratatului vechi de 50 de ani, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare și promovarea dezarmării complete, trebuie să revizuiască pactul la fiecare cinci ani. Actuala revizuire a fost amânată în 2020 din cauza pandemiei Covid.
Proiectul de declarație face referire la Zaporojie de patru ori și își exprimă „îngrijorarea gravă pentru activitățile militare” din apropierea centralei. De asemenea, a deplâns incapacitatea AIEA de a asigura securitatea acolo și de a preveni posibila deturnare a materialelor nucleare.
Departamentul de Stat a declarat că „faptul că Federația Rusă nu a acceptat un astfel de limbaj în fața unui consens internațional copleșitor subliniază necesitatea ca Statele Unite și alții să continue să îndemne Rusia să pună capăt activităților sale militare în apropierea [centralei] și să returneze controlul asupra centralei Ucrainei”.
„TNP rămâne și va rămâne piatra de temelie fundamentală a regimului de neproliferare nucleară și este esențial pentru avansarea dezarmării nucleare și a utilizărilor pașnice ale energiei nucleare. Acțiunile Rusiei se reflectă doar asupra Rusiei. Este clar că restul statelor părți la TNP recunosc rolul tratatului ca pilon esențial al ordinii internaționale bazate pe reguli”, se arată în declarație.
UK: Șoigu - marginalizat; Putin este informat direct despre cursul războiului
Ministerul britanic al Apărării menționează în analiza sa zilnică relatările presei ruse independente, care au susținut că, din cauza problemelor cu care se confruntă Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, este acum „marginalizat în cadrul conducerii ruse, comandanții operaționali informându-l direct pe președintele Putin cu privire la cursul războiului”.
„Ofițerii și soldații ruși cu experiență de primă mână în război îl ridiculizează probabil în mod obișnuit pe Șoigu pentru conducerea sa ineficientă și neatentă, în condițiile în care progresele Rusiei au stagnat”, arată serviciile secrete militare ale Regatului Unit.
„Probabil că Șoigu s-a luptat mult timp pentru a-și depăși reputația de lipsă de experiență militară substanțială, deoarece și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în sectorul construcțiilor și în Ministerul Situațiilor de Urgență”, completează sursa citată.