Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin la Sankt Petersburg în 31 iulie 2022, la sărbătorirea Zilei Forțelor Navale.
Vladimir Putin la Sankt Petersburg în 31 iulie 2022, la sărbătorirea Zilei Forțelor Navale.

Războiul din Ucraina | Nouă doctrină navală a Rusiei: Întărirea poziției la Marea Neagră, SUA și NATO sunt principalele amenințări

Autoritățile de la Kiev au decis evacuarea obligatorie a ucrainenilor din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, unde au loc lupte grele cu forțele Rusiei. Vladimir Putin semnează o noua doctrină navală a Rusiei.

13:10 31.7.2022

Autoritățile ucrainene: Atacuri puternice la Nikolaiev și Nikopol

Autoritățile ucrainene au declarat că orașele Nikolaiev și Nikopol au fost atacate intens cu rachete duminică dimineață și în cursul nopții, transmite Reuters.

Două persoane au fost ucise și trei rănite când 12 rachete au lovit case și unități de învățământ, a declarat primarul din Nikolaiev, Oleksandr Senkevici, pentru televiziunea ucraineană. El a spus anterior că atacurile au fost „probabil” cele mai puternice de la începutul războiului până acum.

Autoritățile din Nikopol, de pe malul râului Nipru, în sud-estul țării, au spus că 50 de rachete rusești Grad au lovit orașul duminică dimineață.

19:02 31.7.2022

Crucea Roșie spune că nu a primit încă acces la închisoarea în care au murit zeci de prizonieri ucraineni

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a condamnat atacul asupra centrului de detenție din Olenivka, regiunea Donețk controlată de Rusia, în care au murit zeci de prizonieri de război ucraineni.

Într-o declarație transmisă duminică, CICR transmite că nu a primit încă permisiunea de a vizita locul atacului din 29 iulie. Aceasta în ciuda declarațiilor Rusiei că va permite accesul ONU și al Crucii Roșii.

„Familiile trebuie să primească de urgență vești despre cei dragi și răspunsuri”, spune CICR, care precizează că o investigația independentă trebuie să aibă loc, dar nu Crucea Roșie e forul care poate investiga crime de război.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii.

Kiev, 30 iulie 2022. Oamenii cer eliberarea prizonierilor de război ucraineni și declararea Rusiei drept stat terorist.
Kiev, 30 iulie 2022. Oamenii cer eliberarea prizonierilor de război ucraineni și declararea Rusiei drept stat terorist.

17:00 31.7.2022

Proprietarul unei mari companii de export de cereale ucrainene ucis în Nikolaiev

Autoritățile locale din Nikolaiev, în sudul Ucrainei, au anunțat că în atacurile puternice din timpul nopții și de duminică dimineață a fost ucis și proprietarul uneia dintre cele mai mari companii producătoare și exportatoare de cereale din Ucraina.

Fondatorul companiei Nibulon, Oleksi Vadaturski, și soția sa au fost uciși în locuința lor, transmite Reuters.

Compania care exportă grâu, orz și porumb își are sediul în Nikolaiev, un oraș strategic important, aflat în apropierea zonei Herson, ocupate de Rusia, și la 130 de kilometri de Odesa.

Președintele Volodimir Zelenski a descris moartea lui Vadaturski drept o „mare pierdere pentru Ucraina” și a spus că acesta lucra la construcția unui ansamblu complex destinat comerțului cu cereale.

Potrivit BBC, consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că omul de afaceri, unul dintre cei mai bogați din Ucraina, după cum spune BBC, ar fi fost o țintă a Rusiei. O rachetă a lovit exact dormitorul acestuia, spune Podoliak.

14:31 31.7.2022

Noua doctrină navală a Rusiei. SUA și NATO principalele amenințări

Vladimir Putin a semnat, duminică, o nouă doctrină navală a Rusiei, în care SUA sunt descrise drept principalul rival, transmite Reuters.

După discursul rostit la Sankt Petersburg, la manifestările dedicate Zilei Forțelor Navale, Vladimir Putin a semnat un document de 55 de pagini, care descrie obiectivele strategice ale forțelor navale, inclusiv ambițiile de „mare putere maritimă” globală.

Noua doctrină navală a Rusiei prevede o „întărire amplă a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și Marea Azov.

Vladimir Putin la Sankt Petersburg, 31 iulie 2022.
Vladimir Putin la Sankt Petersburg, 31 iulie 2022.

Principalele amenințări pentru Rusia sunt: Statele Unite (prin „politica strategică de a domina oceanele lumii”) și apropierea NATO de granițele sale.

Documentul arată că Moscova își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte pârghii, precum cele economice sau diplomatice, nu mai sunt disponibile.

Oceanul Arctic, în legătură cu care SUA au avertizat că Rusia încearcă să îl militarizeze este descris drept o zonă de o importanță deosebită pentru Moscova.

13:35 31.7.2022

Vladimir Putin spune că forțele navale ale Rusiei vor avea curând rachete hipersonice Zircon

La celebrarea Zilei Forțelor Navale, în Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat, duminică, că rachete de croazieră hipersonice Zircon vor fi „în câteva luni” în dotarea forțelor navale ale Rusiei, transmite Reuters.

Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, duminică, 31 iunie 2022, la Sankt Petersburg
Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, duminică, 31 iunie 2022, la Sankt Petersburg

El a adăugat că zona de desfășurare a acestora va depinde de „interesele” pe care le va avea Rusia.

Moscova a anunțat în luna mai că a testat cu succes o rachetă Zircon, pe o distanță de aproximativ 1.000 km. Președintele Vladimir Putin descrisese anterior aceste rachete ca făcând parte dintr-o nouă generație de sisteme de armament fără rival.

Imagine de arhivă: O rachetă de croazieră hipersonică Zircon lansată de fregata Amiral Gorșkov a marinei rusești din Marea Albă, 19 iulie 2021.
Imagine de arhivă: O rachetă de croazieră hipersonică Zircon lansată de fregata Amiral Gorșkov a marinei rusești din Marea Albă, 19 iulie 2021.

Potrivit Reuters, Vladimir Putin i-a adus, duminică, elogii țarului Petru cel Mare, pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă. În luna iunie, Putin s-a comparat pe el însuși cu Petru cel Mare, în privința „recuperării” de teritorii.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG