Linkuri accesibilitate

O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)
O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Avocatul Poporului ucrainean, demis. Zelenski salută sancțiunile UE, dar consideră amânarea „inacceptabilă”

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru interzicerea aproape totală a importurilor de petrol din Rusia, ca parte al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Principalele informații ale dimineții:

17:04 31.5.2022

 Ucraina va urmări penal 80 de presupuși criminali de război

Marți, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că va începe să judece 80 de suspecți de criminali de război, potrivit Reuters.

Venediktova a anunțat, de asemenea, că Estonia, Letonia și Slovacia urmează să se alăture Ucrainei, Lituaniei și Poloniei în efortul de investigație.

Procurorul ICC Khan a spus că nimeni nu are un cec în alb pentru a face ceea ce vrea.

Khan speră că alte țări vor sprijini ancheta crimelor de război și a adăugat că lucrează la deschiderea unui birou la Kiev pentru a investiga în continuare.

14:57 31.5.2022

Soldați ruși condamnați în Ucraina

Doi soldați ruși au fost condamnați de un tribunal din Ucraina la câte 11 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea regulilor internaționale care trebuie respectate în timpul războaielor, transmite CNN.

Alexandr Bobîkin și Alexandr Ivanov au pledat vinovat la audierile anterioare. Ei au fost acuzați că, pe 24 februarie, în ziua în care Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, au lansat rachete Grad din regiunea rusă Belgorod, în cea ucraineană Harkov.

14:35 31.5.2022

Bulgaria poate importa petrol din Rusia până la finalul lui 2024

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a declarat, marți, la Bruxelles, că excepția pe care a primit-o Bulgaria de la interzicerea importului de petrol rusesc este valabilă până la sfârșitul anului 2024.

Bulgaria este una dintre cele câteva țări care vor continua să primească petrol rusesc, pe cale terestră, după finalul acestui an.

Uniunea Europeană a anunțat, marți dimineață, interzicerea importurilor de petrol pe cale maritimă (circa 75% din întreaga cantitate), până la sfârșitul acestui an.

În urma negocierilor purtate de Ungaria, aceasta, precum și Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria (căreia Gazprom nu îi mai furnizează gaze naturale) vor putea continua importurile prin conducta terestră Druzhba.

Și Germania și Polonia au acces la această conductă, dar cele două țări au anunțat că se vor alinia în totalitate embargoului. Aceasta ar face ca până la sfârșitul lui 2022, UE sa fi renunțat la 90% din petrolul pe care îl importă azi din Rusia.

13:21 31.5.2022

Borrell: UE reduce resursele financiare pentru „mașina de război” a Rusiei

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat, marți, că decizia Uniunii de a renunța la importurile de petrol din Rusia va afecta posibilitatea acesteia de a finanța războiul din Ucraina.

„Sigur, nu putem opri Rusia de la a exporta pe alte piețe, nu suntem atât de puternici, dar suntem cel mai important client al ei”, a spus Borrell.

Liderii UE au căzut de acord să oprească, până la sfârșitul anului, importurile de petrol din Rusia, dar cu o concesie făcută Ungariei. Embargoul parțial va viza, au spus liderii europeni, 90% din cantitatea pe care EU o importă în acest moment.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG