Linkuri accesibilitate

Ucraina susține că a distrus parțial brigada care atacă Bahmutul


Armata ucraineană continuă să reziste în fața valului de atacuri rusești asupra orașului Bahmut.
Armata ucraineană continuă să reziste în fața valului de atacuri rusești asupra orașului Bahmut.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale au avariat grav cea de-a 72-a brigadă a Rusiei de lângă Bahmut și că orașul din est rămâne ținta principală a Moscovei.

Serghei Șerevatîi, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat că situația rămâne „dificilă” în Bahmut, dar că Moscova a fost forțată să folosească forțele armatei regulate din cauza pierderilor înregistrate în rândul armatei private de mercenari Wagner.

Armata ucraineană continuă să reziste în fața valului de atacuri rusești asupra orașului Bahmut, au anunțat oficialii din apărare miercuri, 10 mai.

Forțele rusești au efectuat 46 de atacuri asupra pozițiilor forțelor ucrainene de pe linia frontului Bahmut-Avdiivka-Mariinka din regiunea de est Donețk, unde Moscova și-a concentrat principalele eforturi, a informat miercuri Statul Major al Ucrainei în actualizarea sa zilnică.

Pe lângă bombardamentele continue, forțele rusești au folosit și avioane pentru a ataca pozițiile ucrainene din Avdiivka, a spus armata.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari rus Wagner, apropiat de Kremlin, a susținut că forțele sale avansează în Bahmut.

Marți, acesta blama Ministerul rus al Apărării că nu a furnizat luptătorilor săi suficientă muniție și a acuzat trupele rusești că au fugit de luptele din jurul Bahmutului. Comentariile lui Prigojin au fost cele mai recente din lunga lui critici publice la adresa oficialilor militari rusi de rang înalt.

Miercuri dimineață, guvernatorul regiunii ruse Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că o „dronă inamică” a fost doborâtă.

Roman Starovoit a susținut că drona a fost doborâtă în apropiere de Kursk, iar resturile au căzut în satul Tolmachovo, provocând unele pagube materiale. Afirmația sa nu a putut fi verificată în mod independent.

Între timp, la Bruxelles, reprezentanții UE susțin o primă dezbatere pe 10 mai cu privire la un nou lot propus de sancțiuni - a 11-a - pentru războiul Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG