Moscova a răspuns la discursul lui Zelenski la G20 cu un nou atac cu rachete
Un corespondent Reuters la Kiev a declarat că s-au auzit cel puțin două explozii și s-a văzut fum ridicându-se peste capitala Ucrainei.
Exploziile au urmat sirenele raidurilor aeriene din întreaga țară la câteva ore după ce președintele Volodimir Zelenski și-a ținut discursul video la summit-ul G20.
Cauza exploziilor este neclară, dar Andrei Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene a scris pe Twitter că Moscova a răspuns la discursul lui Zelenski „cu un nou atac cu rachete”.
Și Christopher Miller, corespondentul Financial Times pe frontul din Ucraina confirmă informația.
Prizonieri ucraineni și ruși, supuși abuzurilor și torturii, spune ONU
Prizonieri capturați de către ambele tabere în războiul din Ucraina au fost supuși torturii, incluzând bătăi, șocuri electrice și alte tratamente umilitoare, au transmis reprezentanții Organizației Națiunilor Unite (ONU), transmite Agenția France Presse (AFP).
„Prohibiția torturii și a relelor tratamente e absolută, chiar și - de fapt în special - în timpul conflictelor armate”, a declarat șefa Misiunii de Monitorizare ONU din Ucraina, Matilda Bogner, conform sursei citate.
Niciuna dintre cele două „tabere” nu pare să fi aderat întru-totul la acest principiu, chiar dacă abuzurile comise de forțele ruse au părut mai „sistematice”, au spus reprezentanții ONU.
Prezenți în Ucraina din 2014, ei au discutat în ultimele luni cu 159 de prizonieri, dintre care 20 de femei, capturați de Rusia și 175, toți bărbați, capturați de Ucraina, mai notează Reuters.
În timp ce echipa ONU a avut acces la prizonierii luați de Ucraina pe timpul detenției, cei capturați de către Rusia au putut fi intervievați doar după eliberarea lor.
Umilințele au inclus transportul unor prizonieri în condiții inumane, unii dintre ei fiind dezbrăcați, iar unele femei prizoniere fiind puse să alerge dezbrăcate dintr-o cameră în alta a locului unde erau ținute.
Cea mai îngrijorătoare situație a fost cea a unor mărturii legate de „execuții sumare” ale unor persoane lipsite de apărare.
Reprezentantul ONU, Matilda Bogner, a transmis că persoanele care se fac vinovate de astfel de abuzuri trebuie trase la răspundere, menționând că forțele ucrainene au demarat astfel de anchete interne, conchide Reuters.
Kievul reacționează după ce ministrul de externe rus a spus că Ucraina este cea care nu își dorește pacea
Consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak a reacționat pe Twitte, la declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia Ucraina nu și-ar dori de fapt negocieri de pace și pune în acest sens condiții nerealiste.
„Federația rusă este cea care a invadat Ucraina, care ne bombardează orașele și comite genocid distrugând infrastructura de energie. Dar Ucraina 'escaladează conflictul?'. Războiul continuă din cauza manipulării publice a lui Lavrov și a lipsei de dorință în a opri uciderea” , a scris Podoloyak pe contul său de Twitter.
Rusia consideră „nerealiste” condițiile Ucrainei pentru încetarea războiului
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat marți, la Summit-ul G20 din Indonezia că propunerile făcute de Ucraina pentru încetarea războiului sunt „nerealiste”, transmite Agenția France Presse (AFP).
„Problema este de partea ucraineană, care refuză categoric negocierile și pune condiții care sunt în mod evident nerealiste”, a spus Serghei Lavrov, care reprezintă Rusia la Summit-ul G20, în absența liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
Oficialul rus a adăugat că a exprimat o poziție similară și în cadrul unor întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.
„Vrem să vedem dovezi concrete că țările vestice sunt interesate în mod serios să îl disciplineze pe Zelenski și să îi explice că lucrurile nu pot continua așa și că nu e în interesul cetățenilor ucraineni”, a adăugat oficialul rus, conform sursei citate.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat anterior liderilor reuniți la summit-ul G20, transmițând că Ucraina își dorește pacea, dar nu poate purta negocieri care să îi compromită „conștiința, suveranitatea, teritoriul și indenpendența”.
El a comunicat un set de 10 propuneri care pot face posibilă încetarea războiului.