Linkuri accesibilitate

Premierul Japoniei a vizitat Bucea, loc al masacrelor făcute de armata rusă în Ucraina


Premierul japonez Fumio Kishida, în timpul comemorării soldaților ucraineni căzuți în războiul cu Rusia, lângă Zidul Comemorarii. Kiev, 21 martie 2023
Premierul japonez Fumio Kishida, în timpul comemorării soldaților ucraineni căzuți în războiul cu Rusia, lângă Zidul Comemorarii. Kiev, 21 martie 2023

Premierul japonez Fumio Kishida s-a întâlnit marți, la Kiev, cu președintele Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite neanunțate și extrem de rare a unui lider japonez în Ucraina.

Premierul japonez este singurul lider al națiunilor bogate din Grupul celor șapte (G7) care a vizitat Ucraina care a cunoscut o revărsare de sprijin popular după ce a fost invadată de Rusia în februarie trecut.

Zelenski a postat imagini în care îl salută pe Kishida, pe care liderul ucrainean l-a numit „un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaționale și un prieten de multă vreme al Ucrainei”.

Înainte de întâlnire, Kishida a vizitat orașul Bucea, unde primarul a spus că peste 400 de civili au fost uciși anul trecut de forțele ruse și care este sinonim cu brutalitatea rusă în timpul războiului.

El a depus o coroană de flori în fața unei biserici înainte de a păstra un moment de reculegere și de a se închina.

„Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovați din Bucea uciși în urmă cu un an. Chiar mă simt foarte furios față de aceste atrocități de când am vizitat chiar acel loc aici”, a spus Kishida, citat de Reuters.

„Aș dori să aduc condoleanțe tuturor victimelor și răniților în numele cetățenilor japonezi. Japonia va continua să ajute Ucraina cu cele mai mari eforturi pentru a recâștiga pacea”.

Călătoria a fost ținută secretă până în ultimul moment din motive de securitate. Este ceva extrem de rar ca un lider japonez să facă o vizită externă neanunțată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG