Linkuri accesibilitate

Șeful agenției nucleare a ONU: situația de la Zaporojie nu s-a îmbunătățit


Declarațiile șefului agenției ONU, Rafael Grossi, au fost făcute după ce a vizitat Zaporojie, unde se află cea mai mare agenție nucleară din Europa, acum sub ocupație rusească. 
Declarațiile șefului agenției ONU, Rafael Grossi, au fost făcute după ce a vizitat Zaporojie, unde se află cea mai mare agenție nucleară din Europa, acum sub ocupație rusească. 

Situația de la centrala nucleară Zaporojie „nu se îmbunătățește”, a declarat miercuri Rafael Grossi, șeful agenției nucleare a ONU.

Declarațiile au fost făcute de șeful agenției ONU după ce a vizitat Zaporojie, unde se află cea mai mare agenție nucleară din Europa, acum sub ocupație rusească.

„Evident, situația nu se îmbunătățește, dimpotrivă, ostilitățile din jurul acestui teritoriu se intensifică. Trebuie luate toate măsurile posibile pentru a proteja uzina de orice atac”, a declarat Grossi pentru agențiile de presă rusești, preluate de The Guardian.

Potrivit Tass, Grossi ar fi spus că a văzut „obiecte avariate ca urmare a bombardamentelor forțelor armate ale Ucrainei”.

Trupele rusești au ocupat centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, în martie 2023, încă din primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina, forțând personalul ucrainean să continue să lucreze sub ocupație.

Fiecare parte a acuzat-o în mod repetat pe cealaltă că a bombardat centrala. Rusia a susținut că Ucraina a bombardat atât gara, cât și zona rezidențială din apropiere, Energodar. Ucraina a susținut că, dimpotrivă, bombardamentele au fost făcute de forțele rusești.

Grossi a vizitat ultima oară centrala de la Zaporojie în septembrie 2022.

Zelenski s-a întâlnit luni cu Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, la hidrocentrala Dnipro, la nord-est de centrala de la Zaporojie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus luni șefului agenției ONU de supraveghere nucleară că siguranța centralei nucleare de la Zaporojie nu poate fi garantată până când trupele rusești nu părăsesc centrala.

El i-a spus lui Grossi că personalul de la uzina Zaporojie lucrează sub permanentă teroare din partea forțelor de ocupație rusești, despre care a spus că nu respectă regulile de siguranță și intervin în procesele tehnologice.

„Fără o retragere imediată a trupelor și personalului rus din centrala nucleară Zaporojie și din zonele adiacente, orice inițiativă privind restabilirea securității nucleare este sortită eșecului”, a declarat Zelenski, citat de Reuters.

În comentariile pe care le-a făcut apoi în mesajul său de noapte adresat ucrainenilor, Zelenski a condamnat prezența rusească la centrală, de un an de zile, numind-o „șantaj radioactiv” și cel mai grav incident din istoria energiei nucleare.

„Niciun alt terorist nu a atins asemenea profunzimi de cinism, pe care Rusia îl atinge constant, atingând mereu noi cote”, a spus Zelenski.

„A ține o centrală nucleară ostatică mai mult de un an – acesta este cu siguranță cel mai rău lucru care s-a întâmplat în istoria energiei nucleare europene sau mondiale.” Cu cât ocupația rusească a uzinei continuă, a spus el, „cu atât va fi mai mare amenințarea la adresa securității Ucrainei, a întregii Europe și a lumii”.

Într-un tweet publicat luni, Grossi a spus că el și Zelenskiy au avut un „schimb bogat” cu privire la protecția centralei și a personalului acesteia. El a adăugat că a reiterat sprijinul deplin al AIEA pentru instalațiile nucleare ale Ucrainei.

Grossi a cerut în mod repetat o zonă de siguranță în jurul centralei de la Zaporojie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG