Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei: Am schimbat raportul de forțe în Marea Neagră și datorită României


Ucraina a preluat inițiativa în Marea Neagră în defavoarea Rusiei și datorită României, a spus joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a amintit că din primele zile în care a invadat Ucraina, în februarie 2022, Rusia a blocat porturile ucrainene din Marea Neagră şi a deteriorat infrastructura portuară şi de export de cereale, perturbând pieţele alimentare globale.

Cu toate acestea, pe parcursul războiului, Ucraina a schimbat balanţa de putere cu ajutorul Turciei, Bulgariei, României şi Moldovei, țări care se învecinează cu Marea Neagră, a spus liderul ucrainean.

El le-a mulțumit pentru sprijinul acordat într-un discurs susținut joi la summitul Adunării Parlamentare a Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre.

Zelenski a anunțat că Ucraina a reușit să facă operabilă prima sa flotă de drone în Marea Neagră cu ajutorul celor patru țări, forțând flota navală rusească și navele sale de război să se retragă.

„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să opereze o flotă de drone maritime, o flotă ucraineană”, a spus Zelenski.

El a spus că forțele ucrainene au interceptat prezența Rusiei în Marea Neagră și au creat condiții de securitate „care îl obligă pe agresor să fugă din partea de est a zonei de apă și să încerce să ascundă nave de război”.

„Am putut arăta că cooperarea dintre popoarele regiunii Mării Negre, cu sprijinul partenerilor, este capabilă să restabilească stabilitatea pieței alimentare mondiale și, prin urmare, să restabilească siguranța unei vieți normale pentru zeci de națiuni, din Maroc până în Asia de Sud-Est. Am reușit să oferim o astfel de protecție părții de vest a Mării Negre, ceea ce permite acum să funcționeze coridoarele noastre maritime de export.

Regiunea Dunării capătă, de asemenea, o nouă importanță, de asemenea, esențială pentru securitatea globală”, a mai spus Zelenski.

Unul dintre principalele rezultate ale acțiunilor ucrainene este că „Rusia nu poate folosi Marea Neagră ca trambulină pentru a destabiliza alte regiuni ale lumii”, a mai spus Zelenski.

„Așa că acum, mai mult ca niciodată, este clar că cooperarea noastră în regiunea Mării Negre trebuie doar să crească. Și vă sunt recunoscător tuturor celor care contribuoți la acest rezultat comun. Mulțumim tuturor liderilor, statelor și popoarelor a căror activitate ajută la protejarea ordinii internaționale și garantează lumii mai multă pace și securitate”, a încheiat el.

Rusia și-a suspendat participarea la acordul de export de cereale la Marea Neagră, intermediat de Turcia și Națiunile Unite, pe 17 iulie. Acordul permitea ca transporturile ucrainene să se facă în siguranţă, după ce Kremlinul i-a blocat Kievului toate ieșirile la mare.

Ucraina, unul din principalii exportatori şi cultivatori de cereale la nivel mondial, a stabilit un coridor alternativ în luna august, prin vestul Mării Negre, care trece prin apele teritoriale ale României.

Ucraina exportat prin acest coridor 4 milioane de tone metrice de marfă, a anunțat președintele Zelenski. Rusia şi-a intensificat atacurile cu drone şi rachete asupra porturilor maritime ucrainene şi a infrastructurii de cereale, dar Ucraina a lansat la rândul său atacuri cu drone maritime asupra navelor ruseşti.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România în milioane de povești. La mulți ani!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
XS
SM
MD
LG