Linkuri accesibilitate

V. Zelenski, dialog cu jurnaliștii internaționali: „Victoria va fi inevitabilă. Sunt sigur că va exista o victorie”


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține o conferință de presă la un an de la invazia rusească în Ucraina.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține o conferință de presă la un an de la invazia rusească în Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski și-a început conferința de presă de vineri, la un an de la invaziei Rusiei în Ucraina, cu solicitarea unui minut de reculegere în memoria jurnaliștilor uciși în războiul din țara sa. Un moment similar a fost întrerupt, la sediul ONU, de ambasadorul rus.

„Mă înclin profund în fața dumneavoastră pentru ceea ce ați spus despre Ucraina și pentru că lumea nu uită Ucraina și ne ajută”, a spus el reporterilor vineri.

„Vă mulțumesc tuturor și vreau să le mulțumesc colegilor dumneavoastră, care, din păcate, nu mai sunt printre noi”.

El a spus despre jurnalism că este o profesie importantă și că „ar fi corect să-i onorăm pe jurnalişti cu un minut de reculegere – pe cei care vor fi în memoria noastră”.

„L-am văzut pe diavol la Bucea”

Înainte de conferința de presă el a participat la o slujbă de pomenire din centrul Kievului alături de soțiile și fiicele celor uciși de invazia lui Putin.

În toată Ucraina au avut loc ceremonii, inclusiv la Bucea, locul celor mai mari atrocități comise de armata rusă. „L-am văzut pe diavol acolo”, a spus Zelenski cu privire la crimele comise de ruși la Bucea.

În acest timp, la New York, ambasadorul Rusiei la ONU a întrerupt minutul de reculegere consacrat victimelor ucrainene ale invaziei rusești bătând în microfon cu degetul și solicitând cuvântul.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a cerut un minut de reculegere pentru a onora „victimele agresiunii”.

În timp ce membrii Consiliului de Securitate al ONU se ridicau, Nebenzia a început să bată cu degetul în microfon cerând cuvântul după care a început să vorbească fără să i-l acorde nimeni. Delegația rusă nu s-a ridicat în picioare iar Nebenzia a spus că îi va onora pe toți cei uciși din 2014 până în prezent.

După ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014, între ucraineni și prorușii din teritoriile ocupate au avut loc lupte grele în care au murit, de ambele părți, 14.000 mii de oameni.

De asemenea, Donbasul a fost ocupat neoficial, în sensul deținerii controlului rusesc asupra teritoriului ucrainean. Când Putin a invadat total Ucraina, pe 24 februarie, anul trecut, el a invocat o așa-zisă „exterminare” a rușilor de către „naziștii” ucraineni din teritoriile ocupate de Moscova.

„Ne ridicăm în picioare pentru a onora memoria tuturor victimelor a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, începând cu 2014. Toți cei care au pierit... Toate viețile sunt neprețuite”, a spus el, părând să se refere la viețile rușilor care au murit în invazia rusească din Ucraina.

„Ucraina va alunga forțele Moscovei”

Vineri, președintele Zelenski și-a exprimat încrederea în capacitatea țării sale de a respinge atacurile, dar a refuzat să facă predicții privind data la care s-ar putea încheia războiul.

El a spus doar că este „sigur” că Ucraina va alunga forțele Moscovei din țară „dacă rămânem ca un pumn puternic și muncim pentru victorie”, a spus el.

„Victoria va fi inevitabilă. Sunt sigur că va exista o victorie”, a spus Zelenski, răspunzând la o întrebare a vestitei jurnaliste Christiane Amanpour de la CNN, la începutul conferinței sale de presă.

„Avem totul pentru asta. Avem motivația, certitudinea, prietenii, diplomația. V-ați unit cu toții pentru asta", a spus Zelenski.

Întrebat cum se poziționează față de pretenția Chinei de a ajuta la soluționarea pașnică a conflictului, Zelenski a spus că „trebuie să colaborăm cu China” atâta vreme cât respectă dreptul internațional și integritatea teritorială.

„De ce nu? Sarcina noastră este să-i mobilizăm pe toți pentru a izola pe cineva", a declarat el reporterilor vineri.

China a declarat recent că este dispusă să joace un rol constructiv în soluționarea problemelor dintre Ucraina și Rusia.

„Am susținut întotdeauna că toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei ar trebui încurajate și sprijinite”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Wang Wenbin, în ultima sa conferință de presă.

„Războiul din Ucraina a apăsat butonul de resetare al NATO”

Întrebat dacă NATO ar trebui să-și mărească cheltuielile pentru apărare pentru a susține Ucraina invadată de Rusia, Volodimir având în vedere războiul din Ucraina, președintele Volodymyr Zelensky a spus că invazia Rusiei a forțat lumea și țările NATO să-și regândească sistemele de securitate.

„O mulțime de țări din lume (au) început să-și mărească bugetele pentru apărare”, a spus el reporterilor vineri. „Războiul din Ucraina a apăsat butonul de resetare al NATO”.

Întrebat despre cheltuielile pentru apărare, Zelenski a spus că este vorba de mai mult decât muniție și arme și a făcut referire la drone, suport IT, schimb de informații și apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

El a explicat că tehnologia existentă la acest moment în lume nu este eficientă și aplicabilă la nivel universal și că războiul din Ucraina a adus și o reformă a sistemelor de securitate „pentru că toată lumea a văzut acum la ce te poți aștepta de la Federația Rusă”, a spus el.

Zelenski exclude orice negociere cu Putin. „Nu mai este același om. Nu mai e niciun om acolo

Întrebat dacă se va alătura negocierilor mediate de Turcia, Zelenski a răspuns scurt: „Nu accept”.

Erdogan „îmi știe punctul de vedere”, a spus Zelenski. „Am discutat despre asta înainte de război. I-am spus să-l pună pe Putin la masă pentru negocieri. „Putem face asta, vă rog? Trebuie să evităm un război la scară largă”. Dar [Erdogan] nu a fost capabil să facă asta. Nu numai el - este puternic - dar nu este capabil să facă asta. Și acum crede că este? Acum nu putem", a spus Zelenski vineri.

Zelenski a explicat și de ce refuză orice discuție cu Putin. „Nu este același om. Nu este nimeni cu care să vorbesc acolo", a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG