Linkuri accesibilitate

Tineri ucraineni voluntari curăță resturile dintr-o clădire distrusă de o rachetă rusă în timp ce ascultă muzica techno în satul Yahidne, regiunea Cernihiv, Ucraina, duminică, 24 iulie 2022.
Tineri ucraineni voluntari curăță resturile dintr-o clădire distrusă de o rachetă rusă în timp ce ascultă muzica techno în satul Yahidne, regiunea Cernihiv, Ucraina, duminică, 24 iulie 2022.

Războiul din Ucraina | Rusia recunoaște că vrea să schimbe regimul de la Kiev. Zelenski: Nu vom renunţa niciodată la independenţa

Războiul lui Putin în Ucraina a ajuns în cea de-a 152 zi. Ministerul ruz de Externe neagă că Rusia ar fi provocat criza alimentară la nivel mondial, dar Moscova a recunoscut că a bombardat Odesa, unul dintre cele mai mari porturi ucrainene prin care sunt exportate cerealele.

16:48 25.7.2022

Gazprom a anunțat luni că a primit documentația de la Siemens privind turbina pentru Nord Stream 1, relatează Reuters.

Gigantul rus a precizat că problemele legate de sancțiunile impuse de Marea Britanie și Uniunea Europeană au rămas în continuare pentru gigantul rus în ceea ce privește livrarea turbinei în Rusia și întreținerea a altor motoare pentru stația de comprimare Portovaya a Nord Stream 1.

Dar a adăugat că există încă probleme cu privire la cea mai mare conductă de gaz din Rusia către Europa.

„Gazprom a studiat... documentele, dar trebuie să recunoască că acestea nu înlătură riscurile identificate anterior și ridică întrebări suplimentare”, se arată într-un comunicat.

„În plus, mai sunt întrebări deschise de la Gazprom cu privire la sancțiunile UE și Marea Britanie, a căror rezolvare este importantă pentru livrarea motorului către Rusia și revizia urgentă a altor motoare cu turbină cu gaz pentru stația de compresoare Portovaya”.

16:42 25.7.2022

Peskov: Moscova nu este interesată să oprească livrările de gaze către Europa

Moscova este un furnizor „responsabil” și „nu este interesată" să oprescă livrările de gaze către Europa, a declarat luni Dmitri Peskov, după ce mai multe capitale europene se tem de o astfel de posibilitate, vorbind de un „şantaj" al Kremlinului, pe fondul prelungirii războiului relatează EFE, preluat de Agerpres.

Peskov a afirmat că Moscova este un furnizor "responsabil" de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

„Rusia a fost şi continuă să fie o ţară care garantează în mare parte securitatea energetică a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În acelaşi timp, el a subliniat că „dacă Europa continuă pe calea adoptării de restricţii şi sancţiuni fără sens, ceea ce o afectează pe ea însăşi, situaţia va fi diferită".

16:26 25.7.2022

Ucrainenii au bombardat poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei

Aviaţia ucraineană a bombardat cu avioane şi elicoptere poziţii ruseşti în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în cadrul contraofensivei prin care armata ucraineană încearcă să recupereze teritorii din această regiune parţial ocupată de trupele ruse, potrivit ultimului raport transmis luni de Comandamentul Sud al armatei ucrainene, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

O purtătoare de cuvânt ucraineană a susţinut că trupele Kievului au distrus în Herson un post de comandă rus de unde trupele ruse ar fi încercat la rândul lor să lanseze una dintre operaţiunile lor contraofensive pentru a recupera teritorii pe care le ocupaseră anterior la începutul invaziei şi pe care le-au pierdut între timp.

Continuă în acest timp luptele în partea de est a Ucrainei, în Donbas. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, aflată sub controlul trupelor ruse, acestea încearcă, fără succes, să înainteze în cealaltă regiune a Donbasului, Doneţk.

„Ocupanţii nu renunţă la intenţiile de a dezvolta un atac împotriva marilor oraşe din regiunea Doneţk, dar încă sunt blocaţi în regiunea noastră (Lugansk). Vor muri fără să vadă vreodată regiunea vecină. Atacă din mai multe direcţii în acelaşi timp, încercând să disperseze defensiva noastră. Dar nu reuşesc'', susţine guvernatorul Serghei Gaidai.

15:48 25.7.2022

Ucraina a primit primele blindate antiaeriene Gepard din Germania

Ucraina a primit primele trei blindate antiaeriene Gepard din Germania, a anunţat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Resnikov, la televiziunea naţională preluată de Reuters.

Oficialul a adăugat că odată cu blindatele construite pe platforma tancului Leopard au sosit şi mii de unităţi de muniţie.

Conform unui acord încheiat în mai cu Christine Lambrecht, omoloaga germană a lui Resnikov, Ucraina va mai primi din Germania încă 12 blindate de acelaşi model.

Livrarea de armament de luni este a doua din Germania către Ucraina. În iunie, guvernul de la Berlin a furnizat Kievului şapte obuziere autopropulsate cu bătaie de 40 de km.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG