Linkuri accesibilitate

Un ursuleț de pluș atârnă într-un leagăn din fața unui bloc distrus de armata rusă în districtul Saltivka, o suburbie a orașului Harkov, din estul Ucrainei
Un ursuleț de pluș atârnă într-un leagăn din fața unui bloc distrus de armata rusă în districtul Saltivka, o suburbie a orașului Harkov, din estul Ucrainei

Războiul din Ucraina | Muratov își vinde medalia Nobel în sprijinul copiilor ucraineni. Ben Stiller, la Kiev, către Zelenski: Ești eroul meu

Războiul din Ucraina a ajuns în cea de-a 117 zi. Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene în această săptămână privind acordarea statutului de ţară candidată.

12:21 20.6.2022

Ucraina a pierdut controlul asupra unui sat din apropierea orașului Severodonețk

Ucraina a anunțat luni că a pierdut controlul asupra localității Metolkin, un sat de la periferia orașului Severodonețk din estul Ucrainei, pe care forțele rusești încearcă de săptămâni întregi să-l cucerească integral.

Un oficial regional ucrainean a declarat luni că forțele ruse atacă în forță.

„Din păcate, în prezent nu controlăm Metolkin în apropierea centrului regional”, a declarat Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk, care a spus că rușii și-au intensificat utilizarea artileriei și a rachetelor în regiune, potrivit CNN.

12:25 20.6.2022

Germania lucrează cu Polonia şi România pentru a majora exporturile de cereale ale Ucrainei

Germania sprijină Polonia şi România în vederea adaptării căilor ferate ale celor două ţări pentru a permite exportul milioanelor de tone de cereale blocate în Ucraina, din cauza blocadei maritime a Rusiei, a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, transmite Reuters.

„Şinele de cale ferată trebuie să fie modernizate, trebuie să avem vagoane de transport marfă adecvate, iar Guvernul german lucrează pentru remedierea problemei cu multe alte părţi”, a declarat oficialul german înaintea reuniunii de la Luxemburg a miniştrilor de Externe din ţările UE.

Oficialul a adăugat: „Este clar că, în final, cu certitudine nu vom putea scoate din Ucraina toate acele cereale, dar dacă reuşim să trimitem la export o parte din ele, pe diverse rute, va reprezenta un ajutor în această provocare globală”.

13:49 20.6.2022

Josep Borrell: Blocada rusă a cerealelor e o „adevărată crimă de război”

Ministrul de externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a numit blocada rusă a exporturilor de cereale ucrainene o „adevărată crimă de război”, adăugând că sancțiunile blocului comunitar împotriva Rusiei nu au jucat niciun rol în criza alimentară globală.

Adresându-se jurnaliştilor în drum spre o reuniune a miniştrilor de externe ai UE, care are loc luni la Luxemburg, Borrell a spus că „nu sancţiunile europene crează această criză”.

14:26 20.6.2022

Reacția Moscovei după de Lituania a interzis transportul mărfurilor către Kaliningrad

După ce autorităţile de la Vilnius au interzis tranzitul pe teritoriul lituanian al tuturor produselor supuse sancţiunilor Uniunii Europene, Kremlinul a apreciat luni că decizia Lituaniei de a interzice tranzitul unor mărfuri către Kaliningrad este „fără precedent" şi avertizat că va reacţiona.

Unica linie ferată din Rusia către exclava rusă Kaliningrd de la Marea Baltică trece prin Lituania, iar printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că decizia „încalcă totul". „Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă,avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona", a adăugat el, potrivit Reuters.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG