Olaf Scholz, la Davos: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige acest război
Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că Europa și comunitatea internațională se află într-un moment critic și a spus că lumea s-a schimbat de când a început războiul din Ucraina.
„Lumea se află într-un punct de cotitură”, a spus Scholz în timpul unui discurs special la Forumul Economic Mondial de la Davos, adăugând că nu numai Ucraina este în pericol, ci și „sistemul de cooperare internațională care a fost creat după două războaie mondiale”.
Războiul a fost un „trăsnet”, dar perspectiva ca Rusia „să cucerească Ucraina pare mai puțin probabilă decât la începutul invaziei”, a spus Scholz, invocând rezistența acerbă a trupelor ucrainene și ajutorul comunității internaționale.
„Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige acest război și cred cu tărie că nu îl va câștiga”, a spus Scholz, potrivit CNN.
Oficiali ucraineni: orașul Severodonețk se află sub asediu
Oficialii ucraineni spun că orașul Severodonețk se află sub asediu, iar Rusia încearcă să câștige restul regiunii Lugansk din estul Ucrainei.
Potrivit șefului administrației militare-civile locale, orașul a fost sub „foc constant” în ultima săptămână și jumătate.
Aproximativ 90% din locuințe au fost avariate de lupte, a declarat Oleksandr Stryuk pentru postul de radio NV din Ucraina, potrivit BBC.
Un nou grup comun constituit din Marea Britanie, UE şi SUA pentru documentarea crimele de război din Ucraina
Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a anunţat lansarea unui nou grup comun alcătuit Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA cu scopul de a sprijini eforturile Procuraturii Generale a Ucrainei de documentare a crimelor de război şi a altor atrocităţi comise în Ucraina, relatează CNN.
Noul mecanism, numit Grupul consultativ privind crimele de atrocitate (Atrocity Crimes Advisory Group-ACA), „va oferi consiliere strategică şi asistenţă operaţională unităţilor privind crimele de război ale Procuraturii Generale a Ucrainei, autoritatea legal constituită responsabilă de urmărirea penală a crimelor de război şi a altor atrocităţi din Ucraina”, a declarat Antony Blinken.
El a subliniat că, deşi Statele Unite şi partenerii săi „susţin o serie de eforturi internaţionale în vederea tragerii la răspundere în contextul atrocităţilor”, Procuratura Generală ucraineană este cea care va juca un rol „crucial” şi se va asigura că „responsabilii de crime de război şi alte atrocităţi sunt traşi la răspundere”.
Peste 150 de copii uciși până acum în regiunea Donețk
Peste 150 de copii au fost uciși în regiunea Donețk de când Rusia și-a lansat invazia, a spus procurorul general ucrainean, potrivit BBC, care precizează că nu a putut verifica cifrele.
Cifra este semnificativ mai mare decât în orice altă regiune a țării. La nivel național, numărul copiilor uciși este de cel puțin 240.
Facebook Forum