Patru civili răniți la Harkov
Cel puțin patru civili au fost uciși și mai mulți răniți de bombardamentele rusești în orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional.
Oleg Siniehubov i-a îndemnat pe locuitorii orașului să meargă la adăposturi, potrivit unui mesaj postat pe Telegram.
Turcia discută cu Rusia și Ucraina pentru a deschide un coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale
Turcia se află în discuții „în curs” cu Rusia și Ucraina pentru a deschide un coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, potrivit unui înalt oficial turc.
Oficialul a declarat sub protecția anonimatului, pentru că discuțiile sunt confidențiale, a declarat pentru Reuters: „Turcia negociază atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru exportul de cereale din Ucraina.”
Alte două surse au confirmat că Turcia este în discuții pentru a ajuta la exportul cerealelor din Ucraina. Deși este membră NATO , Turcia a fost văzută ca fiind mai „neutră” decât alți membri ai alianței occidentale.
Un diplomat înalt a spus ieri: „Turcia este pregătită să contribuie la un fel de monitorizare a acestor exporturi de la Odesa prin Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră.”
Kievul condamnă măsura Rusiei de a corda mai repede cetățenie rusă ucrainenilor din sud
Guvernul ucrainean condamnă măsura luată de Kremlin pentru a accelera acordarea cetățeniei rusă pentru ucraineni din două regiuni sudice invadate de trupele ruse, scrie BBC.
Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care simplifică procesul de obținere a pașapoartelor rusești pentru persoanele din Herson și părți din Zaporijie aflate sub controlul Moscovei.
„Decretul este nul din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe juridice”, a scris pe Twitter misiunea diplomatică a Ucrainei în UE.
Controlul Hersonului și Zaporijiei asigură accesul Rusiei în Crimeea.
Presa germană: Există o „ințelegere tacită” a țărilor NATO să nu trimită tancuri moderne în Ucraina
Între ţările membre NATO ar exista o 'înţelegere tacită' de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală Ucrainei pentru a evita ca Rusia să considere aceasta drept o 'provocare' sau o intervenţie activă într-un război care se duce în afara perimetrului de responsabilitate al Alianţei Nord-Atlantice, a transmis postul public de televiziune german ARD, citat joi de EFE și preluat de Agerpres.
ARD, care citează surse din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, menţionează că ar fi vorba de un acord informal care nu este transpus în vreo rezoluţie.
Guvernul lui Scholz a aprobat cu câteva săptămâni în urmă trimiterea de tancuri Gepard în Ucraina, după tensiuni puternice cu Kievul, care cere de la Berlin un angajament mai mare în domeniul apărării sale. Paralel cu autorizarea acestor importuri, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunţat că alte livrări de tancuri vor fi realizate în cadrul unor proceduri de schimb cu alte ţări NATO - acestea furnizează Ucrainei echipamente de producţie sovietică, iar Germania umple golurile respective din stocurile sale de armament.
Până în prezent, membrii NATO au respectat acest acord informal, conform unor surse diplomatice, citate de DPA, de teama că în cazul unor represalii din partea Rusiei, membrii alianţei nu ar oferi un sprijin total.
Acesta ar fi motivul pentru care Polonia a ezitat în luna martie să trimită avioane de luptă MiG-29 Ucrainei. Până acum, membrii NATO s-au abţinut să furnizeze Kievului tancuri şi avioane de luptă occidentale, notează DPA.
Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa şi Comandant al Forţelor SUA în Europa, generalul Tod D. Wolters afirmase atunci, pe baza evaluării informaţiilor furnizate de serviciile secrete, că "transferul de avioane MiG-29 Ucrainei ar putea fi confundat cu o escaladare şi ar putea antrena o escaladare între Rusia şi NATO ... producând un scenariu cu risc ridicat".
Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să comenteze pentru DPA informaţiile despre o astfel de înţelegere, afirmând că orice decizie de a furniza arme trebuie să fie luată de fiecare stat membru în parte.
Facebook Forum