Linkuri accesibilitate

Dragnea, trimis să consulte Statutul PSD. Oprișan: “Prezidențiabilul trebuie stabilit de Congres, orice altă abordare ar face mult rău PSD”


Liviu Dragnea a nuanțat declarația potrivit căreia își lansează candidatura la prezidențiale în seara alegerilor
Liviu Dragnea a nuanțat declarația potrivit căreia își lansează candidatura la prezidențiale în seara alegerilor

Vicepreședintele PSD Marian Oprișan susține, într-o declarație pentru Europa Liberă, că doar Congresul decide candidatul la prezidențiale, iar orice altă abordare „ar putea face mult rău partidului”. Liviu Dragnea a spus că va anunța duminică dacă va candida la prezidențiale.

Anunțul surpriză invocat de Liviu Dragnea pentru noaptea alegerilor nu este privit cu ochi buni de toți membrii PSD. Vicepreședintele Marian Oprișan susține că nu a existat o discuție în Comitetul Executiv al PSD despre acest subiect.

“Există legea fundamentală a partidului, Statutul. Orice membru are dreptul de a alege și de a fi ales. Discuția despre candidatul partidului la prezidențiale trebuie făcută în Comitetul Executiv și apoi în Congresul PSD. Orice altă abordare în afara acestui cadru ar putea să facă mult rău PSD. Acest lucru trebuie făcut din respect pentru sutele de mii de membri ai partidului nostru, din respect pentru munca lor”, a declarat Marian Oprișan pentru Europa Liberă.

Vicepreședintele PSD susține că alianța PSD-ALDE ar trebui să aibă un candidat comun la prezidențiale, iar acesta să fie cel care stă cel mai bine în sondajele de opinie.

“Eu nu am vorbit cu președintele partidului, am auzit la dumneavoastră, din mass media, despre intenția președintelui de a candida la prezidențiale. Nu a existat în Comitetul Executiv o discuție despre desemnarea candidatului la prezidențiale. Nu se poate anunța un candidat acum, Congresul va decide. PSD și ALDE trebuie să aibă un singur candidat la prezidențiale, astfel încât să ne consolidăm guvernarea din 2020 la locale și parlamentare”, a fost poziția vicepreședintelui PSD, Marian Oprișan.

Surse din PSD au spus pentru Europa Liberă că este posibil ca Liviu Dragnea să nu facă un anunț oficial privind candidatura sa la prezidențiale. „Este posibil să anunțe că este dispus să candideze, dacă este de acord Comitetul Executiv și Congresul. Depinde și de scorul din seara alegerilor”, au declarat surse din PSD pentru Europa Liberă.

„Nu o să anunțe oficial candidatura la prezidențiale, știe că are nevoie de un vot în Comitetul Executiv și Congres", a declarat un alt lider PSD care a vrut să rămână anonim.

Liviu Dragnea a fost întrebat la Adevărul Live dacă s-a hotărât să candideze la prezidențiale, iar liderul PSD a răspuns: „după alegeri, chiar duminică seara o să anunțăm”. Apoi, a nuanțat declarația, afirmând că este nevoie să se consulte și cu colegii din ALDE și că ar dori un candidat comun. Călin Popescu Tăriceanu spune de un an deja că este interesat să participe la cursa pentru Palatul Cotroceni. În sondajele de opinie pentru alegerile europarlamentare, Dragnea este situat mult sub cota partidului, iar Tăriceanu nu ar intra în turul al doilea.

Pentru desemnarea candidatului PSD trebuie parcurși anumiți pași procedurali.

  • Potrivit articolului 119 din Statutul PSD, Congresul partidului validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României, desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional.

Până în acest moment nu a existat o discuție oficială în Biroul Permanent Național sau Comitetul Executiv despre candidatul PSD la prezidențiale.

Pronunțarea în procesul lui Liviu Dragnea a fost amânată pentru săptămâna viitoare, la o zi după alegerile europarlamentare. În primă instanță, liderul PSD a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive.

Reacția lui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după anunțul făcut de Liviu Dragnea.

"Ce să zic, atât ne mai lipsește, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la președinție. Nu cred că se va anunța mare brânză duminică seara, decât că au pierdut alegerile", a spus președintele Iohannis.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG