Linkuri accesibilitate

 
Cele mai importante reacții după disputa dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă

Cele mai importante reacții după disputa dintre Trump și Zelenski de la Casa Albă


Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, și SUA, Donald Trump, au avut vineri, pe 28 februarie, un schimb dur de replici în Biroul Oval de la Casa Albă.
Președinții Ucrainei, Volodimir Zelenski, și SUA, Donald Trump, au avut vineri, pe 28 februarie, un schimb dur de replici în Biroul Oval de la Casa Albă.

Lideri sau reprezentanți ai mai multor țări au reacționat după dialogul neașteptat de vineri, de la Casa Albă, unde președintele Donald Trump și vicepreședintele american JD Vance au avut un schimb dur de replici.

Donald Tusk, premierul Poloniei, a fost primul care a reacționat, pe rețeaua X, după schimbul dur de replici din Biroul Oval dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski.

„Dragă Zelenski, dragă Ucraina, nu sunteți singuri”, a scris premierul Poloniei.

Varșovia a anunțat chiar în această săptămână un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de euro, care se adaugă totalului de trei miliarde de euro cu care a contribuit până acum la apărarea Ucrainei.

La postarea lui Donald Tusk de pe X – la fel ca la majoritatea mesajelor de susținere pe care le-a primit vineri seară – Volodimir Zelenski a repostat următorul mesaj:

La rândul său, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a publicat pe rețelele sociale următorul mesaj: „Securitatea Ucrainei este crucială pentru securitatea Europei. Trebuie să fim cu toții uniți pentru a lupta pentru valorile noastre, libertate și pace.”

Din Spania, unde era în vizită, președintele francez Emmanuel Macron le-a declarat jurnaliștilor că, dacă e vorba despre „un agresor” în războiul contra Ucrainei, acela este Rusia.

„Avem un popor agresat, poporul ucrainean”, a spus el. Macron a adăugat: „cred că am avut dreptate să ajutăm Ucraina și să sancționăm Rusia acum trei ani și continuăm să facem asta”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost pe 24 februarie în vizită la Casa Albă.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost pe 24 februarie în vizită la Casa Albă.

O reacție a venit și din partea ministrei de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, care a scris pe X că „Ucraina nu este singură.”

„Germania, împreună cu aliații noștri europeni, este unită alături de #Ucraina – și împotriva agresiunii rusești. Ucraina se poate baza pe sprijinul neclintit din partea Germaniei, a Europei și nu numai. Apărarea democrației și căutarea lor pentru pace și securitate este a noastră.”

Un mesaj de susținere a venit din Germania și din partea lui Friedrich Merz, liderul conservatorilor germani și, cel mai probabil, viitorul cancelar al țării.

„Dragă Volodimir Zelenski, suntem alături de Ucraina în vremuri bune și în vremuri grele. Nu trebuie să confundăm niciodată agresorul și victima în acest război teribil”.

Șefa diplomației europene: „Astăzi, a devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider”

Reacții au venit și din partea unor oficiali ai Uniunii Europene.

„Demnitatea voastră onorează curajul poporului ucrainean. Fiți puternici, fiți curajoși, fiți neînfricați”, spune președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, pe 24 februarie 2025, la Kiev.
Ursula von der Leyen și Volodimir Zelenski, pe 24 februarie 2025, la Kiev.

„Nu veți fi niciodată singur, dragă președinte Zelenski. Vom continua să muncim împreună pentru o pace justă și durabilă”.

Un alt oficial european, Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a transmis că „Ucraina este Europa! Suntem alături de Ucraina.”

„Ne vom intensifica sprijinul pentru Ucraina, astfel încât aceasta să poată continua să lupte împotriva agresorului. Astăzi, a devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider. Depinde de noi, europenii, să acceptăm această provocare.”

„Nu sunteți singuri” a scris și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Reacții din Europa

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, țară care se învecinează cu Ucraina, spune: „Adevărul e simplu. Rusia a invadat Ucraina. Rusia e agresorul. Ucraina își apărăr libertatea ei - și pe a noastră. Suntem alături de Ucraina”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, mesaj la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, 24 februarie 2025.
Președinta R. Moldova, Maia Sandu, mesaj la trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, 24 februarie 2025.

La rândul său, premierul spaniol Pedro Sanchez a scris, în engleză, spaniolă și ucraineană: „Ucraina, suntem alături de tine!”.

„Suedia e alături de Ucraina. Nu luptați doar pentru libertatea voastră, ci și pentru a Europei. Slava Ukraini!”, a scris și premierul suedez, Ulf Kristersson, iar cel norvegian, Jonas Gahr Støre, spune „Suntem alături de Ucraina în lupta sa dreaptă pentru o pace justă și durabilă”.

Și fostul șef al diplomației europene, Joseph Borrell, a scris pe rețele sociale că este jenat de comportamentul lui Donald Trump și al lui JD Vance.

„Lumea liberă trebuie să sprijine Ucraina”, spune el. „Am fost și sunt cu Zelenski”.

Un mesaj a transmis și Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna:

„Singurul obstacol în calea păcii este decizia dictatorului rus Vladimir Putin de a-și continua războiul de agresiune. Dacă Ucraina încetează să lupte, nu va mai exista Ucraina”, a spus el.

„Sprijinul Estoniei pentru Ucraina rămâne neclintit. Este timpul ca Europa să facă un pas. Nu trebuie să așteptăm să se întâmple altceva; Europa are suficiente resurse, inclusiv activele înghețate ale Rusiei, pentru a permite Ucrainei să continue lupta.”

Potrivit AP, premierul britanic, Keir Starmer a vorbit vineri seară și cu președintele Trump și cu președintele Zelenski. Potrivit unui purtător de cuvând, Starmer „își menține sprijinul neclintit pentru Ucraina și face tot posibilul pentru a găsi o soluție către o pace durabilă bazată pe suveranitate și securitate pentru Ucraina”.

Starmer s-a întâlnit joi cu Donald Trump și a pledat pentru o pace de durată în Ucraina.
Starmer s-a întâlnit joi cu Donald Trump și a pledat pentru o pace de durată în Ucraina.

Premierul Marii Britanii anunțase deja o întâlnire cu lideri europeni și cu președintele Zelenski duminică, la Londra. Participă și președintele interimar al României, Ilie Bolojan.

Potrivit agenției de știri dpa, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a făcut apel la organizarea de urgență a unui summit între Europa și Statele Unite.

„Fiecare divizare în Occident ne face pe toți mai slabi și îi favorizează pe cei care doresc să provoace decăderea civilizației noastre”, a spus ea într-o declarație. O susținătoare a Ucrainei, Meloni este considerată unul dintre liderii europeni cei mai apreciați de Donald Trump.

Premierul Italiei, Georgie Meloni. s-a întâlnit de două ori cu Donald Trump în ultimele săptămâni, iar acesta a lăudat-o frecvent.
Premierul Italiei, Georgie Meloni. s-a întâlnit de două ori cu Donald Trump în ultimele săptămâni, iar acesta a lăudat-o frecvent.

În schimb, premierul ungar Viktor Orbán a scris pe rețelele sociale după întâlnirea din Biroul Oval:

„Liderii puternici fac pace. Cei slabi fac război. Astăzi, președintele Trump a apărat cu curaj pacea. Chiar dacă acest lucru este greu de digerat pentru mulți. Mulțumesc pentru asta”.

Reacții din SUA și Canada

În Statele Unite, reacțiile politice s-au împărțit. În timp ce unii democrați l-au lăudat pe Volodimir Zelenski, unii republicani s-au pronunțat în sprijinul liderului lor, Donald Trump.

Casa Albă a spus într-un comunicat că primește mesaje de aprobare în urma conversației din Biroul Oval și că președintele Trump și vicepreședintele JD Vance au apărat interesele americanilor.

Senatorul republican Lindsey Graham, care a fost de față la primirea lui Volodimir Zelenski de către Donald Trump la Casa Albă a declarat ulterior jurnaliștilor că „Zelenski trebuie fie să se schimbe fundamental, fie să plece [din funcție]”, adăugând: „Astăzi, Zelenski s-a auto-marginalizat”.

Secretarul de stat Marco Rubio i-a mulțumit lui Donald Trump pentru că „ați apărat America într-un mod în care niciun președinte nu a mai avut curajul să o facă până acum.”

Vă mulțumim pentru că ați pus America pe primul loc. America este cu tine!”

„Vă mulțumim, dle președinte Trump, pentru că apărați poporul american și națiunea noastră pe scena mondială”, a scris și Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA.

Din Canada, premierul Justin Trudeau, un susținător constant al Ucrainei, a transmis că țara sa „va continua să fie alături de Ucraina și de ucraineni în realizarea unei păci juste și durabile”. „Rusia a invadat ilegal și nejustificat Ucraina”, a amintit și el.

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG